Marek1979 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Witam, Po długich rozważaniem postanowiłem kupić zestaw stereo do muzyki (rock, pop, ballady rockowe, muzyka filmowa) i filmów, oparty na kolumnach Polk Audio Reserve R700 Jedynym źródłem muzyki będzie streaming Tidal (obecnie mam Wiim Mini + CA DAC Magic 100) Filmy to z kolei streaming : Disney +, Amazon Prime (połączenie z TV OLED C4) Pomieszczenie to 37 m2 (otwarty salon + aneks kuchenny + holl). Miejsce odsłuchu ok. 2,3 m od głośników ustawianych w trójkąt równoboczny. Głośniki będą dość blisko ściany. Ponieważ dużą cześć budżetu będę musiał przeznaczyć na powyższe kolumny to mam do Państwa prośbę o polecenie najbardziej optymalnego wzmacniacza do tych kolumn z pośród poniższych lub w podobnym budżecie. Ważna jest dla nie przestrzenność dźwięku, zwłaszcza głębia i gradacja planów, niski dobrze kontrolowany bas i lekkie V. Nie musi być analityczny, naturalny i neutralny. Moje typy to : Denon PMA 900 HNE Yamaha A-S701 (+ posiadany Wiim Mini + CA DAC Magic 100) Musical Fidelity M2Si (+ posiadany Wiim Mini + CA DAC Magic 100) Cambridge Audio CXA 61 (+ posiadany Wiim Mini + CA DAC Magic 100 ?) Arcam Radia A5 (+ posiadany Wiim Mini + CA DAC Magic 100 ?) Rotek A12 MkII (+ posiadany Wiim Mini + CA DAC Magic 100 ?) PS. Dla wzmacniaczy z dobrym DAC bezpośrednie podłączenie Wiim Mini do wzmacniacza) Ponieważ nie czuję się na siłach dokonać najlepszego wyboru poprzez odsłuchy w salonie (choć odróżniam dobry dźwięk od słabego) a jest to dla mnie bardzo poważny wydatek to będę Państwu bardzo wdzięczny za pomoc w wyborze najlepszego tego celu wzmacniacza. PS. Nie wiem czy dobrze myślę, ale wydaje mi się, że do tak dużych kolumn, żeby wydobyć ich cały potencjał na basie najważniejsza będzie tu chyba jego wydajność prądowa ??? Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuję za życzliwą pomoc, Marek Odpisz, cytując
Jagerr Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowany) Kupiłeś jedne z gorszych kolumn do rocka i metalu. Wiem, bo sam szukałem kolumn do m.in takiej muzy. Mam też DacMagic 100 i miałem/mam WiiM Pro. Słuchałeś w ogóle tych Polk? Przecież to padaka jest, duże pudła i mało mocy... Wysokie/średnie jakbyś położył koc na kolumnę. Mam salon 35m2 i te Polki to żart oraz strata kasy. One nie mają tyle realnej mocy by sobie poradzić z takim metrażem. W salonie bodajże 20-22m2 podczas odsłuchu się juz krztusily a co dopiero przy większym metrażu... I powtarzam one mają tylko dużą słabej jakości obudowę, ale elektronika itd to już pierwsze z brzegu półkowe w tej kwocie zagrają lepiej i mocniej... Jeszcze kolumny blisko ściany to już w ogóle śmiech będzie przez łzy. Edytowano 7 godzin temu przez Jagerr Odpisz, cytując
S!N! Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 4 godziny temu, Jagerr napisał: Przecież to padaka jest, duże pudła i mało mocy... Wysokie/średnie jakbyś położył koc na kolumnę. Mam salon 35m2 i te Polki to żart oraz strata kasy. One nie mają tyle realnej mocy by sobie poradzić z takim metrażem. Wspomniałem o tym, że to padła to mi tutaj wmawiano, że tak nie jest, a jest dokładnie tak jak opisałeś, wyrzucenie pieniędzy w błoto, jak byłem kiedyś na odsłuchu to nawet goście w salonie podkreślali, że to szrot i szkoda czasu na odsłuch, ale się uparłem i rzeczywiście był to totalny dramat, pierwsze lepsze z brzegu kolumny grały lepiej. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 3 minuty temu, S!N! napisał: Wspomniałem o tym, że to padła to mi tutaj wmawiano, że tak nie jest, a jest dokładnie tak jak opisałeś, wyrzucenie pieniędzy w błoto, jak byłem kiedyś na odsłuchu to nawet goście w salonie podkreślali, że to szrot i szkoda czasu na odsłuch, ale się uparłem i rzeczywiście był to totalny dramat, pierwsze lepsze z brzegu kolumny grały lepiej. SiN, możesz zdradzić jakie masz teraz zestawy głośnikowe? Może wtedy zamiast błądzić, kupią to samo i oszczędzisz ludziom niepotrzebnych problemów. Odpisz, cytując
S!N! Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Jeszcze dodam, że spiąłem to z 2500ne, który robił z nimi co chciał. @KrólKiczuW poprzednim temacie podpytywał Chmarski i masz podane co obecnie używam. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 9 minut temu, S!N! napisał: @KrólKiczuW poprzednim temacie podpytywał Chmarski i masz podane co obecnie używam. Nie bardzo wiem, co masz na myśli pisząc "poprzedni temat" 🙂. Odpisz, cytując
S!N! Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @KrólKiczu"Duże kolumny podłogowe do 30-35m2 (stereo, bez suba...) do rock/metal/klubowa do 15 tysięcy" Odpisz, cytując
Recommended Posts