MacP Napisano Piątek o 19:34 Napisano Piątek o 19:34 8 minut temu, Artur Charicki napisał: czy w RAW ha1 Bluetooth też jest tak dobry? Słuchałem BT na jednym i drugim wzmacniaczu i nie zauważyłem jakichś uchybień, było bardzo dobrze, ale szczerze mówiąc nie porównywałem ich jeden do jednego, przypuszczam że są takie same. To dla mnie nie jest preferowane połączenie, czasem na przykład gdy jakaś muzyka która mnie interesuje jest tylko na YouTube, to uruchamiam BT, ale jakoś nie analizuję wtedy zalet dźwięku. 🙂 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano Piątek o 19:38 Napisano Piątek o 19:38 1 godzinę temu, Tweeter2016 napisał: do 2000 zł? (jest coś sensownego?) Nie ma. 57 minut temu, Tweeter2016 napisał: Rozsądny głos! Bardzo rozsądny. Dzisiaj za niewielką kasę można mieć naprawdę satysfakcjonujące granie. Dawniej jeszcze bym powybrzydzał i poujadał na Klasę D - dziś już nie. Nie z tym dźwiękiem i nie w tych pieniądzach. To jest nokaut. 2 Odpisz, cytując
Artur Charicki Napisano Piątek o 19:44 Napisano Piątek o 19:44 5 minut temu, MacP napisał: ale jakoś nie analizuję wtedy zalet dźwięku Ja właśnie trochę przeanalizowałem z Tidala po Bluetooth i po WiFi. Serio musiałem się bardzo skupić i to przy słuchaniu znajomych numerów dopiero wyszła przewaga po WiFi. Do tej pory każdy Bluetooth to była porażka a tu taka mila niespodzianka. Zapewne jak się pojawi gdzieś ao200 z drugich rąk czy w dobrej promocji to kupię do testów połączenia po xlr 🙃 1 Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano Piątek o 21:38 Napisano Piątek o 21:38 1 godzinę temu, Artur Charicki napisał: Ja właśnie trochę przeanalizowałem z Tidala po Bluetooth i po WiFi. Serio musiałem się bardzo skupić i to przy słuchaniu znajomych numerów dopiero wyszła przewaga po WiFi. Do tej pory każdy Bluetooth to była porażka a tu taka mila niespodzianka. Zapewne jak się pojawi gdzieś ao200 z drugich rąk czy w dobrej promocji to kupię do testów połączenia po xlr 🙃 A ile to dobra promocja? Na HiFiGo masz za 912,04zł już z clem i wysyłką. https://hifigo.com/products/smsl-ao200-mk2 2 Odpisz, cytując
Tweeter2016 Napisano wczoraj o 09:58 Napisano wczoraj o 09:58 Na forum ASR jeden gość twierdzi, że te wszystkie wzmacniacze na układach Infineon mają problem z dużą zależnością od obciążenia (a więc wszystko zależy od kolumn) i w zamian poleca urządzenia na układach Texas Instruments TPA325x (np. Topping PA5 lub 3E Audio A5 lub 3E Audio A7) z odpowiednim DAC albo Sabaja A30A. Odpisz, cytując
JacekWoy Napisano wczoraj o 10:02 Napisano wczoraj o 10:02 Mam pytanie do testujących te chińskie sprzęty typu smsl, topping itp. Czy jest z tych firm coś co gra ciepło, z niemęczącą gładką górą? Coś co mogłoby śmiało zastąpić powiedzmy vincenta 237, rege Elex mk4, moona 250? Chodzi mi o sam wzmacniacz zintegrowany, ewentualnie przedwzmacniacz z daciem i koncówka mocy osobno, najlepiej z xlr. Odpisz, cytując
Tweeter2016 Napisano wczoraj o 14:46 Napisano wczoraj o 14:46 Nie znam całej Chińszczyzny, ale obawiam się, ze będzie ciężko zastąpić wymienione piecyki. Odpisz, cytując
Artur Charicki Napisano wczoraj o 16:58 Napisano wczoraj o 16:58 6 godzin temu, Tweeter2016 napisał: wzmacniacze na układach Infineon mają problem z dużą zależnością od obciążenia Miałem kiedyś Smsl a300 i wtedy przerobiłem z nim 4 czy 5 par kolumn. Ma bx5 i bx6, ultima40, quadral rhodium 500 i chyba tonsil maestro II 180. Na żadnych z nich nie odkręciłem go do połowy skali bo już było za głośno więc zapas mocy był zawsze. Teraz ao300 mam z pylon emerald 25 i do połowy skali nie dochodzę. Nie wiem jak nisko te wszystkie kolumny spadały z impedancja ale Smsl napędzał je jak chciał. Była pełna kontrola i żadnych przesterow. Sabaj a30a mega wzmacniacz ale gra wybitnie tylko przez USB. Nie wiem dlaczego ale tak jest. Miałem go i wiem że jeszcze go kupie bo to był najlepszy wzmacniacz jaki miałem. 6 godzin temu, JacekWoy napisał: Czy jest z tych firm coś co gra ciepło, z niemęczącą gładką górą? Jest Nuprime Ida. Klasa d która podobno gra ciepło ale nie testowałem. @Tomasz Kluczynski Widziałem go ale teraz jakoś nie mam czasu na eksperymenty i mi się nie śpieszy. Poza tym lubię kupić z drugiej ręki coś co mam zamiar tylko sprawdzić i ewentualnie odsprzedać. 2 Odpisz, cytując
Tweeter2016 Napisano wczoraj o 17:06 Napisano wczoraj o 17:06 Tylko powtórzyłem co piszą na ASR. To ten A30A w zasadzie najlepiej podłączyć pod PC. Chyba nie ma streamerów z wyjściem USB? Czy są jakieś? Jeśli chodzi o zapytanie @JacekWoy - to przypomniało mi się, że SMSL VMV A1 może zagrać tak jak chcess, ale raczej wymaga efektywnych kolumn / ma małą moc (klasa A). @Artur Charicki a miałeś okazję porównać SABAJ A30A z WiiM Amp (Pro) lub Wiim Ultra Amp?? Odpisz, cytując
Artur Charicki Napisano wczoraj o 18:11 Napisano wczoraj o 18:11 1 godzinę temu, Tweeter2016 napisał: Chyba nie ma streamerów z wyjściem USB? Czy są jakieś? WiiM ultra czy node n130 jeszcze chyba 1 Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano wczoraj o 18:31 Napisano wczoraj o 18:31 18 minut temu, Artur Charicki napisał: WiiM ultra czy node n130 jeszcze chyba Oj chyba większość streamerów(o ile to nie jakieś malutkie pudełeczka) ma wyjścia USB. Chyba łatwiej było by wymienić te co nie mają. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano wczoraj o 18:37 Napisano wczoraj o 18:37 8 godzin temu, JacekWoy napisał: Czy jest z tych firm coś co gra ciepło, z niemęczącą gładką górą? Tak. Gdy odpaliłem Fosi ZA3 to własnym uszom nie wierzyłem. To nie ma nic wspólnego ze stereotypową Klasą D! Oczywiście to nie jest poziom Moona ale myślę że z Klasą AB tak do 2 tys € spokojnie ten krasnal może powalczyć. Powiem więcej: nie ma sensu już wydawać pieniędzy na budżetowe wzmacniacze w Klasie AB, kiedy za czapkę śliwek można mieć tak grające urządzenia. Doceniamy postęp w Digital Audio ale rewolucja w Klasie D, jaka zaszła ostatnio, zdaje się wciąż nam umykać: https://rumble.com/v6uxpdb-you-will-be-shocked-folks-chantal-fosi-shock.html 2 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano wczoraj o 19:32 Napisano wczoraj o 19:32 Bardzo mi pasuje filozofia dźwięku Fosi. Koncentracja na średnicy, na barwie, na wypełnieniu. Zero ostrości, jazgotliwości, suchości. Jeżeli tak ma wyglądać przyszłość Klasy D - to ja mogę tylko kibicować! Czego brakuje w stosunku do 30x droższego Sugdena? Jeszcze więcej barwy, nasycenia, no i trochę przestrzeni i detalu, klasy, dopieszczenia, szybkości, zdecydowania, bezpośredniości. Ale zdecydowanie to nie jest 30x gorsze granie! Odpisz, cytując
Tweeter2016 Napisano wczoraj o 19:41 Napisano wczoraj o 19:41 @il Dottore A ten ZA3 masz z jakim zasilaczem? Zdaje się najlepszy to 48V / 5 A ?? Do dual Fosi V3 mono chyba optymalny jest chyba 48V / 10A - dobrze pamiętam? Ktoś z kolegów porównywał oba (ZA3 stereo i dual V3 mono) od Fosi? Odpisz, cytując
il Dottore Napisano wczoraj o 19:43 Napisano wczoraj o 19:43 Przed chwilą, Tweeter2016 napisał: A ten ZA3 masz z jakim zasilaczem? Zdaje się najlepszy to 48V / 5 A ?? Tak - właśnie z tym. Ale słyszałem, że już są zasilacze GAN do ZA-3. Warto poszukać na Ali i wypróbować! Odpisz, cytując
Tweeter2016 Napisano wczoraj o 19:45 Napisano wczoraj o 19:45 Tylko czy to nie marketing te z GaN, bo na ASR mówią, że przykładowo nowe VMV A1 Pro z GaN właśnie to wielka lipa. Nie wiem tylko piszę co inni mówią, nie znam ich. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano wczoraj o 19:46 Napisano wczoraj o 19:46 Ja nie używam Fosi w głównym systemie, stoi sobie tylko... Kupiłem w celu wygrzewania DAC, ale gdy usłyszałem jak gra ZA-3 to już szkoda mi sprzedawać. Ale do ew. drugiego systemu będzie jak znalazł. 1 minutę temu, Tweeter2016 napisał: Tylko czy to nie marketing te z GaN, bo na ASR mówią, że przykładowo nowe VMV A1 Pro z GaN właśnie to wielka lipa. Nie wiem tylko piszę co inni mówią, nie znam ich. Nigdy koło urządzeń z GAN nawet nie stałem, więc nie mam pojęcia. Ale to niewątpliwie modny temat a ile może kosztować taki zasilacz do Fosi? 50€? Kupić i sprawdzić nie zaszkodzi. Odpisz, cytując
Tweeter2016 Napisano wczoraj o 19:53 Napisano wczoraj o 19:53 Chyba wezmę tego ZA-3, też do drugiego systemu, tylko jeszcze poczytam jak to wypada na tle dual mono od FOSI. Jeszcze na niego nie trafiłem (zasilacz GaN) ale za wersje tradycyjną 10A pod dual mono chcą od 300 do ponad 500 zł (drożej niż za pojedynczy klocek). Jakiś czas temu słyszałem, bardzo dobre opinie o Topping-ach B100 i B200 - też sobie strasznie chwalą. Trochę inna półka cenowa, ale ponoć świetne brzmienie. Jest GaN => https://www.amazon.pl/dp/B0CHYL2KHF Odpisz, cytując
il Dottore Napisano wczoraj o 20:06 Napisano wczoraj o 20:06 12 minut temu, Tweeter2016 napisał: Jest GaN => https://www.amazon.pl/dp/B0CHYL2KHF Kurka - drogo. KRÓLIK DOŚWIADCZALNY POSZUKIWANY! Odpisz, cytując
Tweeter2016 Napisano wczoraj o 20:09 Napisano wczoraj o 20:09 Zawsze można zwrócić. Nie przegrzewa się Tobie ZA3 ?, podobno wszystkie FOSI są dość gorące, a starsze V3 wręcz palą się do grania muzyki (przegrzewają się, były z tym problemy - test z 2024 roku). Odpisz, cytując
il Dottore Napisano wczoraj o 21:58 Napisano wczoraj o 21:58 (edytowany) 1 godzinę temu, Tweeter2016 napisał: Nie przegrzewa się Tobie ZA3 ?, Kolega oddał V3 bo się grzało. U mnie Fosi grało nonstop niemal 24/7 przez miesiąc bo używałem do wygrzewania przetwornika (taka operacja na klasie A jest mało sensowna ) i nic tam się nie grzało. Nawet nie ciepła obudowa. Oczywiście potencjometr był na zero a zużycie prądu wówczas (mam taką sprytną wtyczkę, co pokazuje) było 8,1W. Aurender był cieplejszy niż to Fosi. Ale jak wzmacniacz grał normalnie to też zero - nie tylko przegrzewania ale i w ogóle nagrzewania. Nic. Tyle że to max parę godzin nie nonstop. Edytowano wczoraj o 21:59 przez il Dottore 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu No i kupiłem tego GaN'a zachęcony dobrymi opiniami z Fosi Audio Store na Amazon.de. Wszak zasilanie to podstawa! Z tego linku: https://www.amazon.de/-/en/Audio-Supply-Adapter-Amplifier-Stereo-black/dp/B0CHYL2KHF?crid=MY8B6MCMPUV5&dib=eyJ2IjoiMSJ9.I9fR8aQOBX-iYUbjRtDcOW7WZJ1VZS4btljnIKGhZ27QEMJus23HHwLz1DRzJoUHhLuId-ZMd3J_kAT5wjbxxvpmsYFkTpZFLwJYQ6a3VPwIybjXCCKyknF5zrzSUmsjPKomwTRJBQcoHrXutZnU0T1biVEEEGRjxnzfaN4aM79G3FN92XqUOA_dVv9d74TlIrZdjeG0sA1kISlTyZoMRMnQldTdQCf62cDhOu8rmGM.nVI1t7wtfWBvz_DoJvSKHbVXibdl_xunL4jwpiYlV7g&dib_tag=se&keywords=fosi+Gan&qid=1759020659&sprefix=fosi+gan%2Caps%2C145&sr=8-1 Ma przyjść 3-go października, to dam znać, czy Fosi ma z tego jakiś zysk. Na logikę powinna być lepsza kontrola basu, dźwięk bardziej precyzyjny, zwinniejszy. Bez żadnych zmian w barwie. Zobaczymy. Pozdrawiam! Wasz Oficjalny Królik Doświadczalny. Odpisz, cytując
waldi1965 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Miał ktoś okazję porównać Aiyima D03 z innymi chińskimi wzmacniaczami? Chodzi mi o porównanie do czegoś na TPA3255 bądź Infineon . Odpisz, cytując
Recommended Posts