PanKlor Napisano Piątek o 09:05 Napisano Piątek o 09:05 8 minut temu, wojoo napisał: Focale chyba Aria najwyższy model i byłem w nich zakochany. Jak będziesz miał subwoofery to możesz spojrzeć w kierunku mniejszych konstrukcji. Są też tańsze linie Theva, Chora (tylko używane już), Vestia. Odpisz, cytując
wojoo Napisano Piątek o 09:10 Autor Napisano Piątek o 09:10 1 minutę temu, PanKlor napisał: Jak będziesz miał subwoofery to możesz spojrzeć w kierunku mniejszych konstrukcji. Są też tańsze linie Theva, Chora (tylko używane już), Vestia. Tylko w przypadku używek to już sobie nie posłucham niestety z możliwością zwrotu Mam też Heco Aurora 300 które były wcześniej i bardzo fajnie ię zgrywały z WiiAmp (tylko z subem to grało bo basu nie było prawie w ogóle) testowałem tez kiedyś Aurora 1000 i też mi nie podeszły Trochę jestem wściekły na Bronze, nastawiłem się, że to będzie pewniak a tu lekki zonk Odpisz, cytując
PanKlor Napisano Piątek o 09:13 Napisano Piątek o 09:13 2 minuty temu, wojoo napisał: Tylko w przypadku używek to już sobie nie posłucham niestety z możliwością zwrotu No to Theva albo Vestia - te są w ciągłej sprzedaży. Chora to poprzednia linia. Odpisz, cytując
wojoo Napisano Piątek o 09:14 Autor Napisano Piątek o 09:14 Przed chwilą, PanKlor napisał: No to Theva albo Vestia - te są w ciągłej sprzedaży. Chora to poprzednia linia. Widziałem w porównaniu na YT, że ponoć Pylon Sapphire 31 jest też dobry... co o nim sądzisz? Odpisz, cytując
Q21 Napisano Piątek o 09:15 Napisano Piątek o 09:15 Vestie już też wychodzą z rynku Ale z tego powodu można je złapać u nas w fajnych cenach 1 minutę temu, wojoo napisał: Widziałem w porównaniu na YT, że ponoć Pylon Sapphire 31 jest też dobry... co o nim sądzisz? Pylony to całkiem inne, dużo cieplejsze granie. Odpisz, cytując
wojoo Napisano Piątek o 09:34 Autor Napisano Piątek o 09:34 (edytowany) Tak super, marzy mi sie dalej Focal ale to już nawet w promocji ceny są dużo powyżej mojego budżetu W cenie 1 focala mamy komplet MA Odnosnie kabli... mam coś takiego https://allegro.pl/oferta/przewod-kabel-glosnikowy-2x1-50-lb000830-libox-12949219286 Nawet nie wiedziałem, że wziałem taki shit 🫣 Edytowano Piątek o 09:45 przez wojoo Odpisz, cytując
PanKlor Napisano Piątek o 10:24 Napisano Piątek o 10:24 (edytowany) No to zmień ale rewolucji się nie spodziewaj. Na fronty i centralny możesz kupić coś grubszego 2*2.5mm^2. Ważne, żeby były z miedzi OFC. Oehlbach jest w Euro RTV AGD zazwyczaj w niezłej cenie. Edytowano Piątek o 10:24 przez PanKlor Odpisz, cytując
wojoo Napisano Piątek o 10:26 Autor Napisano Piątek o 10:26 1 minutę temu, PanKlor napisał: No to zmień ale rewolucji się nie spodziewaj. Na fronty i centralny możesz kupić coś grubszego 2*2.5mm^2. Ważne, żeby były z miedzi OFC. Oehlbach jest w Euro RTV AGD zazwyczaj w niezłej cenie. Ok, zamówiłem chwilę przed twoim wpisem Klotz'a Ly 225, nie wiem czy dobrze czy źle ale chociaż są czarne Odpisz, cytując
wojoo Napisano Piątek o 10:59 Autor Napisano Piątek o 10:59 Czy macie jeszcze jakieś ewentualne pomysły co zrobić, żeby poprawić ewentualne brzmienie tych MA? dzisiaj ponownie sobie potestuje na spokojnie Jeszcze jedna rzecz o której zapomniałem wspomnieć to tryb Surround stereo czy jakoś tak to sie nazywało w Denonie, mocno poprawił granie na plus w Bronze. Polki zrobiły sie wtedy bardzo męczące Może jeszcze ewentualnie jakaś inna propozycja kolumn w tym przedziale cenowym? a tak btw. które kolumny będa lepiej sie sprawdzały w kinie? Odpisz, cytując
Q21 Napisano Piątek o 14:01 Napisano Piątek o 14:01 3 godziny temu, wojoo napisał: Czy macie jeszcze jakieś ewentualne pomysły co zrobić, żeby poprawić ewentualne brzmienie tych MA? dzisiaj ponownie sobie potestuje na spokojnie Jak najwięcej zabawy z ustawieniem Kolumn, miejsca odsłuchu, może większych mebli. Odpisz, cytując
AUDIOPOLIS Napisano Piątek o 14:29 Napisano Piątek o 14:29 4 godziny temu, wojoo napisał: Ok, zamówiłem chwilę przed twoim wpisem Klotz'a Ly 225, nie wiem czy dobrze czy źle ale chociaż są czarne mam złe doświadczenie z kablami Klotz, po podłączeniu efekt był taki jak bym kolumny przykrył kocem. Odpisz, cytując
Butler Napisano Piątek o 19:19 Napisano Piątek o 19:19 Weź też pod uwagę że jeśli za dużo gąbki dałeś to mogłeś przetłumić pomieszczenie w wyższych rejestrach. Z adaptacją bez pomiarów nie jest trudno przesadzić. 1 Odpisz, cytując
wojoo Napisano Piątek o 19:22 Autor Napisano Piątek o 19:22 4 godziny temu, AUDIOPOLIS napisał: mam złe doświadczenie z kablami Klotz, po podłączeniu efekt był taki jak bym kolumny przykrył kocem. Poważnie? Nie znalazłem takiej opinii w internecie a tymbardziej jak zapytałem chatgpt który stwierdził wręcz odwrotnie 3 minuty temu, Butler napisał: Weź też pod uwagę że jeśli za dużo gąbki dałeś to mogłeś przetłumić pomieszczenie w wyższych rejestrach. Z adaptacją bez pomiarów nie jest trudno przesadzić. Na pewno cos w tym jest bo ogólnie jak sie wchodzi do tego pomieszczenia to robi sie tak dziwnie glucho... Odpisz, cytując
wojoo Napisano Piątek o 21:18 Autor Napisano Piątek o 21:18 (edytowany) Kolejny dzień testów. Poprosiłem 3 osoby o opinie, wszystkie stwierdziły, że wolą Bronze (też stwierdziły, że jest lepszy, mocniejszy bas co dziwne) ale jedna z nich w podsumowaniu potwierdziła, że jednak trochę brakuje w MA wysokich i w sumie to jednak by sie zastanowił nad SE55 jeżeli ma być docelowo subwoofer. Ja osobiście specjalnie posiedziałem 2h z Bronze żeby trochę się przyzwyczaić a później na chwile zamienić na Polki. Zdecydowanie bardziej podoba mi się szczegółowość i szerokość sceny w MA, nie wiem czy to kwestia też wygrzania lepszego ale grały dzisiaj przyjemniej. Pobawiłem się jeszcze troche ustawieniami i Bronze zaczynał grać coraz lepiej. Na sam koniec była zmiana na Polki i dalej jednak stwierdzam, że góra jest w moim przypadku tym czymś czego brakuje w MA żeby stwierdzić, że są w 100% wystarczające. Natomiast utwierdziłem się w przekonaniu, że ogólnie 500 grają szerzej, bardziej szczegółowo a bas jest bardziej kontrolowany. Btw. czy model 4800 by coś tu w moim przypadku zmieniłby w graniu? gdzieś wyczytałem, że gra jaśniej od 3800? Edytowano Piątek o 21:20 przez wojoo Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano wczoraj o 05:33 Napisano wczoraj o 05:33 zgadzam się że jeżeli w salonie masz Arcama z MA no to tego w tanich modelach nie uzyskasz. Ale jak dobrze dobrac to zbliżysz się na ile to będzie możliwe. Focal jest w dobrych cenach we Francji na pewno spojrzał bym na te produkty. Modele Vestia są -50% Jeśli Polki bardzije Ci od Bronze pasują to jeszcze bardziej budżetowo możesz zobaczyć w kierunku Emotiva T1 lub T2 lub Właśnie seria Silver. zgadzam się że jeżeli w salonie masz Arcama z MA no to tego w tanich modelach nie uzyskasz. Ale jak dobrze dobrac to zbliżysz się na ile to będzie możliwe. Focal jest w dobrych cenach we Francji na pewno spojrzał bym na te produkty. Modele Vestia są -50% Jeśli Polki bardzije Ci od Bronze pasują to jeszcze bardziej budżetowo możesz zobaczyć w kierunku Emotiva T1 lub T2 lub Własnie seria Silver. 8 godzin temu, wojoo napisał: Btw. czy model 4800 by coś tu w moim przypadku zmieniłby w graniu? gdzieś wyczytałem, że gra jaśniej od 3800? ale to delikatnie Odpisz, cytując
AUDIOPOLIS Napisano wczoraj o 09:29 Napisano wczoraj o 09:29 14 godzin temu, wojoo napisał: Poważnie? Nie znalazłem takiej opinii w internecie a tymbardziej jak zapytałem chatgpt który stwierdził wręcz odwrotnie ja tylko wyraziłem swoją opinię na podstawie odsłuchu/ porównania, może chat gpt "słyszy" inaczej ale nie zmienia to mojej opinii o tym kablu. Odpisz, cytując
wojoo Napisano wczoraj o 10:35 Autor Napisano wczoraj o 10:35 Przyszły "kloce", podlaczylem i nie wiem czy to autosugestia czy faktycznie jest poprawa ale gora sie poprawiła, doszło troche więcej szczegółów. Zaczęło to grać bym powiedział... "nie źle". Niestety mam wrażenie ze chyba kosztem niższych czestotliwosci ale za krótko słuchałem aby dokladnie to ocenić. Wiec jeżeli klotz gra gorsza gora a i tak odczułem poprawę in plus to ciekawe jak by zagrały te "lepsze" Jeszcze trzeba wziąć pod uwagę, ze miałem poprzednio no name'y 2x1.5 za 40zl w krążku 30m zaciekawiły mnie te kolumny Vestia. Jak model no2 w porownaniu do Bronze wypadaja? Odpisz, cytując
wojoo Napisano 17 godzin temu Autor Napisano 17 godzin temu Zrobiłem sobie dla ciekawości kalibracje audyssey, oprogramowanie stwierdziło, że nie ma u mnie wysokich tonów więc podbił na maxa ile się dało za to niskie tony całkowicie obniżył Może faktycznie problem leży głównie w za mocno wytłumionym pomieszczeniu? Ogólnie to co jakis czas wracam sobie na odsłuch aby za bardzo się nie zmęczyć i om dłużej słucham Bronze to mam wrażenie, że jest na kolumnach koc albo jestem przygłuchy, po przełączeniu na SE55 od razu stwierdzam O! tego brakuje ale po chwili brakuje mi wszystkich atutów z Bronze i jak ponownie przełączam to mam wrażenie, że Bronze nie grają dużo gorzej Już zgłupiałem, może jednak to nie dla mnie te kolumny choć cały czas staram się do nich przyzwyczaić. Nie wiem, może w moim przypadku zmiana ampli by coś tu zmieniła? np na Arcam AVR5? albo po prostu zmiana głośników (w sumie chyba nie pisałem, ale słucham głównie muzyki typu Melodic Techno) Odpisz, cytując
Butler Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu (edytowany) Spróbuj pożyczyć (lub kupić) mikrofon UMIK. Na lapku zainstaluj REW i zrób pomiar, obstawiam że zbyt mocno zdusiłeś pomieszczenie. Jeśli jest jak mówię a słuchasz głównie muzyki elektronicznej to spróbuj może odsłuchać Klipsch Serii RP, jest szansa że ich delikanta fałka wpadnie w Twój gust. Edytowano 17 godzin temu przez Butler Odpisz, cytując
wojoo Napisano 17 godzin temu Autor Napisano 17 godzin temu 6 minut temu, Butler napisał: Spróbuj pożyczyć (lub kupić) mikrofon UMIK. Na lapku zainstaluj REV i zrób pomiar, obstawiam że zbyt mocno zdusiłeś pomieszczenie. Jeśli jest jak mówię a słuchasz głównie muzyki elektronicznej to spróbuj może odsłuchać Klipsch Serii RP, jest szansa że ich delikanta fałka wpadnie w Twój gust. Zanim kupiłem Silver 500 to wziałem do domu na testy RP8000 seria 2 chyba, pamietam, że czegoś mi brakowało na tyle, że zrezygnowałem Zastanawiam sie jeszcze nad jednym, czy jak już zrobie 5.1.2 i odpale wszystkie na raz to może będzie to złoty środek? Jeszcze jedna kwestia, jak dam głośniej Bronze to góra robi sie zdecydowanie bardziej przyjazna, nawet bym powiedział, że akceptowalna Niestety w przypadku jak ustawie głośność na jakies 55 w Denonie gdzie jest to głośność dobra do rozmów to niestety góry bardzo brakuje Odpisz, cytując
Butler Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Wiesz, łatwo tak mówić, kup to, kup tamto. Z tego co piszesz, pomieszczenie jest przetłumione i stąd brak Ci tego czegoś. Najbardziej sensownym wydaje mi się pomierzenie akustyczne salonu i demontaż/zasłonięcie częsci pianek by doprowadzić odpowiedź ścian do zadowalających wartości, ciężko wróżyć na odległość. Jeśli powyższe odpada to sprzętowo patrz na amplitunery z Dirac. Jest to najskuteczniejsze i najbardziej zaawansowane narzędzie do korekcji dźwięku w sensownym budżecie. Mając już osłuchanych kilka modeli kolumn wiesz które są Tobie najbliższe. Odpisz, cytując
essewissa Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu MA robi bardzo słabe kolumny, z nimi zawsze jest wrażenie, że koc leży na głośnikach. Nic nie zrobisz ani kablami, ani ampli. Daj sobie spokój z MA. Zainteresuj się Martin Logan, wyprzedają teraz poprzednią serię za 50%, naprawdę można to wyrwać za śmieszne pieniądze. 4x Martin Logan Motion 15i, centralny 30i, albo lepiej jak Ci się uda kupić 50xti. Ewentualnie FX od Martina Logan, albo Monitor Audio jak masz kanapę blisko tylnej ściany. Do tego sub SVS 1000, albo Martin Logan Dynamo 800x. Będzie super kino i świetne stereo. Odpisz, cytując
Recommended Posts