Mariusz Barański Napisano Sobota o 13:34 Napisano Sobota o 13:34 Cześć, zastanawiam się nad kupnem daca bo wiele osób sobie chwali ale mam wątpliwości czy u mnie to spowoduje lepszy, bogatszy etc dźwięk. Jak rozumiem są to urządzenia dedykowane pod komputer czy laptopy. Czy faktycznie dodanie np SMSL czy Toppinga skoro mam wzmacniacz ma sens ? Plusem dla mnie byłyby dodatkowe funkcje jak bluetooth i podłączenia słuchawek. Źródłem u mnie jest odtwarzacz CD. Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano Sobota o 14:46 Napisano Sobota o 14:46 1 godzinę temu, Mariusz Barański napisał: Czy faktycznie dodanie np SMSL czy Toppinga skoro mam wzmacniacz ma sens ? Toppinga czy SMSL raczej faktycznie moze nie być sensu dodawać, bo jest duża szansa ze będą gorsze od dowolnego cd. Granie z bt to drastyczny spadek jakości. 1 Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano Sobota o 15:41 Napisano Sobota o 15:41 1 godzinę temu, Mariusz Barański napisał: Jak rozumiem są to urządzenia dedykowane pod komputer czy laptopy. Są to urządzenia dedykowane do wszystkiego, co potrzebuje konwersji z cyfry na analog (np. sygnał z tv), ale też w przypadku wysokiej jakości DACa do konwersji sygnału np. ze stremera czy CD-ka. Budżetowy DAC raczej nie poprawi brzmienia przyzwoitego CD-ka. 2 godziny temu, Mariusz Barański napisał: Czy faktycznie dodanie np SMSL czy Toppinga skoro mam wzmacniacz ma sens ? Jeśli używasz DACa wbudowanego we wzmacniacz, to może mieć to sens. We wzmacniaczach przeważnie montowane są podstawowe, niskie modele kości dekodujących. Zależy jaki masz wzmak i jaki jest w nim DAC. Sygnał z CD-ka do wzmacniacza podajesz analogowo ( już zdekodowany w CD) czy cyfrowo (do zdekodowania we wzmacniaczu) ? Odpisz, cytując
Mariusz Barański Napisano Sobota o 20:21 Autor Napisano Sobota o 20:21 4 godziny temu, terracan1929 napisał: Są to urządzenia dedykowane do wszystkiego, co potrzebuje konwersji z cyfry na analog (np. sygnał z tv), ale też w przypadku wysokiej jakości DACa do konwersji sygnału np. ze stremera czy CD-ka. Budżetowy DAC raczej nie poprawi brzmienia przyzwoitego CD-ka. Jeśli używasz DACa wbudowanego we wzmacniacz, to może mieć to sens. We wzmacniaczach przeważnie montowane są podstawowe, niskie modele kości dekodujących. Zależy jaki masz wzmak i jaki jest w nim DAC. Sygnał z CD-ka do wzmacniacza podajesz analogowo ( już zdekodowany w CD) czy cyfrowo (do zdekodowania we wzmacniaczu) ? Mam MF Elektra i nie wiem jaki ma dac. Sygnał podaje przez wyjście cinch. Mogę zacytować parametry tego SMSL: Układ wzmacniacza dac Cirrus Logic CS43131,sparowany z Infineon MA 5332 MS Amplifer dla stereo. Klasa D moc 162x2 przy imped.4ohm,85x2 przy imped. 8 ohm. THD +Na 0.0003% Odpisz, cytując
Palmos Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Najbardziej optymalnie będzie? Kupno z możliwością zwrotu lub wypozyczenie tego co Cię interesuje. Wtedy sam sprawdzisz czy i jak się zmieni brzmienie. Odpisz, cytując
Mariusz Barański Napisano 17 godzin temu Autor Napisano 17 godzin temu 22 minuty temu, Palmos napisał: Najbardziej optymalnie będzie? Kupno z możliwością zwrotu lub wypozyczenie tego co Cię interesuje. Wtedy sam sprawdzisz czy i jak się zmieni brzmienie. Zgadza się ale chcę poznać opinię użytkowników. Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu Parametry nie mają żadnego znaczenia. Pytanie o co Tobie chodzi. Chcesz grać ze streamingu? Chcesz poprawić jakość CD? Jaki masz CD i czy łączysz go dwoma cinch (po analogu) czy jednym cyfrowo (coaxial) 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu jaką masz elektronike i kolumny? Brakuje Ci detalu? Odpisz, cytując
Q21 Napisano 23 minuty temu Napisano 23 minuty temu Cześć DACi w starych CD mają całkiem inny styl grania niż typowe przetworniki dziś. Szukając dużo większej przejrzystości, to będzie to dobry kierunek. Ale jeśli chcesz zachować więcej barwy, to trzeba spojrzeć w kierunku droższych sprzętów lub R2R Odpisz, cytując
Recommended Posts