Sandor Clegane Napisano wczoraj o 07:21 Napisano wczoraj o 07:21 Witam, Posiadam zestaw jak w opisie. Niedawno zmieniłem amplituner z Marantza SR5015 i jestem bardzo zadowolony z tej zmiany. Teraz zaczyna mi chodzić po głowie wymiana głośników. Ogólnie z ich brzmienia w kinie jestem bardzo zadowolony, ale zastanawiam się czy nie mogłoby być lepiej i jeśli tak to o ile lepiej? Szczególnie głośnik centralny w moim zestawie trochę odstaje od reszty, a niestety Q Acoustics nie wypuściło nic w tej serii z większymi membranami... Niestety jestem taki, że muszę mieć wszystkie głośniki z jednego zestawu, więc wymiana samego centralnego nie wchodzi w grę. Po głowie chodzi mi kilka pomysłów mianowicie: 1. Zestaw na Klipsch RP MK2 oparty na monitorach 600M i centralnym RP-500c lub 504c (Nie wiem czy mój amplituner napędziłby 504c bez dodatkowej końcówki mocy, a tej nie zamierzam dokupywać) tyle, że dość drogie to u nas tak samo jak zestaw nr 2 czyli: 2. Q acoustics seria 5000 - bardzo podoba mi się wizualnie i centralny widzę, że zbiera lepsze recenzje od 3090c, ale mają niską impedancję i znowu nie wiem czy RZ30 napędziłby je bez problemu no i cena też dość wysoka. 3. Dali Oberon - Opcja tańsza, a do tego mam możliwość zniżki pracowniczej u siebie w sieci. Myślałem o zestawie z Oberon 5 na frontach (Starczyłyby monitory, ale i tak musiałbym dokupić standy, więc prawie na jedno wychodzi cenowo). Różnice w basie między 7 a 5 raczej mnie nie interesują, bo od tego mam 2 suby. 4. Elac Debut 3.0 - Wszyscy się zachwycają nimi na Youtubach, a do tego są tanie i centralny mają z większą membraną, więc może dialogi lepiej by wypadły. Obawiam się jednak trochę o jakość wykonania i że tu różnica w dźwięku może być znikoma. Moje pytania są następujące: Jakich zmian spodziewać się po wyżej wymienionych zestawach? Czy w przypadku tych 2 droższych różnica w brzmieniu warta jest wydania większej kwoty? A może to jest tak, że Dirac i tak to wszystko tak skoryguje, że wszystkie te zestawy będą brzmiały prawie tak samo? Czy w ogóle moje rozumowanie, że większy głośnik centralny to lepsza jakość dźwięku i lepiej słyszalne dialogi jest słuszne? A może wyraźną różnicę odczułbym dopiero wydająć 15 tys na zestaw 5.0? Zapraszam do wyrażania opinii Odpisz, cytując
marito Napisano wczoraj o 07:38 Napisano wczoraj o 07:38 (edytowany) Jak jesteś zadowolony z ich brzmienia w kinie to po co kombinować? Zamień tylko centralny na 504CII, u mnie napędza go stara Yamaha 673 i daje radę więc Twoje Onkyo tym bardziej da radę. Uprzedzam tylko, że jest dość spory i sprawdź czy masz na niego miejsce Edytowano wczoraj o 07:39 przez marito 1 Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano wczoraj o 07:54 Autor Napisano wczoraj o 07:54 2 minuty temu, marito napisał: Jak jesteś zadowolony z ich brzmienia w kinie to po co kombinować? Zamień tylko centralny na 504CII, u mnie napędza go stara Yamaha 673 i daje radę więc Twoje Onkyo tym bardziej da radę. Uprzedzam tylko, że jest dość spory i sprawdź czy masz na niego miejsce Był taki czas dawno temu, że byłem zadowolony z brzmienia soundbara Samsung Q80R. Przez jakiś rok czasu uważałem, że nic więcej nie jest mi potrzebne. W końcu znajomy zaczął mi opowiadać o tym jak to zestaw kolumn z aplitunerem jest lepszy, więc zrobiłem przesiadkę i teraz po dłuższym czasie z kinem jak słyszę w pracy dźwięk soundbarów (nawet tych najdroższych) to się zastanawiam jak można tego słuchać i mówić, że to dobrze gra. To tak odnośnie "po co kombinować" Co do zmiany samego centralnego to wyraźnie zaznaczyłem, że to nie wchodzi w grę (nawet jeśli brzmieniowo jakimś cudem nie słyszałbym, że to gra inaczej niż reszta głośników to estetycznie - srebrne wykończenia q acoustików i złoto-miedziany klipch po prostu nie przejdzie), ale dzięki za informację, że ampli da radę. Miejsce jest, więc jeśli bym się decydował na Klispch to centralny będzie RP504c - robi mega wrażenie 1 Odpisz, cytując
marito Napisano wczoraj o 08:06 Napisano wczoraj o 08:06 Jak już kiedyś pisałem w swoim temacie u mnie największą zmianę wniosło wymiana centralnego i suba. Reszta już dużo mniej. 504CII faktycznie robi wrażenie i tak samo gra. Teraz mam zero problemów ze słyszalnością dialogów. Osobiście polecam. Ale skoro u Ciebie musi być kompletny zestaw z tej samej firmy to już delikatny problem. Powodzenia Odpisz, cytując
Butler Napisano wczoraj o 08:27 Napisano wczoraj o 08:27 Największą zmianę dała wymiana centralnego bo to najbardziej obciążony kanał. Przechodzi przez niego tak dużo informacji że łatwo wyłapać różnice. Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano wczoraj o 08:32 Autor Napisano wczoraj o 08:32 25 minut temu, marito napisał: Jak już kiedyś pisałem w swoim temacie u mnie największą zmianę wniosło wymiana centralnego i suba. Reszta już dużo mniej. 504CII faktycznie robi wrażenie i tak samo gra. Teraz mam zero problemów ze słyszalnością dialogów. Osobiście polecam. Ale skoro u Ciebie musi być kompletny zestaw z tej samej firmy to już delikatny problem. Powodzenia A czy Ty przypadkiem nie wymieniłeś wszystkich głośników na Klipsche? Czy coś źle przeczytałem? Odpisz, cytując
marito Napisano wczoraj o 08:38 Napisano wczoraj o 08:38 Tak wymieniłem wszystko na Klipsche. I jak już pisałem - dziś wiem, że przy ograniczonym budżecie spokojnie można było zostawić fronty i tylne bo ich wymiana dała zdecydowanie mniej w kinie niż central i sub. Ale, że podobnie jak Ty miałem potrzebę zmiany wymieniłem wszystkie Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano wczoraj o 08:55 Autor Napisano wczoraj o 08:55 4 minuty temu, marito napisał: Tak wymieniłem wszystko na Klipsche. I jak już pisałem - dziś wiem, że przy ograniczonym budżecie spokojnie można było zostawić fronty i tylne bo ich wymiana dała zdecydowanie mniej w kinie niż central i sub. Ale, że podobnie jak Ty miałem potrzebę zmiany wymieniłem wszystkie No, ale nie testowałeś połączenia centralny z klipscha + reszta głośników z poprzedniego zestawu. Wydaje mi się, że w scenach gdzie dźwięk przechodzi płynnie z jednego kanału do drugiego róźnice w brzmieniu między głośnikami mogłyby irytować... ale nawet jeśli nie to estetyka u mnie zamyka temat. Ale może w takim razie rozważę jako fronty rp500m, bo tańsze i może do kina nie zrobią różnicy względem rp600m, a i membrany będą wszystkie w jednym rozmiarze co stanowiłoby dodatkowy atut estetyczny Pytanie tylko czy nie wpłynęłoby to negatywnie jakbym chciał posłuchać czasem muzyki na nich. Oczywiście jeśli bym się decydował na Klipsche, bo mam nadzieję, że uzyskam tu jeszcze jakieś opinie na temat pozostałych zestawów, które wymieniłem. Odpisz, cytując
Q21 Napisano wczoraj o 09:16 Napisano wczoraj o 09:16 Cześć Powiem szczerze, że seria 50x0 nie każdemu przypadła do gustu. 3050i były dużo popularniejsze, zwłaszcza po późniejszej obniżce cen. Klipsche są fajnym kierunkiem, dużo większa dynamika grania. Spokojnie szedłbym tu w RP-500M II i RP-504C II Dali to z kolei bardziej dociążone brzmienie, z większym dołem i łagodniejszą górą. Trzeba by posłuchać i znaleźć optymalną opcję 1 Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano wczoraj o 09:31 Autor Napisano wczoraj o 09:31 Dzięki za odpowiedź z opisów Klipsch wydaje mi się najlepszą opcją, chociaż obawiam się trochę tej "dużo większej dynamiki", bo już w moich głośnikach czasem wydaje mi się, że jest aż za dobrze Pytanie czy pojęcie dynamika rozumiemy tak samo... Bo mi się zawsze wydawało, że chodzi o te skoki głośności w scenach gdzie się "coś dzieje". I tu mam czasem tak, że jest normalna głośność, a tu nagle jak coś nie huknie to się zastanawiam czy w sąsiednim bloku tego nie słyszą ale może jestem w błędzie i chodzi tu o coś innego? Do tych monitorów klipscha są jakieś dedykowane standy? Bo szczerze to na żadnej stronie ich nie mogłem znaleźć... Odpisz, cytując
Butler Napisano wczoraj o 11:02 Napisano wczoraj o 11:02 Klipsche wyróżniają się dość wysoką skutecznością. Deklaracje producenta można schować między bajki, ale pomiary i tak wykazują nieprzeciętne możliwości. Łatwo je napędzić. I od zawsze te ich zestawy (obecna seria R oraz RP) produkowane w CHRLD wyróżniają się tzw. V-ką, czyli podbite niskie i wysokie tony, trochę wycofany środek. Z tym że RP grają zdecydowanie przyjemniej dla ucha, ja Erki nie mogłem znieść. Jak dla mnie styl grania Klipsch świetnie radzi sobie w zastosowaniach kinowych oraz w muzyce elektronicznej. Umcyk Umcyk grają wybitnie Gorzej w wyrafinowanej muzyce z wokalem, tu bym chyba szukał innych kolumn, ewentualnie seria Heresy. 1 Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano wczoraj o 11:05 Autor Napisano wczoraj o 11:05 1 minutę temu, Butler napisał: Klipsche wyróżniają się dość wysoką skutecznością. Deklaracje producenta można schować między bajki, ale pomiary i tak wykazują nieprzeciętne możliwości. Łatwo je napędzić. I od zawsze te ich zestawy (obecna seria R oraz RP) produkowane w CHRLD wyróżniają się tzw. V-ką, czyli podbite niskie i wysokie tony, trochę wycofany środek. Z tym że RP grają zdecydowanie przyjemniej dla ucha, ja Erki nie mogłem znieść. Jak dla mnie styl grania Klipsch świetnie radzi sobie w zastosowaniach kinowych oraz w muzyce elektronicznej. Umcyk Umcyk grają wybitnie Gorzej w wyrafinowanej muzyce z wokalem, tu bym chyba szukał innych kolumn, ewentualnie seria Heresy. Ja rzadko słucham muzyki, a jeśli już to rock i metal, ale zestaw ma przede wszystkim robić robotę w kinie i grach, bo to jest 90% mojego korzystania z niego. Odpisz, cytując
Q21 Napisano wczoraj o 15:39 Napisano wczoraj o 15:39 Najlepiej będzie klasycznie, odsłuchać Zapraszamy w razie czego Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano wczoraj o 18:22 Autor Napisano wczoraj o 18:22 2 godziny temu, Q21 napisał: Najlepiej będzie klasycznie, odsłuchać Zapraszamy w razie czego Wiadomo, gdybym miał do Was blisko to bym w ogóle na forum nie pisał tylko od razu podjechał, ale mam 3h jazdy autem, więc na razie robię wstępny rekonesans Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Mam dla Ciebie złota radę. Nie idź w nowe QA bo sa drogie a wcale nie lepsze. Zmień tylko centralny na 404, 504 albo starsze 440 od Klipscha i bedziesz bardzo zadowolony. Serio. Nie zmienił bym ich także na żadne oberony i ELACi Debut 3. Jak zmieniac to nie na inne a lepsze. Te sa inne 1 Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu No to już wiem, że zmiana będzie na Klipsch. Szczerze mówiąc to był faworyt od początku, ale na wszelki wypadek wolałem dopytać o inne zestawy, które mnie zainteresowały. Co do centralki to będzie albo 504 albo 500, bo 404 z tymi małymi membrankami mi się nie podoba no i słyszałem (co prawda na yt, ale jednak), że grał wyraźnie gorzej od 504. Niestety nie mogę nigdzie znaleźć porównania 504 z 500 więc w tym celu będę musiał wybrać się gdzieś posłuchać. Zastanawiam się jeszcze nad frontami czy iść w monitory, do których i tak będè musiał dokupić drogie stojaki czy nie lepiej wziąc rp5000f, ale chyba monitory ze stojakami i tak wyjdą mimo wszystko taniej. Zapytam ponownie: ma ktoś w ofercie jakieś dedykowanie stojaki do klipscha, albo może polecić jakieś fajne i niedrogie? Odpisz, cytując
Recommended Posts