Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
22 minuty temu, wojoo napisał:

na 100% będą 2 suby dlatego już miałem wizję, żeby dac oba pod kanapami ;)

DLBC co to? Dirac?

Z akustycznego punktu widzenia najlepiej jak suby będą po przeciwnych rogach pomieszczenia lub vis a vis, najłatwiej wtedy opanować nierówności pasma. Jak nie masz takiej opcji to chociaż zadbaj o to by suby nie stały na jednej ścianie.

Napisano
14 minut temu, Butler napisał:

Z akustycznego punktu widzenia najlepiej jak suby będą po przeciwnych rogach pomieszczenia lub vis a vis, najłatwiej wtedy opanować nierówności pasma. Jak nie masz takiej opcji to chociaż zadbaj o to by suby nie stały na jednej ścianie.

Mogą stać obok kolumn frontowych?

Napisano (edytowany)

Tak jak napisałem. Wobec tego obok kolumn frontowych to zazwyczaj bardzo kiepski pomysł - nie daje to spodziewanych efektów które można uzyskać stosując optymalne położenie skrzynek w salonie.

Edytowano przez Butler
Napisano
Dnia 18.07.2025 o 12:14, Butler napisał:

Tak jak napisałem. Wobec tego obok kolumn frontowych to zazwyczaj bardzo kiepski pomysł - nie daje to spodziewanych efektów które można uzyskać stosując optymalne położenie skrzynek w salonie.

Ok, w takim razie jaki układ w moim przypadku byś polecił?

Napisano

Z akustyką pomieszczenie nie jest tak że na podstawie układu pomieszczenie i fotki nagle dam Ci złotą radę która na 100% zda egzamin. Jak się chce zrobić to profi, to robi się pomiary mikrofonem (UMIK) i na tej podstawie można wnioskować z czym jest problem (REW). Kilkukrotny pomiar w którym za każym razem ustawisz suby w innym miejscu prowadzi często do ciekawych konkluzji.

Układ subów na przeciwległych rogach lub vis/a/vis to powinen być Twój punkt wyjścia, jeśli zależy Ci na równym paśmie to miej tą wiedzę. To jest w większości przypadków najefektywniejszy set. Ja mam jeszcze trochę inaczej, dwa suby na froncie stoją obok kolumn frontowych, ALE mam także suba zaraz za swoimi plecami który daje mi efekt bliskiego uderzenia oraz wyrównuje pasmo na których frontowe mają ubytek. Bez tego za plecami to tragedia mimo iż z przodu wcale nie są to jakieś tanie zabawki.