Q21 Napisano Piątek o 09:06 Napisano Piątek o 09:06 Przed chwilą, wojoo napisał: DLBC co to? Dirac? Tak, Dirac Live Bass Control Odpisz, cytując
Maykel Napisano Piątek o 09:07 Napisano Piątek o 09:07 Kolego tu masz taniej niż u nas. Sklep też jest sprawdzony. https://de.homecinesolutions.fr/p/13583-focal-flax-satelliten-dome-schwarz-lackiert?utm_campaign=Allemagne&utm_content=in_stock&utm_source=Idealo+Allemagne&utm_medium=cpc&utm_term=Focal+Dôme+satellite+Flax+noir Odpisz, cytując
wojoo Napisano Piątek o 09:08 Autor Napisano Piątek o 09:08 Przed chwilą, Maykel napisał: Kolego tu masz taniej niż u nas. Sklep też jest sprawdzony. https://de.homecinesolutions.fr/p/13583-focal-flax-satelliten-dome-schwarz-lackiert?utm_campaign=Allemagne&utm_content=in_stock&utm_source=Idealo+Allemagne&utm_medium=cpc&utm_term=Focal+Dôme+satellite+Flax+noir Widziałem, dzięki Odpisz, cytując
Butler Napisano Piątek o 09:30 Napisano Piątek o 09:30 22 minuty temu, wojoo napisał: na 100% będą 2 suby dlatego już miałem wizję, żeby dac oba pod kanapami DLBC co to? Dirac? Z akustycznego punktu widzenia najlepiej jak suby będą po przeciwnych rogach pomieszczenia lub vis a vis, najłatwiej wtedy opanować nierówności pasma. Jak nie masz takiej opcji to chociaż zadbaj o to by suby nie stały na jednej ścianie. Odpisz, cytując
wojoo Napisano Piątek o 09:46 Autor Napisano Piątek o 09:46 14 minut temu, Butler napisał: Z akustycznego punktu widzenia najlepiej jak suby będą po przeciwnych rogach pomieszczenia lub vis a vis, najłatwiej wtedy opanować nierówności pasma. Jak nie masz takiej opcji to chociaż zadbaj o to by suby nie stały na jednej ścianie. Mogą stać obok kolumn frontowych? Odpisz, cytując
Butler Napisano Piątek o 10:14 Napisano Piątek o 10:14 (edytowany) Tak jak napisałem. Wobec tego obok kolumn frontowych to zazwyczaj bardzo kiepski pomysł - nie daje to spodziewanych efektów które można uzyskać stosując optymalne położenie skrzynek w salonie. Edytowano Piątek o 10:15 przez Butler Odpisz, cytując
wojoo Napisano Sobota o 18:32 Autor Napisano Sobota o 18:32 Dnia 18.07.2025 o 12:14, Butler napisał: Tak jak napisałem. Wobec tego obok kolumn frontowych to zazwyczaj bardzo kiepski pomysł - nie daje to spodziewanych efektów które można uzyskać stosując optymalne położenie skrzynek w salonie. Ok, w takim razie jaki układ w moim przypadku byś polecił? Odpisz, cytując
Butler Napisano Sobota o 20:41 Napisano Sobota o 20:41 Z akustyką pomieszczenie nie jest tak że na podstawie układu pomieszczenie i fotki nagle dam Ci złotą radę która na 100% zda egzamin. Jak się chce zrobić to profi, to robi się pomiary mikrofonem (UMIK) i na tej podstawie można wnioskować z czym jest problem (REW). Kilkukrotny pomiar w którym za każym razem ustawisz suby w innym miejscu prowadzi często do ciekawych konkluzji. Układ subów na przeciwległych rogach lub vis/a/vis to powinen być Twój punkt wyjścia, jeśli zależy Ci na równym paśmie to miej tą wiedzę. To jest w większości przypadków najefektywniejszy set. Ja mam jeszcze trochę inaczej, dwa suby na froncie stoją obok kolumn frontowych, ALE mam także suba zaraz za swoimi plecami który daje mi efekt bliskiego uderzenia oraz wyrównuje pasmo na których frontowe mają ubytek. Bez tego za plecami to tragedia mimo iż z przodu wcale nie są to jakieś tanie zabawki. Odpisz, cytując
wojoo Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu (edytowany) Chwilowo wstrzymuje sie z zakupem Ariaale docelowo na pewno sie pojawi (moze jeszcze przy okazji sprawdze no3). Mając u siebie silver 500 wraz z centralnym na razie je zaadoptuje (sprobuje je sprzedać). Nie wiem czemu ale od samego początku mam problem z denonem, co jakiś czas, losowo wyłącza sie bez względu na to czy słucham głośno czy cicho. Poirytowany ciągłymi problemami przywróciłem do ustawień fabrycznych i uświadomiłem sobie ile musiałem pozmieniać w ustawieniach aby jakoś to grało... na fabrycznych ustawieniach, przy niskich głośnościach gra to jak najta szy przenośny glosnik za 200zl (wczesniej podbicia gain, eq, bass i treble miałem mocno podkrecone) zastanawiam sie czy nie dobrać do tego końcówki mocy... czy to poprawi dynamikę i jakość odsluchu przy tym ampli? Co byście polecili? Jakiegos Atolla np am100 albo emotiva? Edytowano 6 godzin temu przez wojoo Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Za duzo rzeźbisz. Skonfiguruj to porządnie (poprawna kalibracja) a nie jakieś podbicia itp. To sie robi na sam koniec aby dopieścić brzmienie a wyjściem jest poprawę ustawienie sprzętu. W zależności od użytych kolumn dodatkowe wzmocnienie pomoże jednak lepiej te pieniądze przeznaczyć na cos innego. Wieksze korzyści wniesie Dirac, lepszy centralny albo np. drugi subwoofer. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Dnia 18.07.2025 o 09:27, PanKlor napisał: SVS SB1000 Pro się łapie. Cena ~3k PLN to raczej niedużo jak na subwoofer. on jest slim? Dnia 18.07.2025 o 09:49, wojoo napisał: Zdjecie troche niestety przekłamuje, w rzeczywistości aneks kuchenny jest we wnęce, ta ściana gdzie są lamele i wisi klimatyzator sa wysunięte a tam gdzie widać okno / umywalke to jest ok 2m dalej (zresztą widać to po suficie nad aneksem) Po prawej bez problemu mogę obniżyć głośnik ale lewa strona niestety... To kiedyś był garaż ale został jak widać przerobiony na styl "amerykański" ale cczy słabo przystosowane? niekoniecznie... pomijając jedynie ten problem z lewą stroną to pozostała cześć jest ok no ale gdzie tu masz meijsce odsłuchu? Na tych sofach? Z boku???? Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 28 minut temu, Piotr Sonido napisał: on jest slim? Miał być do 35 cm i tyle ma. 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Przed chwilą, PanKlor napisał: Miał być do 35 cm i tyle ma. a ok Nie wiem czy bym go tak wsadzał gdzieś na styk. Aby był "obudowany" Ale tak spełnia założenia i sub fajny. Odpisz, cytując
Butler Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 31 minut temu, Piotr Sonido napisał: no ale gdzie tu masz meijsce odsłuchu? Na tych sofach? Z boku???? Kino ma tu rację bytu tylko po małym przemeblowaniu. Sofka na wprost TV tak by nie przeszkadzała w otwieraniu drzwi. Odpisz, cytując
wojoo Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Tak, tylko juz było wspomniane, żebym nie wstawiał suba w róg obok kolumn więc robi się problem... Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Przed chwilą, wojoo napisał: Tak, tylko juz było wspomniane, żebym nie wstawiał suba w róg obok kolumn więc robi się problem... Możesz wstawić suba w róg. Chodzi o to, żebyś drugiego nie wstawiał w drugi róg tylko spróbował znaleźć dla niego inne miejsce. Odpisz, cytując
Butler Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Jednego suba możesz tak wstawić. Drugiego wtedy na skos pomieszczenia. Edytowano 2 godziny temu przez Butler Odpisz, cytując
wojoo Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Przed chwilą, Butler napisał: Kino ma tu rację bytu tylko po małym przemeblowaniu. Sofka na wprost TV tak by nie przeszkadzała w otwieraniu drzwi. Podczas oglądania filmów tak będzie, to oczywiste (kanapa na wprost tv), natomiast większość czasu sofy będą jak na zdjęciach ze względu na "spotkaniowy" zamysł pomieszczenia i możliwość wtedy również oglądania tv dla wszystkich Przed chwilą, PanKlor napisał: Możesz wstawić suba w róg. Chodzi o to, żebyś drugiego nie wstawiał w drugi róg tylko spróbował znaleźć dla niego inne miejsce. Ok, to wtedy już nie powinno byc problemu 1 minutę temu, Butler napisał: Jednego suba możesz wstawić. Drugiego wtedy na skos pomieszczenia. w tym wypadku 1 w róg pomieszczenia obok kolumn a drugi spróbowałbym np pod kanapą Odpisz, cytując
Butler Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Drugiego może za drzwiami byś zmieścił. Ile tam miejsca? Odpisz, cytując
wojoo Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu (edytowany) 4 minuty temu, Butler napisał: Drugiego może za drzwiami byś zmieścił. Ile tam miejsca? Sprawdze bo nie pamiętam ale chyba ok 25cm. Zapożyczyłem z innego pomieszczenia soundbar samsung 990c, ustawiłem suba w lewym rogu obok kolumn i byłem w szoku jak genialnie ten bas się rozchodził... przy niskiej głośności czuć było pod tyłkiem uderzenia. Zupełnie odwrotnie było z subwooferem od Edifier T5 gdzie wręcz był męczący i lepiej sie słuchało muzyki bez Edytowano 2 godziny temu przez wojoo Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 7 minut temu, wojoo napisał: przy niskiej głośności czuć było pod tyłkiem uderzenia. To nie oznacza, że jest dobrze. Może akurat jakis rezonans miałeś w tym miejscu który czułeś. Najlepiej to sobie skalibrować i pomierzyć w REW. Ot takie zabawy z wczoraj. Odpisz, cytując
Recommended Posts