Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam audiofilów.

Czy jest ktoś skłonny pomóc laikowi? Buduje dom i właśnie wykonuje instalacje i chciałbym rozłożyć pod tynkiem.

Mam wyobrażenie zainstalowania w pokoju dziennym (załączyłem plik) zestawu kina domowego (5.1 zestaw).

Niestety pokój nie ma jednej ściany, jest pokojem otwartym,  w dodatku chcę ustawić TV między oknami w rogu pokoju. 

Wiadomo, lepiej by było ustawić go centralnie na ścianie wewnętrznej między łazienkami, ale pokój też ma służyć, a może głównie służyć do przesiadywania w nim i chciałbym aby kanapy fotele zwrócone były na okna a nie na kuchnię. 

Myślałem o tym, aby ukryć tylne głośniki w zabudowie podwieszanej. używając czegoś takiego https://hide-audio.pl/obudowa-podtynkowa-330-do-focal-100icw5-100-icw-5.html?hash=faa14fecfb32483695366f795047fba1&gad_source=1&gad_campaignid=18167569123&gbraid=0AAAAACPQAuNuna22f9NicfLLJ2EeRj5w8&gclid=CjwKCAjwprjDBhBTEiwA1m1d0hrHbcp8bBB6Z6rNGrNe3gI6XjQFhE5MRStYAr78DFwF54hAB1-TPRoCdPEQAvD_BwE

Samego zestawu kina jeszcze nie wybrałem, ale chciałbym, żeby to było coś co umożliwia mi używanie youtubemusic bez włączania tv. Ewentualnie obsługa z telefonu, ale mniej koniecznie. Sam zestaw to sprawa drugorzędna. Teraz potrzebuje wiedzieć jakie przewody rozmieścić, jaki przekrój. Czy zakończyć je na puszce w linii obok gniazd 230V dla TV? Czy jeszcze jakieś głośniki mogę schować w zabudowie? 

Czy jeśli nie zabudowa to jakaś wysokość jest optymalna dla nich? 

zrzut kina.png

Napisano

Cały pomysł jest krótko i delikatnie mówiąc bezsensowny. Kino nie polega na umieszczeniu odpowiedniej liczby głośników gdzieś w pokoju tylko w określonym miejscu względem TV oraz miejsca z którego będziemy konsumować treści. Przy takim umeblowaniu salonu możesz zapomnieć o jakimkolwiek efekcie przestrzennym bo będziesz siedział poza centrum tego co się w tym audio będzie działo. Dodatkowo nie montujemy głośników surround na suficie. To miejsce głośników Atmos w bardziej rozbudowanych systemach. 

Jeżeli potanowisz, że meble będą stały tak jak teraz to maks co tam powinieneś wstawić to jakieś 2.1 i tyle. Pozostanie wybór amplitunera ze wsparciem YT music (nie interesowalem się tematem bo korzystam ze Spotify/Tidal, wcześniej Amazon). 

Napisano

Dzięki za odpowiedź. 

ustawienie kanapy jest z projektu, który jest ... hm.. bardzo umowny na tym etapie budowie,

Rozumiem, że jeśli chcę, żeby dzwięk przestrzenny uzyskać muszę siedzieć w centrum. To jest do zrobienia. 

Teraz tylko chciałbym schować przewody w ścianie, ale nie wiem na jakieś wysokości je robić, czy w ogóle ma to sens. Widziałem też już bezprzewodowe głośniki. 

Dzięki za info o głośnikach Atmos, tego nie wiedziałem i to cenna uwaga, na jakie liczyłem tu przychodząc.

Rozumiem, że tylne głośniki powinny być na wysokości co najmniej uszu słuchającego.  W opisie widziałem, że mogą być wyżej stąd mój pomysł, żeby je w sufit schować.

pozostaje mi je montować na ścianie na takich uchwytach

https://allegro.pl/oferta/uchwyt-scienny-na-glosniki-uchwyty-glosnikow-2szt-pelna-regulacja-17555014538?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=ps&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_pla_ss_ps&ev_adgr=rtv-ps-ss&ev_campaign_id=22368709170&adprot=&gad_source=1&gad_campaignid=22368709170&gbraid=0AAAAAD24kbOy61dmBQGDesKjxqxRF_kqh&gclid=CjwKCAjwprjDBhBTEiwA1m1d0gG6PBnMIOC8QuGOB-X6IyyRQTQiIN_uBLqLjWXC95Lt9zFiZbkpvhoCXaMQAvD_BwE

Trudniej mi będzie to zrobić na brakującej ścianie. ... muszę koncepcję zmienić. 

Mogę zrobić to tak i mieć TV na stojaku? Nie jest to rozwiązanie optymalne i estetyczne, ale instalacja nie jest bez sensu tak?

kino 2.png

Napisano
36 minut temu, Paweł Wójcik napisał:

Teraz tylko chciałbym schować przewody w ścianie, ale nie wiem na jakieś wysokości je robić, czy w ogóle ma to sens. Widziałem też już bezprzewodowe głośniki. 

Głośniki surround za kanapą zrób tak żeby wystawały ponad jej oparcie i tyle. 100-120 cm od ziemi. 

37 minut temu, Paweł Wójcik napisał:

To ma tylko Yamaha (surround) wiec jestes zamkniety na jedno rozwiazanie. Dodatkowo jest drozsze niz standardowe. Skoro możesz jeszcze polozyc kable to bezprzewodowe glosniki sa bez sensu. 

37 minut temu, Paweł Wójcik napisał:

Rozumiem, że tylne głośniki powinny być na wysokości co najmniej uszu słuchającego.  W opisie widziałem, że mogą być wyżej stąd mój pomysł, żeby je w sufit schować.

Nie co najmniej tylko mniej-więcej. Kiedyś surround robiło się wyżej (było dopuszczalne) ale to stare wytyczne. Nie wiem o jakim opisie i głośnikach mówisz. Poszukaj sobie schemató ustawień dla konkretnych systemów Dolby i tym się kieruj. 

39 minut temu, Paweł Wójcik napisał:

To albo płaskie głośniki bi/dipoloowe - np. https://www.q21.pl/klipsch-rp-502s-ii-czarny.html Chodzi o konstrukcje a nie konkretny produkt. Je montujesz na ścianie za słuchaczem i nie musisz kierować w jego stronę. 

41 minut temu, Paweł Wójcik napisał:

Trudniej mi będzie to zrobić na brakującej ścianie. ... muszę koncepcję zmienić. 

Wystarczy, że skierujesz uchwyt na miejsce odsłuchu tak zeby glosnik by powiedzmy z boku słuchacza albo to co podałem wyżej. 

41 minut temu, Paweł Wójcik napisał:

Mogę zrobić to tak i mieć TV na stojaku? Nie jest to rozwiązanie optymalne i estetyczne, ale instalacja nie jest bez sensu tak?

Możesz mieć TV na stojaku. Pamiętaj tylko, że najważniejszy głośnik (centralny) powinen znajdować się pod TV. Pamiętaj, że dobrze będzie jak główne miejsce gdzie będziesz oglądał będzie w osi ekranu. Mógłbyś np. zamienić ten narożnik na kanapę, przesunąć trochę w dół na planie. Poprawi to troche odległości głośników surround od uszu słuchającego(nie powinny byc zyt blisko, uznaje sie ze min. to 1 metr). Dodatkowo w powstałym miejscu w lewym górnym rogu będziesz mógł zmieścić subwoofer. 

Na tym etapie możesz też rozważyc 2 głośniki sufitowe umieszczone lekko przed kanapą (na wysokości kolan słuchającego). Będziesz mógł wtedy uruchomić dźwięk obiektowy z warstwą górną  -> Atmos.

Napisano (edytowany)

Tak jak powyżej ok, z tym że widzę problem z pozycją głośnika centralnego który trzeba by było z TV przesuwać, chyba że mógłbyś go zamontować pod oknem (nie wiem czy to okno od podłogi do sufitu czy zwykłe z parapetem). Możesz rozważyć rozwijany ekran z sufitu i projektor.

Głośniki surround montuje się na wysokości uszu i typowo powinny być skierowane na odsłuch. Jeśli maja być jak na powyższym planie to sprawdzą się konstrukcje typu bipol/dipol.

Zaplanuj dwa głośniki nad odsłuchem jak napisał wyżej @PanKlor, wtedy będziesz mieć kompatybilność z Atmos.

Jeśli system ma służyć głównie do kina to jeśli jesteś na etapie budowy rozważ na front konstrukcje typu inwall.

Nie zapomnij o okablowaniu dla subwooferów (RCA mono + 230V). Moim zdaniem za rogówką w narożniku oraz drugi przeciwlegle po skosie na prawo od okna.

Edytowano przez Butler
Napisano
1 godzinę temu, Paweł Wójcik napisał:

Dzięki za odpowiedź. 

ustawienie kanapy jest z projektu, który jest ... hm.. bardzo umowny na tym etapie budowie,

Rozumiem, że jeśli chcę, żeby dzwięk przestrzenny uzyskać muszę siedzieć w centrum. To jest do zrobienia. 

Dzięki za info o głośnikach Atmos, tego nie wiedziałem i to cenna uwaga, na jakie liczyłem tu przychodząc.

https://allegro.pl/oferta/uchwyt-scienny-na-glosniki-uchwyty-glosnikow-2szt-pelna-regulacja-17555014538?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=ps&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_pla_ss_ps&ev_adgr=rtv-ps-ss&ev_campaign_id=22368709170&adprot=&gad_source=1&gad_campaignid=22368709170&gbraid=0AAAAAD24kbOy61dmBQGDesKjxqxRF_kqh&gclid=CjwKCAjwprjDBhBTEiwA1m1d0gG6PBnMIOC8QuGOB-X6IyyRQTQiIN_uBLqLjWXC95Lt9zFiZbkpvhoCXaMQAvD_BwE

kino 2.png

Nie lepiej zamienić miejscami TV z kanapą? I wszystko będzie ok.

Napisano

Dziękuję za sugestie. 

Podsumowując. Telewizor na oknie. Po lewej stronie Subwoofer. 

2 tylne głośniki dipolowe, na suficie 2 głośniki sufitowe, na wysokości kolan.

czy jako głośnik centralny może służyć soundbar? Wtedy rozumiem, że jeździł by razem z TV

Pozostaje pytanie jakie przewody rozrzucać konkretnie. czy to się przelicza tak jak elektryczne? 2x1,5 da radę czy 2x2,5 trzeba. 

I na koniec, przy założeniu, że nacodzien telewizor ma stać w rogu a nie na oknie (btw okno jest z parapetem), czy to może mieć wpływ na oglądanie TV, przez dzieci czy teściową :)

i jeszcze pytanie, czy taki system sprawdził by się przy słuchaniu muzyki? i jak by ona była słyszana z kuchni która by była poza strefą.

7 minut temu, Maykel napisał:

Nie lepiej zamienić miejscami TV z kanapą? I wszystko będzie ok.

No wiem, ale wtedy siedząc w strefie dziennej gapie się na ścianie, kątem oka na schody na górę i kuchnie.

Mimo wszystko, to jednak najcześciej będę tam siedział i pewnie scrolował iksa, słuchając muzyki z winem/piwem w ręku. A filmy to z rzadka, kto ma tyle czasu, żeby to robic cześciej niż 2 razy w miesiącu.

kino 3.png

Napisano
34 minuty temu, Paweł Wójcik napisał:

czy jako głośnik centralny może służyć soundbar? Wtedy rozumiem, że jeździł by razem z TV

W skrócie - nie. 

34 minuty temu, Paweł Wójcik napisał:

Pozostaje pytanie jakie przewody rozrzucać konkretnie. czy to się przelicza tak jak elektryczne? 2x1,5 da radę czy 2x2,5 trzeba. 

Fronty i centralny możesz 2.5 a nawet 4 dla lepszego samopoczucia. Surround i Atmos  2x1.5 wystarczy. Ważne, żeby to było OFC a nie CCA albo inne badziewie. 

35 minut temu, Paweł Wójcik napisał:

I na koniec, przy założeniu, że nacodzien telewizor ma stać w rogu a nie na oknie (btw okno jest z parapetem), czy to może mieć wpływ na oglądanie TV, przez dzieci czy teściową :)

Nie powinno. Poza tym zawsze może wtedy grać tylko głośnik TV. 

35 minut temu, Paweł Wójcik napisał:

i jeszcze pytanie, czy taki system sprawdził by się przy słuchaniu muzyki? i jak by ona była słyszana z kuchni która by była poza strefą.

Powinno być ok. Będąc w kuchni nie zamierzasz wnikać w niuanse tylko ma plumkać. Natomiast to jak zagra stereo kiedy bedziesz siedzial centralnie itp. to zalezy od tego ile wydasz na sprzet oraz od akustyki Twojego pomieszczenia (czytaj jeżeli nie chcesz iść w dedykowane ustroje, projekty itp. to postaraj się o miękkie meble, zasłony, kwiatki, obrazki, półki z książkami, żaluzje itp.). 

Napisano

Co do ustawienia już pomogli koledzy wyżej ;) Co do samego zestawu i kolumn, to w razie czego zapraszam do kontaktu ;) Mamy sporo opcji dostępnych do sprawdzenia. 

Napisano
Cytat

W skrócie - nie. 

Sony Bravia 9 ma opcję głośnika centralnego, ale  jak to działa nie sprawdzałem...

Napisano

Jeśli żrodłem będzie BD, komputer i sygnał przechodzi przez amplituner jak powinien to chyba kiepsko. Także tego nie polecam. To jakiś gadżet do systemów Sony może? Nie wiem. 

Centralny to najważniejsza kolumna w kinie nie powierzył bym tego zadania listwie. 

Reszta zdaje się wyjaśniona.