Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Hej. Poszukuję nowego zestawu kolumny+wzmacniacz. Aktualnie posiadam głośniki aktywne Edifier S2000 mk3, ale postanowiłem pójść w coś pasywnego, a te głośniki wykorzystam do filmów pod TV.

Dziś byłem na odsłuchu różnych kolumn i wybór wstępnie padł na Elac Debut Reference b6, świetne relaksujące i ciepłe brzmienie. Oprócz nich słuchałem jeszcze:
Elac Carina
Elac Uni-fi reference
Indiana Diva 3

W salonie kolumny były podłączone do Bluesound Powernode. Nie ukrywam, że zależałoby mi na czymś tańszym nowym, lub używanym, tak do około 2000zł. Nie mam pojęcia co by dobrze zgrało się z tymi kolumnami, lub zagrało podobnie co ten Bluesound. Zależy mi na podkreśleniu tego co dobre w tych kolumnach, czyli super muzykalność, bass i średnica. Gatunki jakich słucham to Trance, elektronika, dance, House i trochę popu. 

Posiadam Xduoo xd05 Pro z AKM, chciałbym go wykorzystać jako DAC, także przyszły wzmacniacz nie musi mieć super DACa i wbudowanego streamera. Jedynie to mógłby mieć jakieś cyfrowe wejścia oprócz analogowych. Dobrze by było, gdyby nowy wzmacniacz był gotowy na przyszły upgrade kolumn na lepsze, może Elac Carina które też mi się spodobały.

Proszę o poradę co kupić, w jakim kierunku iść :)

Edit. Teraz jest fajna promocja na zestaw Elac + NAD C338, czy to dobre połączenie i dobry wzmacniacz? Link top hi-fi.

Napisano

Do 2000zł to ciężko znaleźć coś aż tak dobrego by jak to napisałeś " nowy wzmacniacz był gotowy na przyszły upgrade kolumn na lepsze".

Wśród używek pewnie coś fajnego znajdziesz, ale czeka cię długie wertowanie portali aukcyjnych.

Z nowych to możesz kupić coś na teraz, raczej nie na przyszły upgrade kolumn.

Może @Piotr Sonido ci coś dobrego dobierze i nakieruje czego szukać do twoich wybranych kolumn.

Napisano
15 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał:

Do 2000zł to ciężko znaleźć coś aż tak dobrego by jak to napisałeś " nowy wzmacniacz był gotowy na przyszły upgrade kolumn na lepsze".

Wśród używek pewnie coś fajnego znajdziesz, ale czeka cię długie wertowanie portali aukcyjnych.

Z nowych to możesz kupić coś na teraz, raczej nie na przyszły upgrade kolumn.

Może @Piotr Sonido ci coś dobrego dobierze i nakieruje czego szukać do twoich wybranych kolumn.

A z nowych co byś polecił? Czy ten NAD byłby dobry do którego link wysłałem? 

Napisano
54 minuty temu, Arktez napisał:

A z nowych co byś polecił? Czy ten NAD byłby dobry do którego link wysłałem? 

Ja ci z nowych nie będę polecał, bo to gra w miarę to raczej powyżej 3000zł kosztuje, a nieźle to jeszcze trzeba dołożyć.

Raczej wsród używek szukaj.

Ja Nada nie lubię, mnie nie odpowiada, ale posłuchaj może ty preferujesz inny styl prezentacji dźwięku.

Napisano
32 minuty temu, JacekWoy napisał:

Używana Rega Brio?

Podobno ma dużo szumów, bez wypożyczenia z jakiegoś sklepu raczej bym się bał w ciemno brać.

2 minuty temu, Tomasz Kluczynski napisał:

Ja ci z nowych nie będę polecał, bo to gra w miarę to raczej powyżej 3000zł kosztuje, a nieźle to jeszcze trzeba dołożyć.

Raczej wsród używek szukaj.

Ja Nada nie lubię, mnie nie odpowiada, ale posłuchaj może ty preferujesz inny styl prezentacji dźwięku.

Cóż to chyba pozostaje mi w salonie odsłuchać co mają i potem szukać używek.

Napisano
Przed chwilą, Tomasz Kluczynski napisał:

Jeśli słuchałeś na Powernode, to spróbuj  Wimma Amp lub Amp Pro, a jeszcze lepiej Wimm Amp Ultra ale on jest droższy niż 2000zł, może ci podejdzie. Powernode to też nic specjalnego.

Właśnie Wimma szukałem na OLX. Może jak będzie ktoś miał w okolicy na sprzedaż to coś zadziałam. Co do Powernode, to dobrze to grało z tymi kolumnami, może po prostu moje wymagania nie są wysokie. Do teraz miałem tylko Edifiery r2730db i s2000mk3 a to zwykłe chińskie głośniki z nie wiadomo jaką elektroniką, a i tak dźwięk był ok.