wojoo Napisano Poniedziałek o 09:02 Autor Napisano Poniedziałek o 09:02 1 minutę temu, essewissa napisał: Przestrzennie, szybko, rozdzielczo, żywo, z oddechem. Wysokotonowy to wstęga. Mam głośniki wstęgowe podłączone pod komputer ale to są jakies małe monitorki i w zestawie z subwooferem... jest poezja Czy Vestia lub Aria dałyby u mnie rade? ktoś je słuchał i mógłby sie wypowiedzieć czy w ogólę interesowac sie tym kierunkiem Odpisz, cytując
wojoo Napisano Wtorek o 13:44 Autor Napisano Wtorek o 13:44 Byłem dzisiaj na odsłuchu kolumn w jednym z salonów audio Miałem okazje przetestować: Focal Vestia no2 Focal Aria Evo X no2 Polk Audio r600 Audio Vector qr5 Canton (nie pamietam modelu) Niestety odsłuch był na jakimś wzmacniaczy Arcama gdzie nie było możliwości pobawienia sie EQ (albo sprzedawca nie wiedział jak) Canton był na rozgrzewke, grał całkiem ok natomiast to nie moja bajka. Nastepnie wpadły Vestia, zagrały bardzo fajnie natomiast nie było efektu wow, niskich praktycznie zero (dlatego chciałem podbić gain lub eq ale oczywiście sie nie dało). Jako nastepne poszły w ruch Aria i tu był szok... wg opinii w internecie różnice są niewielkie pomiedzy tymi kolumnami natomiast w moim odsłuchu różnica jest kolosalna... basu więcej, ogólnie wszystkiego więcej. Grają pełniej, szerzej, bardziej muzykalnie Ogólnie kolumny zrobiły na mnie dobre wrażenie ale sam fakt braku możliwości podbicia basu już mnie od samego początku zniechęcił do słuchania czegokolwiek Nastepnie wpały Polki, grają bardzo przyzwyocie, dół świetnie schodzi, troche miałem wrażenie jakby był subwoofer uruchomiony. Góra troche przytłumiona ale przyjemna, niestety grały bardzo wąsko, brakowało im sceny. Kolejny rodzynek to już QR5 wersja zwykła która zrobiła na mnie najlepsze wrażenie, wstęga to jest coś czego mi trzeba, niestety kosztem niskich których nie było prawie w ogólę Gdyby nie cena nowej wersji SE to chyba bym się skłaniał ku Audio Vector ale wydać 17 tyś na kolumne w moim przypadku to już nieakceptowalne, szczególnie jeszcze biorąc pod uwage ich wygląd to już w ogóle dramat Wróciłem więc do Aria która na prawde fajnie gra choć góry mogłaby mieć troche więcej (zapewne wystarczy podbić troche wysokie pasmo), juz nie wspomnę o wyglądzie który pioruńsko mi się podoba. Na sklepie były również Bronze 500 któe jeszcze mam w domu więc sobie jest dla ciekawości porównałem i przyznam, że byłem w szoku... Bronze ma sporo więcej basu i odczucie moje było jakby grały dużo bliżej, również szeroko ale głównie samą średnicą Szkoda, że nie było silverów z którymi mógłbym je dokładniej porównać Mimo wszystko chyba zdecyduje sie na Arie ale musze sie jeszcze przespać z tematem lub ewentualnie poszukać miejsce skąd mógłbym pożyczyć do testów i zweryfikować to na miejscu Odpisz, cytując
Q21 Napisano Środa o 10:45 Napisano Środa o 10:45 21 godzin temu, wojoo napisał: Mimo wszystko chyba zdecyduje sie na Arie ale musze sie jeszcze przespać z tematem lub ewentualnie poszukać miejsce skąd mógłbym pożyczyć do testów i zweryfikować to na miejscu Powinno dać radę u nas, zapraszam do kontaktu Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Dnia 7.07.2025 o 11:02, wojoo napisał: Czy Vestia lub Aria dałyby u mnie rade? ktoś je słuchał i mógłby sie wypowiedzieć czy w ogólę interesowac sie tym kierunkiem Aria tylko uzywaną. Vestią tak z francji. No ma dobrą cenę nie ma co ukrywać. No to sprawdź model QR ale 7 nie koniecznie SE To będzie masywne granie na dole as well. Odpisz, cytując
Recommended Posts