Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

zastanawiam się nad kupnem daca bo wiele osób sobie chwali ale mam wątpliwości czy u mnie to spowoduje lepszy, bogatszy etc dźwięk. Jak rozumiem są to urządzenia dedykowane pod komputer czy laptopy.

Czy faktycznie dodanie np SMSL czy Toppinga skoro mam wzmacniacz ma sens ? 

Plusem dla mnie byłyby dodatkowe funkcje jak bluetooth i podłączenia słuchawek.

Źródłem u mnie jest odtwarzacz CD.

Napisano
1 godzinę temu, Mariusz Barański napisał:

Toppinga czy SMSL raczej faktycznie moze nie być sensu dodawać,  bo jest duża szansa ze będą gorsze od dowolnego cd. Granie z bt to drastyczny spadek jakości.

Napisano
1 godzinę temu, Mariusz Barański napisał:

Jak rozumiem są to urządzenia dedykowane pod komputer czy laptopy.

Są to urządzenia dedykowane do wszystkiego, co potrzebuje konwersji z cyfry na analog (np. sygnał z tv), ale też w przypadku wysokiej jakości DACa do konwersji sygnału np. ze stremera czy CD-ka.

Budżetowy DAC raczej nie poprawi brzmienia przyzwoitego CD-ka.

2 godziny temu, Mariusz Barański napisał:

Jeśli używasz DACa wbudowanego we wzmacniacz, to może mieć to sens. We wzmacniaczach przeważnie montowane są podstawowe, niskie modele kości dekodujących.

Zależy jaki masz wzmak i jaki jest w nim DAC.

Sygnał z CD-ka do wzmacniacza podajesz analogowo ( już zdekodowany w CD) czy cyfrowo (do zdekodowania we wzmacniaczu) ?

Napisano
4 godziny temu, terracan1929 napisał:

Są to urządzenia dedykowane do wszystkiego, co potrzebuje konwersji z cyfry na analog (np. sygnał z tv), ale też w przypadku wysokiej jakości DACa do konwersji sygnału np. ze stremera czy CD-ka.

Budżetowy DAC raczej nie poprawi brzmienia przyzwoitego CD-ka.

Jeśli używasz DACa wbudowanego we wzmacniacz, to może mieć to sens. We wzmacniaczach przeważnie montowane są podstawowe, niskie modele kości dekodujących.

Zależy jaki masz wzmak i jaki jest w nim DAC.

Sygnał z CD-ka do wzmacniacza podajesz analogowo ( już zdekodowany w CD) czy cyfrowo (do zdekodowania we wzmacniaczu) ?

Mam MF Elektra i nie wiem jaki ma dac.

Sygnał podaje przez wyjście cinch.

Mogę zacytować parametry tego SMSL:

Układ wzmacniacza dac Cirrus Logic CS43131,sparowany z Infineon MA 5332 MS Amplifer dla stereo. Klasa D moc 162x2 przy imped.4ohm,85x2 przy imped. 8 ohm.
THD +Na 0.0003%