Mariusz Barański Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Cześć, zastanawiam się nad kupnem daca bo wiele osób sobie chwali ale mam wątpliwości czy u mnie to spowoduje lepszy, bogatszy etc dźwięk. Jak rozumiem są to urządzenia dedykowane pod komputer czy laptopy. Czy faktycznie dodanie np SMSL czy Toppinga skoro mam wzmacniacz ma sens ? Plusem dla mnie byłyby dodatkowe funkcje jak bluetooth i podłączenia słuchawek. Źródłem u mnie jest odtwarzacz CD. Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 1 godzinę temu, Mariusz Barański napisał: Czy faktycznie dodanie np SMSL czy Toppinga skoro mam wzmacniacz ma sens ? Toppinga czy SMSL raczej faktycznie moze nie być sensu dodawać, bo jest duża szansa ze będą gorsze od dowolnego cd. Granie z bt to drastyczny spadek jakości. 1 Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 1 godzinę temu, Mariusz Barański napisał: Jak rozumiem są to urządzenia dedykowane pod komputer czy laptopy. Są to urządzenia dedykowane do wszystkiego, co potrzebuje konwersji z cyfry na analog (np. sygnał z tv), ale też w przypadku wysokiej jakości DACa do konwersji sygnału np. ze stremera czy CD-ka. Budżetowy DAC raczej nie poprawi brzmienia przyzwoitego CD-ka. 2 godziny temu, Mariusz Barański napisał: Czy faktycznie dodanie np SMSL czy Toppinga skoro mam wzmacniacz ma sens ? Jeśli używasz DACa wbudowanego we wzmacniacz, to może mieć to sens. We wzmacniaczach przeważnie montowane są podstawowe, niskie modele kości dekodujących. Zależy jaki masz wzmak i jaki jest w nim DAC. Sygnał z CD-ka do wzmacniacza podajesz analogowo ( już zdekodowany w CD) czy cyfrowo (do zdekodowania we wzmacniaczu) ? Odpisz, cytując
Mariusz Barański Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 4 godziny temu, terracan1929 napisał: Są to urządzenia dedykowane do wszystkiego, co potrzebuje konwersji z cyfry na analog (np. sygnał z tv), ale też w przypadku wysokiej jakości DACa do konwersji sygnału np. ze stremera czy CD-ka. Budżetowy DAC raczej nie poprawi brzmienia przyzwoitego CD-ka. Jeśli używasz DACa wbudowanego we wzmacniacz, to może mieć to sens. We wzmacniaczach przeważnie montowane są podstawowe, niskie modele kości dekodujących. Zależy jaki masz wzmak i jaki jest w nim DAC. Sygnał z CD-ka do wzmacniacza podajesz analogowo ( już zdekodowany w CD) czy cyfrowo (do zdekodowania we wzmacniaczu) ? Mam MF Elektra i nie wiem jaki ma dac. Sygnał podaje przez wyjście cinch. Mogę zacytować parametry tego SMSL: Układ wzmacniacza dac Cirrus Logic CS43131,sparowany z Infineon MA 5332 MS Amplifer dla stereo. Klasa D moc 162x2 przy imped.4ohm,85x2 przy imped. 8 ohm. THD +Na 0.0003% Odpisz, cytując
Recommended Posts