wojoo Napisano wczoraj o 07:00 Napisano wczoraj o 07:00 Cześć, Poszukuje jakiegoś sprawdzonego zestawu ampli wraz z głośnikami do pomieszczenia ok 22m2 Pomieszczenie zostało całkowicie przerobione, wszystkie ściany mają dodatkowo 10cm wełny akustycznej zamkniętych GK akustycznym oraz na to jeszcze dodatkowo wyłożone gąbki akustyczne w całym pomieszczeniu. 80% będzie wykorzystywane do słuchania muzyki (taka powiedzmy imprezownia) a 20% do kina (Atmos 5.1.4) Aktualnie mam WiiAmp który został mi po poprzednim setupie, ktoś mi polecił abym przetestował sobie kolumny PolkAudio Signature Elite ES55 co też uczyniłem. Dźwięk jest całkiem spoko, głównie Bass co na tym mi bardzo zależy ale niestety przy tym wzmacniaczu po korekcji mam wrażenie jakby góra była przytłumiona... zakryta kocem? Z ciekawości kupiłem ampli Denona 3800h (zawsze czytałem same pozytywne komentarze odnośnie tej marki i jak on świetnie gra) i dźwięk mocno sie poprawił na plus (niestety kosztem basu) W salonie używam Arcama połączonego z MA Silver 500 7G i chciałbym coś otrzymac podobnego ale zdecydowanie bardziej budżetowego Czy w moim przypadku zmiana ampli np na Maranza może przynieśc pozytywny skutek? brakuje mi w sumie tylko tego zejścia... lub ewentualnie inne kolumny? Niestety przez układ pomieszczenia mam problem, żeby odsunąć kolumny od ściany (szerokość 3.5m gdzie tv ma 85") dlatego też szukałem czegoś z dolnym BR Odpisz, cytując
bora902 Napisano wczoraj o 07:38 Napisano wczoraj o 07:38 34 minuty temu, wojoo napisał: W salonie używam Arcama połączonego z MA Silver 500 7G i chciałbym coś otrzymac podobnego ale zdecydowanie bardziej budżetowego nie istnieja takie w wersji budzetowej Odpisz, cytując
wojoo Napisano wczoraj o 07:40 Autor Napisano wczoraj o 07:40 (edytowany) 5 minut temu, bora902 napisał: nie istnieja takie w wersji budzetowej To pomińmy ten zapis... Chce dużo dynamiki, mocny bas (odpowiednio do muzyki Melodic Techno) Może kolumny Heco? MA Bronze 500? Melodika? Pylon Sapphire? Strzelam, nie znam tych kolumn... Edytowano wczoraj o 07:46 przez wojoo Odpisz, cytując
Q21 Napisano wczoraj o 09:14 Napisano wczoraj o 09:14 Cześć Ile chciałbyś przeznaczyć na całokształt? Odpisz, cytując
wojoo Napisano wczoraj o 09:23 Autor Napisano wczoraj o 09:23 8 minut temu, Q21 napisał: Cześć Ile chciałbyś przeznaczyć na całokształt? Ampli plus fronty tak gdzieś 8000zl w porywach max 10 000 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano wczoraj o 10:08 Napisano wczoraj o 10:08 3 godziny temu, wojoo napisał: Czy w moim przypadku zmiana ampli np na Maranza może przynieśc pozytywny skutek? brakuje mi w sumie tylko tego zejścia... lub ewentualnie inne kolumny? Odpowiedz jest bardzo prosta - subwoofer. Odpisz, cytując
wojoo Napisano wczoraj o 11:11 Autor Napisano wczoraj o 11:11 1 godzinę temu, PanKlor napisał: Odpowiedz jest bardzo prosta - subwoofer. Byłaby to najlepsza opcja i najtańsza chyba w moim przypadku A tak btw... nie widzę w sumie żadnych konkretnych porownan. Czy zmiana na Marantz w moim przypadku przyniosłaby jakaś poprawę? I jeszcze jedno, czy zmiana np na MA Bronze 500 rowniez przyniesie jakis efekt? Odpisz, cytując
PanKlor Napisano wczoraj o 11:18 Napisano wczoraj o 11:18 2 minuty temu, wojoo napisał: A tak btw... nie widzę w sumie żadnych konkretnych porownan. Czy zmiana na Marantz w moim przypadku przyniosłaby jakaś poprawę? Nie na tyle dużą, żeby kombinować. Dodatkowo Denony zazwyczaj są bardziej dociążone niż Marantze więc zmiana mogłaby być odczuwalna dla Ciebie na minus. 3 minuty temu, wojoo napisał: Byłaby to najlepsza opcja i najtańsza chyba w moim przypadku No ale budujesz tam kino 5.1.4 docelowo więc subwoofer i tak będzie. Poszedłbym w SB2000 Pro albo jeszcze lepiej półkę wyżej (SB3000) i będziesz miał z głowy. Odpisz, cytując
wojoo Napisano wczoraj o 11:19 Autor Napisano wczoraj o 11:19 1 minutę temu, PanKlor napisał: Nie na tyle dużą, żeby kombinować. Dodatkowo Denony zazwyczaj są bardziej dociążone niż Marantze więc zmiana mogłaby być odczuwalna dla Ciebie na minus. No ale budujesz tam kino 5.1.4 docelowo więc subwoofer i tak będzie. Poszedłbym w SB2000 Pro albo jeszcze lepiej półkę wyżej (SB3000) i będziesz miał z głowy. Dzieki za odpowiedź, a co w przypadku samych kolumn? Odpisz, cytując
PanKlor Napisano wczoraj o 11:22 Napisano wczoraj o 11:22 No skoro teraz kolumny Ci odpowiadają, za wyjątkiem basu, to po zakupie i podpięciu subwoofera może nie będzie potrzebna ich wymiana. Odpisz, cytując
wojoo Napisano wczoraj o 11:26 Autor Napisano wczoraj o 11:26 Przed chwilą, PanKlor napisał: No skoro teraz kolumny Ci odpowiadają, za wyjątkiem basu, to po zakupie i podpięciu subwoofera może nie będzie potrzebna ich wymiana. Moze i masz rację bo grają całkiem fajnie jak za taką kasę ale zawsze jest gdzieś z tyłu głowy ze dopłacając troche więcej można mieć lepiej tak kupiłem do salonu MA Silver 500 7g oraz Arcama (tutaj nie ma opcji żebym wydał powyżej zamieroznego budzetu) Odpisz, cytując
PanKlor Napisano wczoraj o 11:29 Napisano wczoraj o 11:29 Zawsze może być fajniej. Na Twoim miejscu kupiłbym subwoofer (a nawet dwa) i skupiłbym się na jak najlepszym skalibrowaniu systemu (np. Dirac + UMIK). Odpisz, cytując
Q21 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu 5 godzin temu, wojoo napisał: Ampli plus fronty tak gdzieś 8000zl w porywach max 10 000 A na całe 5.1.4? Pozwoli to łatwiej dobrać sub/kolumny Żeby się nie okazało, że na center, surroundy, atmosy i suba zostanie 3 tys budżetu, gdy ten potrafi zjeść sporo z odłożonych pieniędzy Ale bardzo wstępnie Bronze 100, KEF Q Concerto Meta, to fajne kierunki do sprawdzenia. Jak PanKlor sugerowałbym mocne skupienie się na subwooferze, który przejmie niskie częstotliwości, więc i podłogówki konieczne nie będą Odpisz, cytując
wojoo Napisano 22 godziny temu Autor Napisano 22 godziny temu Tak jak zaznaczyłem, budżet mam ograniczony tylko na fronty i ampli z prostej przyczyny... można tak podnosić pułap w nieskończoność Porównałem sobie chwilę silvery 500 7g vs SE55 i chyba te pierwsze sa za duże do tego pomieszczenia bo basu jest przynajmniej polowe mniej (pojawia sie dopiero na samym końcu pomieszczenia. Natomiast o samym dzwieku to nie wspomne bo wiadomo ze klasa zupełnie inna natomiast Piłki wcale źle nie grają... Ciekawe jakby sobie poradziły w tym przypadku bronze 500? Odpisz, cytując
wojoo Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu Tak przy okazji, podpowiedzcie prosze jakie w miare sensowne, nie za drogie kable kupić? Bittner? Cordial? Chciałem Melodike ale 35zł za m2 to troche moim zdaniem przegięcie w moim przypadku Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Oehlbach albo cokolwiek innego z miedzi ofc. Odpisz, cytując
wojoo Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu (edytowany) 2 godziny temu, PanKlor napisał: Oehlbach albo cokolwiek innego z miedzi ofc. Ok, a jest sens kupowania np czegoś takiego? https://allegro.pl/oferta/klotz-ly225s-kabel-przewod-glosnikowy-kolumnowy-14702535131 lub https://allegro.pl/oferta/przewod-kabel-glosnikowy-instal-ofc-2x2-5-lp0204-9490174812 Edytowano 7 godzin temu przez wojoo Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Jeden i drugi są z OFC więc będzie ok. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 16 godzin temu, wojoo napisał: Tak jak zaznaczyłem, budżet mam ograniczony tylko na fronty i ampli z prostej przyczyny... można tak podnosić pułap w nieskończoność To zachęcam do obejrzenia i udania się na odsłuchy W tym filmie jest kilka fajnych opcji w interesującym Cię budżecie. Odpisz, cytując
Butler Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Dnia 2.07.2025 o 09:00, wojoo napisał: 80% będzie wykorzystywane do słuchania muzyki (taka powiedzmy imprezownia) a 20% do kina (Atmos 5.1.4) Jeśli to ma być imprezownia a nie wysublimowany melomantyzm, to nie skupiaj się w kolumnach na basie. Wybierz takie które zagrają Ci fajnie wyższe częstotliwości i będą wysoce efektywne (bo rozumiem że imprezy to nie silent disco ). Za bas niech odpowiadają dwa subwoofery które ustawisz w przeciwległych rogach i żadne standardowe kolumny nawet nie zbliżą się do rozmachu i jakości takiego rozwiązania. 16 godzin temu, wojoo napisał: Porównałem sobie chwilę silvery 500 7g vs SE55 i chyba te pierwsze sa za duże do tego pomieszczenia bo basu jest przynajmniej polowe mniej (pojawia sie dopiero na samym końcu pomieszczenia. Brak lub nadmiar basu w konkretnych częstotliwościach to nie problem kolumn tylko to wynik odpowiedzi akustycznej Twojego pomieszczenie, tzw. mody. Bierz dwa zamknięte suby (lepiej w muzyce zagrają) które wzajemnie się uzupełnią niwelując nierówności pasma i problem z głowy. Odpisz, cytując
wojoo Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, Butler napisał: Jeśli to ma być imprezownia a nie wysublimowany melomantyzm, to nie skupiaj się w kolumnach na basie. Wybierz takie które zagrają Ci fajnie wyższe częstotliwości i będą wysoce efektywne (bo rozumiem że imprezy to nie silent disco ). Za bas niech odpowiadają dwa subwoofery które ustawisz w przeciwległych rogach i żadne standardowe kolumny nawet nie zbliżą się do rozmachu i jakości takiego rozwiązania. Brak lub nadmiar basu w konkretnych częstotliwościach to nie problem kolumn tylko to wynik odpowiedzi akustycznej Twojego pomieszczenie, tzw. mody. Bierz dwa zamknięte suby (lepiej w muzyce zagrają) które wzajemnie się uzupełnią niwelując nierówności pasma i problem z głowy. Dzieki, jak juz wczesniej kolega @PanKlor zasugerował oraz ty odnosnie dokupienia subwooferow to tak uczynie. Zobaczymy jeszcze dzisiaj jak wyjdzie w praniu Bronze 500 ktory dojedzie do mnie za 10 min Jaki polecilibyście nie za drogi i nie za duży subik w moim przypadku? chyba nie musi to byc od zestawu ktory u mnie zostanie finalnie? Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 15 minut temu, wojoo napisał: Jaki polecilibyście nie za drogi i nie za duży subik w moim przypadku? chyba nie musi to byc od zestawu ktory u mnie zostanie finalnie? Nie ma za dużych subwooferów są tylko takie zbyt drogie. Co bym wybrał napisałem Ci wyżej. Nie musisz brać takich dużych kolumn jak MAB 500 gdy będziesz miał suba. Jeżeli kino nie jest priorytetem to możesz zejść oczko niżej czyli SB1000 Pro lub SB2000 Pro. Najlepiej 2 sztuki. Odpisz, cytując
Recommended Posts