Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Proszę o pomoc. Próbuję wykonać kalibrację ARCAM AVR11 przez Dirac Live z dołączonym fabrycznym mikrofonem. Parametry ustawiam tak jak na zdjęciu poniżej, a wszystkie hałasy w tle są wyciszone - mimo to za każdym razem pojawia się ten sam komunikat "Low signal-to-noise level". Zmiany głośności i parametrów nic nie dają. Czy ktoś wie gdzie tkwi problem? Z góry dziękuję za pomoc.

Zrzut ekranu 2025-08-03 112646.png

Zrzut ekranu 2025-08-03 113012.png

Zrzut ekranu 2025-08-03 113146.png

Napisano

Tez miałem podobny problem. Finalnie udało mi się zrobić kalibrację ustawiając mikrofon na 100 % i master volume na -45 dB. Plik kalibracyjny mikrofonu masz ze strony Arcama ? 
I wszystkie inne ustawienia u mnie generują ten sam problem. 

Napisano

@ZIBI STEF zdecydowanie za mała różnica między sygnałem a poziomem szumów 15,9dB między poziomem szumu (-35,1dB) a najgłośniejszym prawym surround (-19,2dB). Zwiększyć głośność na Master i obniżyć czułość mikrofonu, tak aby szum był ledwo rejestrowany. Tak czy siak musisz uzyskać różnicę powyżej 20dB między szumem a sygnałem. Masz bardzo wysoki poziom szumu tła w pomieszczeniu - masz pomieszczenie umeblowane, jakiś dywan? Możesz skorzystać z tej instrukcji/poradnika (do starszej wersji DL, ale można to sobie dostosować do obecnej) również w podlinkowanym wątku ciekawe materiały.

Napisano

Zrobiłem kalibrację wszystko poszło ładnie ale z efektu nie jestem zadowolony. Słucham muzyki i oglądam filmy bez diraca bo lepiej na moje ucho gra. Kalibrację robiłem na fabrycznym mikrofonie. Będę jeszcze próbował w innym miejscu go ustawiać, może z którejś próby będę miał rogala na twarzy 😉

Napisano
Dnia 9.08.2025 o 15:37, ZIBI STEF napisał:

Zrobiłem kalibrację wszystko poszło ładnie ale z efektu nie jestem zadowolony. Słucham muzyki i oglądam filmy bez diraca bo lepiej na moje ucho gra. Kalibrację robiłem na fabrycznym mikrofonie. Będę jeszcze próbował w innym miejscu go ustawiać, może z którejś próby będę miał rogala na twarzy 😉

Ja kupiłem umika i jest lepiej niż na tym z avr11 i jestem zadowolony z dźwięku, trzeba się przestawić mentalnie, bo to jest przyzwyczajenie.

Po iluś tygodniach nie mogę słuchać bez diraca :)

Napisano
10 minut temu, Fonn napisał:

trzeba się przestawić mentalnie

i to chyba jest "clou" bo ja chociaż korzystam słyszę że nawet Dirac trochę "hamuje" naturalną dynamikę. Jest całkiem dobrze, ale rozpiętość dynamiki i żywości przekazu są troszkę przyhamowane. Nie jest to jak Audyssey którego nie używałem bo tak to ciął i hamował że wolałem wyłączyć w Marantz-u, ale jednak trochę "tępi" pewne smaczki. Pokój mam w miarę zaadaptowany więc może stąd te wrażenia, ale nie powiem subwoofer koryguje ładnie i dlatego korzystam, mam dość wąsko (w Dirac) ustawiony zakres korekcji - tylko niskie częstotliwości.

Napisano

Zrobiłem ponownie kalibrację wgrywając krzywą StormAudio. Niestety wyszło mi gorzej niż krzywa harmana. Ścieło mi wszystkie głośniki na -10 i bardzo zafałszowało pomiar odległości. Będę jeszcze próbował na krzywej harmana może coś lepiej ustawai.

Napisano
2 minuty temu, ZIBI STEF napisał:

Ścieło mi wszystkie głośniki na -10 i bardzo zafałszowało pomiar odległości.

To źle zrobiony pomiar, nie kwestia krzywej. Masz zapisany projekt po poprzednich pomiarach? Ja zapisałem sobie projekt po pomiarze, jak chcę się „pobawić” wczytuję zapisany dobrze zrobiony pomiar i mogę kombinować z różnymi zmianami czy to gotowych krzywych czy własnych korekt. Po przesłaniu do ampli jak coś mi nie pasuje szybko mogę wrócić i skorygować co mi nie odpowiada. Ważne mieć zapisany dobry surowy pomiar, a nawet gdyby był zapisany z filtrem Dirac-a to masz takie samo pole do edycji.

Napisano

Myślałem że krzywa  StormAudio wypadnie lepiej i nadpisałem tą poprzednią Harmana, która też mi ścięła głośniki przednie do -5 oprócz suba, był na zero i właśnie brakowało mi basu  po kalibracji.

Napisano (edytowany)

O ile dobrze kojarzę to Dirac w zależności od zakresu działania krzywej i poziomu korekcji może minimalnie korygować poziomy, ale to są różnice niewielkie. Nie mam teraz możliwości, ale zrobię zrzuty ekranu ustawień poziomu na różnych slotach i bez Dirac - coś mi świta że tam były niewielkie różnice.

Ale to @ZIBI STEF możesz sprawdzić przełączając u siebie sloty i porównać z tym co masz w trybie Direct. Natomiast o ile Dirac z krzywą coś zmieni to będzie to kosmetyka a nie 10dB. Postaram się to sprawdzić i albo potwierdzę albo nie w każdym razie rozwieje się wątpliwości.

Jednak uważam z Twojego opisu że powinieneś zrobić porządny pomiar, wgrać do jednego slotu filtr wygenerowany przez Dirac, posprawdzać poziomy i odległości jak wszystko OK zapisać projekt jako wzorzec i później kombinować z krzywymi wgrywając je do różnych slotów i porównać z czym jest lepiej

Edytowano przez tomek72
Napisano

Ok, dzięki panowie za zainteresowanie tematem. Nie znam się tak dobrze na tym diracu jak wy, miałem wcześniej Onkyo RZ 840 i łatwiej w nim kalibrację się robiło. Pewnie coś robię źle tylko już sam nie wiem co?

Napisano

Masz wątek poświęcony Dirac. Jest w nim sporo instrukcji i porad. Zacząłbym od przeczytania go oraz instrukcji amplitunera. Potem reset amplitunera do ustawien fabrycznych, podstawowa konfiguracja i potem Dirac.