Mariusz Barański Napisano 28 czerwca Napisano 28 czerwca Cześć, zastanawiam się nad kupnem daca bo wiele osób sobie chwali ale mam wątpliwości czy u mnie to spowoduje lepszy, bogatszy etc dźwięk. Jak rozumiem są to urządzenia dedykowane pod komputer czy laptopy. Czy faktycznie dodanie np SMSL czy Toppinga skoro mam wzmacniacz ma sens ? Plusem dla mnie byłyby dodatkowe funkcje jak bluetooth i podłączenia słuchawek. Źródłem u mnie jest odtwarzacz CD. Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 28 czerwca Napisano 28 czerwca 1 godzinę temu, Mariusz Barański napisał: Czy faktycznie dodanie np SMSL czy Toppinga skoro mam wzmacniacz ma sens ? Toppinga czy SMSL raczej faktycznie moze nie być sensu dodawać, bo jest duża szansa ze będą gorsze od dowolnego cd. Granie z bt to drastyczny spadek jakości. 1 Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano 28 czerwca Napisano 28 czerwca 1 godzinę temu, Mariusz Barański napisał: Jak rozumiem są to urządzenia dedykowane pod komputer czy laptopy. Są to urządzenia dedykowane do wszystkiego, co potrzebuje konwersji z cyfry na analog (np. sygnał z tv), ale też w przypadku wysokiej jakości DACa do konwersji sygnału np. ze stremera czy CD-ka. Budżetowy DAC raczej nie poprawi brzmienia przyzwoitego CD-ka. 2 godziny temu, Mariusz Barański napisał: Czy faktycznie dodanie np SMSL czy Toppinga skoro mam wzmacniacz ma sens ? Jeśli używasz DACa wbudowanego we wzmacniacz, to może mieć to sens. We wzmacniaczach przeważnie montowane są podstawowe, niskie modele kości dekodujących. Zależy jaki masz wzmak i jaki jest w nim DAC. Sygnał z CD-ka do wzmacniacza podajesz analogowo ( już zdekodowany w CD) czy cyfrowo (do zdekodowania we wzmacniaczu) ? Odpisz, cytując
Mariusz Barański Napisano 28 czerwca Autor Napisano 28 czerwca 4 godziny temu, terracan1929 napisał: Są to urządzenia dedykowane do wszystkiego, co potrzebuje konwersji z cyfry na analog (np. sygnał z tv), ale też w przypadku wysokiej jakości DACa do konwersji sygnału np. ze stremera czy CD-ka. Budżetowy DAC raczej nie poprawi brzmienia przyzwoitego CD-ka. Jeśli używasz DACa wbudowanego we wzmacniacz, to może mieć to sens. We wzmacniaczach przeważnie montowane są podstawowe, niskie modele kości dekodujących. Zależy jaki masz wzmak i jaki jest w nim DAC. Sygnał z CD-ka do wzmacniacza podajesz analogowo ( już zdekodowany w CD) czy cyfrowo (do zdekodowania we wzmacniaczu) ? Mam MF Elektra i nie wiem jaki ma dac. Sygnał podaje przez wyjście cinch. Mogę zacytować parametry tego SMSL: Układ wzmacniacza dac Cirrus Logic CS43131,sparowany z Infineon MA 5332 MS Amplifer dla stereo. Klasa D moc 162x2 przy imped.4ohm,85x2 przy imped. 8 ohm. THD +Na 0.0003% Odpisz, cytując
Palmos Napisano 29 czerwca Napisano 29 czerwca Najbardziej optymalnie będzie? Kupno z możliwością zwrotu lub wypozyczenie tego co Cię interesuje. Wtedy sam sprawdzisz czy i jak się zmieni brzmienie. Odpisz, cytując
Mariusz Barański Napisano 29 czerwca Autor Napisano 29 czerwca 22 minuty temu, Palmos napisał: Najbardziej optymalnie będzie? Kupno z możliwością zwrotu lub wypozyczenie tego co Cię interesuje. Wtedy sam sprawdzisz czy i jak się zmieni brzmienie. Zgadza się ale chcę poznać opinię użytkowników. Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 29 czerwca Napisano 29 czerwca Parametry nie mają żadnego znaczenia. Pytanie o co Tobie chodzi. Chcesz grać ze streamingu? Chcesz poprawić jakość CD? Jaki masz CD i czy łączysz go dwoma cinch (po analogu) czy jednym cyfrowo (coaxial) 2 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 30 czerwca Napisano 30 czerwca jaką masz elektronike i kolumny? Brakuje Ci detalu? 1 Odpisz, cytując
Q21 Napisano 30 czerwca Napisano 30 czerwca Cześć DACi w starych CD mają całkiem inny styl grania niż typowe przetworniki dziś. Szukając dużo większej przejrzystości, to będzie to dobry kierunek. Ale jeśli chcesz zachować więcej barwy, to trzeba spojrzeć w kierunku droższych sprzętów lub R2R Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 5 lipca Napisano 5 lipca Mariusz, ciągniemy dalej temat czy co tu się stało? Odpisz, cytując
Mariusz Barański Napisano Piątek o 16:08 Autor Napisano Piątek o 16:08 Dnia 5.07.2025 o 06:45, Piotr Sonido napisał: Mariusz, ciągniemy dalej temat czy co tu się stało? Ciągniemy Piotr 🙂 Po dyskusjach na temat DAC do mojego systemu przeważała opinie że to niewiele lub nic nie wniesie do mojego audio. Trochę odpuściłem temat . Zainteresowałem się ostatnio wzmacniaczem słuchawkowym i ktoś doradził mi taki patent dwa w jednym,czyli FiiO K11 r2r to wzmacniacz słuchawkowy i dac oparty na drabince rezystorowej i dwóch trybach NOS/OS i biorę go pod uwagę oraz jestem ciekaw opinii użytkowników forum, pozdrawiam Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu To chwilę poczekasz. Bo swego czasu duzo się o nim pisało ale nie kojarze aby ktoś go miał. Raczej na zasadzie mówienia. Przeklejania w kółko informacji z sieci. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu U nas sprzedał się w naprawdę solidnych ilościach Omawiamy go tutaj: Odpisz, cytując
Recommended Posts