Rafal Wdo Napisano wczoraj o 16:25 Napisano wczoraj o 16:25 Witam czy to dobry sprzęt na kino domowe i zestaw stereo. Pobór prądu ma duży więc chyba mocy nie brakuję. Odpisz, cytując
PanKlor Napisano wczoraj o 16:49 Napisano wczoraj o 16:49 (edytowany) To bardzo podstawowy amplituner, drugi od dołu w drabince Marantza. Pamietaj, ze 650W musi obsłużyć do 7 glosnikow plus elektronikę. Efekt i tak bedzie w dużym stopniu zależało od tego jakie gloaniki podłączysz, ustawisz i od adaptacji pomieszczenia. W tym budżecie Onkyo7100 wydaje sie ciekawsza opcja (Dirac). Edytowano wczoraj o 16:49 przez PanKlor 1 Odpisz, cytując
Rafal Wdo Napisano 21 godzin temu Autor Napisano 21 godzin temu Na razie planuje 2 kolumny frontowe z myślą rozbudowy kiedyś tam I pod jakim względem Onkyo będzie lepsze? Odpisz, cytując
Rafal Wdo Napisano 20 godzin temu Autor Napisano 20 godzin temu I pod jakim względem Onkyo będzie lepsze? Poczytałem o tym Onkyo wydaje się w miarę ciekawą propozycją. Ale natrafiłem też na Onkyo TX-RZ840. Niby wyższa półka Odpisz, cytując
Rafal Wdo Napisano 19 godzin temu Autor Napisano 19 godzin temu (edytowany) I pod jakim względem Onkyo będzie lepsze? Poczytałem o tym Onkyo wydaje się w miarę ciekawą propozycją. Ale natrafiłem też na Onkyo TX-RZ840. Niby wyższa półka tylko nie ma DIRAC a ludzie piszą że bez tego jest lipa a na tym się nie znam czy to takie ważne jest . Nie miałem z tym styczności . Ale dzięki za ciekawą propozycję Ciekawe jak to wygląda z jbl ma710 Edytowano 19 godzin temu przez Rafal Wdo Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 10 godzin temu, Rafal Wdo napisał: Na razie planuje 2 kolumny frontowe z myślą rozbudowy kiedyś tam Pytanie czy na pewno będzie rozbudowa, bo jeżeli nie to lepiej wzmacniacz/amplituner stereo 9 godzin temu, Rafal Wdo napisał: I pod jakim względem Onkyo będzie lepsze? Lepsze/gorsze to trudny osąd. Miałem Onkyo TX-NR686 a później Marantz-a SR5013 (pierwszy to starszy "odpowiednik" 7100 a drugi Cinema 60 z pominięciem jednego "pokolenia" no i te nowsze mają bardziej współczesną funkcjonalność chociażby standard HDMI). W mojej opinii do kina lepsze było Onkyo - bardziej żywiołowe, energiczne, robiące efekt WOW, można było nieraz "podskoczyć na fotelu", Marantz był łagodniejszy, stonowany co nie znaczy że nie było efektu, był ale w mniejszej skali. W muzyce (stereo) przewagę moim zdaniem miał Marantz, dzięki temu że był bardziej "równy" odsłuch stawał się przyjemniejszy. Onkyo grało tzw. V-ką, ale są też zwolennicy takiego brzmienia. W przypadku 7100 i Cinema 60 pewnie można się spodziewać podobnych różnic brzmieniowych, natomiast Onkyo ma "w pakiecie" system korekcji Dirac Live co może być jego przewagą. Reszta różnic w funkcjonalności zależy od potrzeb nabywcy. 9 godzin temu, Rafal Wdo napisał: Ale natrafiłem też na Onkyo TX-RZ840. Niby wyższa półka tylko nie ma DIRAC a ludzie piszą że bez tego jest lipa a na tym się nie znam czy to takie ważne jest . TX-RZ840 to starszy model (topowe Onkyo o ile pamiętam model z 2018/2019 roku) na pewno brzmieniowo i klasowo lepszy od NR7100, ale starsze HDMI (nie pamiętam w jakiej wersji) oraz inne różnice technologiczne. Nie ma Dirac-a ale AccuEQ, który od dawna nie jest "chwalonym" systemem korekcji/kalibracji. Dziś "odpowiednikiem" 840-stki jest RZ70. Reasumując trudno jednoznacznie wskazać lepszy/gorszy każdy ma inne upodobania i preferencje, ja wybrałbym z tej dwójki (Cinema 60 i NR7100) do kina Onkyo bo podoba mi się jego charakter brzmienia. Natomiast najlepszą metodą wyboru jest wybrać się do salonu na odsłuch, oczywiście najprawdopodobniej odbędzie się on w trybie stereo (nie wiem czy któryś z salonów oferuje odsłuchy przynajmniej w 5.1) ale będziesz miał nakreślony jakiś obraz. 1 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Zamiast pisac x różnych wątków na temat każdego z komponentów lepiej wrzucić plan pomieszczenia w którym ma ten system stać, budzet plus oczekiwania. Odpisz, cytując
Rafal Wdo Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu Dzięki Tomek za wyczerpująca odpowiedź na temat ww modeli. Wszedłem w porównanie i fakt jest starszą konstrukcją jeżeli chodzi o HDMI 2.1 itp Dlaczego napisałem o cinema dlatego że mają go w salonie w mojej okolicy . Panie klonie teraz jest pomieszczenie 4m długości i niecałe 3m szerokości na tych 3metrach będą stały 2 fronty z tym że odległość nie będzie przekraczać 2m bo są drzwi. Filmy seriale rzadko kiedy Muzyka będą odsłuchanie w odległości 3-3.5m podkreśla że na leżącą. Z tym że w przeciągu lat pomieszczenie się zwiększy ale na 20m2 albo na 30m2. Dlatego ciężko mi się teraz określić . Reasumując do tv ma być lepiej nic JBL deep bass 2.1. a z muzyką pójdę na kompromis . Raczej amplituner za 4tys z dobrymi frontami powinien przyzwoicie zagrać w stereo. Budżet no to właśnie amplituner za około 4tys. A kolumny to na odsłuchu wybiorę. Heco,diali itp najlepiej para za mniej niż 4 ale z tym to ciężko z reguły to 5para kosztuje. Panklon jeszcze jedno może założyłem 4posty ale tak jak w tym już cinema 60 spadł niżej w wyborach. W tym wieku to już w gry nie gram więc podłączenie to będzie tylko do tv Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 2 godziny temu, Rafal Wdo napisał: Panklon jeszcze jedno może założyłem 4posty ale tak jak w tym już cinema 60 spadł niżej w wyborach. To nie jest powód, żeby śmiecić na forum. Utrudniasz uzyskanie informacji sobie ale też innym. Jak ma być lepiej a muzyka to dodatek to musi być głośnik centralny i subwoofer. Fronty nie muszą być pełnowymiarowe, wystarczą monitory. Budżet jest dość skromny. Z uwagi na słabe ustawienie sprzętu zalecałbym skupienie się na modelach z lepszymi systemami korekcji XT32 albo Dirac. Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu No faktycznie @Rafal Wdo "wyprodukowałeś" trochę tych tematów (dopiero teraz sprawdziłem) i jak pisze @PanKlor utrudniłeś sobie w pewnym sensie poszukiwania. Bo albo ktoś odpowie - doradzi Ci coś w temacie o kolumnach (nie wiedząc że w innym miejscu pytasz o amplituner) i może się to nie do końca zgrać. Proponuję Ci kontynuować całość w jednym temacie - łatwiej będzie to ogarnąć i dopasować zarówno Tobie jak odpisującym. No ale do rzeczy. Na razie wiemy że szukasz systemu do pomieszczenia 3x4 czyli 12m², jednak to pomieszczenie może się powiększyć do 20-30m² (no w drugim wariancie 2,25 razy) a to już spora różnica. Piszesz że rozstaw frontów ograniczają drzwi - a nie możesz tego odwrócić i TV mieć na przeciwnej ścianie a kanapa od strony drzwi? Tak czy owak kolumna nie może też stać zbyt blisko ściany przy rozstawie 2m zostaje ~0,5m do ścian bocznych. Chyba że system oparty na małych monitorach wspieranych subwooferem również w muzyce to wtedy można sobie pozwolić na bliższe sąsiedztwo ścian. Amplituner - warto posłuchać i Onkyo i Marantz-a, możesz też sprawdzić Denona czy Yamah-ę w tym budżecie. Nie wybieraj sprzętu tylko na podstawie tego co przeczytasz (tu na forum, czy ogólnie w sieci), jak już pisałem każdy z nas ma własne preferencje, a to ma się Tobie podobać i Ty masz być z tego zadowolony. Najlepiej umówić się w salonie gdzie dysponują tymi markami i posłuchać. Zestaw kolumn - budżet ~4000 jeżeli 90% kino (filmy) to można spokojnie w tej kwocie zestawić komplet 5 głośników a i może na subwoofer by starczyło. Pytałeś o TAGA (w innym temacie) miałem z poprzednim Onkyo model 606 SE (do dziś zostały surroundy) i jak na ich cenę źle to nie grało, ale subwoofer był lichutki (nie w sensie mocy). Jeżeli chcesz pełnopasmowe podłogowe fronty to cena zestawu będzie wyższa. Jeżeli w stereo nie będzie przeszkadzał Ci subwoofer możesz iść w mniejsze fronty i jest spora szansa że za 4-5k złożysz coś sensownego. Jeżeli chcesz kino to ja bym szukał zestawu 5.1 - tym bardziej że zdecydowałeś się na amplituner kina, a nie wzmacniacz stereo. Poza wspomnianą TAG-ą w zbliżonym do Twojego budżecie można coś złożyć z Indiana, Magnat, Polk Audio, a nawet z subwooferem Sib Evo z Focal-a, to tylko przykłady, trzeba tego posłuchać, pooglądać i zdecydować. Do powyższego założyłem że to będzie 5.1 ewentualnie w późniejszym terminie 5.1.2 bo amplitunery w tej cenie więcej kanałów (niż 7) nie obsłużą. A jak znam życie gdy już wybierzesz i się zdecydujesz to kupując wszystko w jednym salonie dostaniesz rabacik i może się to zepnie w założonych 8k PLN. Odpisz, cytując
Rafal Wdo Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu (edytowany) Ewentualnie na początek klipsch rp8000f tylko właśnie cały budżet by poszedł na fronty. Więc Lipa a 5.0 to też cieniutko chyba że na 12m2 by wystarczyło . Jak kupię amplituner może ten Onkyo to będę się dalej martwił o kolumny Kiedyś z 15lat temu jak nie 20lat kuzyn miał Yamahę raczej budżetówka do tego kolumny i wiem że to nie były jakieś super Plus mały pokój i tamten zestaw nie miał subwoofera a niskie tony były fajne i to przy cichym odsłuchu już były niskie . Nie podam modelu ale do dzisiaj chyba ma w tamtych latach do Yamahy były właśnie takie szare kolumny . Pisze to tylko tak z ciekawości Edytowano 2 godziny temu przez Rafal Wdo Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu RP8000 w 12m, szkoda pieniędzy. Są zdecydowanie za duże. Nie wykorzystasz ich potencjału to raz, a dwa możesz z nimi w tak małym pomieszczeniu mieć więcej problemów niż pożytku. Miałem RF82 (trochę starszy poprzedni model) to są dobre paczki ale z tyłu potrzebują około metra, a i z boku nie mało. Na pewno nie do 12m kwadratowych. A czy słuchałeś kiedyś Klipsch-a? To są zestawy fajne ale specyficzne są ich zwolennicy (też byłem) ale przeciwników nie brakuje. Co prawda seria RP jest trochę łagodniejsza względem poprzedników ale charakter zachowała. U Ciebie maks RP5000. Odpisz, cytując
Rafal Wdo Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu A nie wiem czy wspomniałem że filmy i seriale to oglądam z reguły cicho dlatego chciałbym takie kolumny które nie potrzebują vol min 50 żeby grały całym pasmem tylko już przy 10 w skali do 100 A tak wygląda obecny front u mnie i faktycznie ciężko z odstępem Odpisz, cytując
Rafal Wdo Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Kto wie czy zamiast wymyślać kupić https://allegro.pl/oferta/kino-domowe-teufel-ultima-40-surround-power-edition-zestaw-kolumn-5-1-15737772573 https://allegro.pl/oferta/kino-domowe-teufel-ultima-40-surround-5-1-zestaw-kolumn-5-1-czarny-9517544313 Opinie mają dobre . Zestaw się różni 1000zl i chyba tylko jest inny subwoofer a reszta ta sama Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Będzie krótko - szkoda wydawać pieniedzy w tym pomieszczeniu. Nie masz miejsca na jakiekolwiek kolumny podlogowe. Bardzo wąska baza stereo. Gdybym chcialmtutaj cokolwiek poprawić to przeniósłbym soundbar z biurka na przestrzen miedzy tv a monitorem. Druga opcja to jakieś lepsze sluchawki. Trzecia to mocne przemeblowanie i dopiero potem kombinowanie z wiekszym sprzetem. Odpisz, cytując
Rafal Wdo Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Gdybym miał duży salon i miał min 12k w górę na sprzęt to bym nie zakładał forum. Tylko bym poszedł do salonu poproszę amplituner za 6tys i za drugie tyle kolumny 1 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 44 minuty temu Napisano 44 minuty temu Rozumiemy, rozumiemy... "Dejdel didel dejdel Digu digu didel, dejdel dum" ... ale nie masz. Tym samym mozesz sie obrazić na forum, na rzeczywistość, na rząd i na co tylko jeszcze chcesz ale to nie sprawi, ze nagle w pomieszczeniu 3x4 z łóżkiem i biurkiem znajdziesz dobre miejsce na Klipscha RP8000. Tak samo jak forum nie sprawi, ze paczki upchniete niesymetrycznie po kątach wyrwą Cie z kapci. Niestety jak nie masz właściwego pomieszczenia to z kina raczej nici albo wymaga to poważnej zmiany założeń. 1 Odpisz, cytując
Rafal Wdo Napisano 41 minut temu Autor Napisano 41 minut temu (edytowany) Jo jo . Nie obrażam się nie mam 10lat Ludzie mają 5.1 w takich pomieszczeniach i gra lepiej jak soundbar za 4tys . I nie nie jestem audiofilem . Widzę że nie ma sensu dalej z tobą dyskutować Edytowano 38 minut temu przez Rafal Wdo Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 40 minut temu Napisano 40 minut temu Nie ma sensu się denerwować. Faktycznie pokoik mały i @PanKlor ma rację - podłogówki nie mają sensu. Ja poszedłbym w zestaw 5.1 w oparciu o małe głośniki stosowane jako surround. Coś jak wspomniany wcześniej Focal Sib, ewentualnie małe półkowe, centralny i subwoofer. Małe dobre głośniki i dobry sub mogą się sprawdzić. Będziesz też mógł tę bazę stereo rozszerzyć. Nic lepszego moim zdaniem w tym pokoiku nie wykombinujesz. Ale ostateczna decyzja i tak należy do Ciebie. Odpisz, cytując
Butler Napisano 35 minut temu Napisano 35 minut temu W tym pokoiku kolumny podłogowe to jakieś nieporozumienie. Ja tu widzę jakieś aktywne stereo np. Klipsch the Fives, KEF LSX II lub coś tego pokroju. Do tego sub pod nogi i temat zamknięty. Co nie znaczy że na upartego nie zrobisz kina, u syna w jeszcze mniejszym pokoju upchałem 5.1.2. Ok, ale zapomnij o dużych paczkach. Spokojnie dadzą radę niewielkie w miarę efektywne monitory lub onwall z subem. Odpisz, cytując
Rafal Wdo Napisano 33 minuty temu Autor Napisano 33 minuty temu Tomek myślałem nad monitorami z przodu z tyłu te tylne i sub. Jeszcze jest jedna opcja jeżeli chodzi o podłogowki to takie co mają wylot basu z przodu i one wtedy mogą być przy samej ścianie. Przykład: Teufel THEATER 500 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 31 minut temu Napisano 31 minut temu Nie masz pojęcia na ten temat i strasznie brniesz. Umiejscowienie bass refleksu nie ma żadnego znaczenia dopóki sie go nie zatyka. Odpisz, cytując
Rafal Wdo Napisano 30 minut temu Autor Napisano 30 minut temu 3 minuty temu, Butler napisał: Co nie znaczy że na upartego nie zrobisz kina, u syna w jeszcze mniejszym pokoju upchałem 5.1.2. Ok, ale zapomnij o dużych paczkach. i to kino 5.1.2. to składa się z kolumn frontów centralnego 2xtylne 2 sufitowe i jeden sub? 5 minut temu, PanKlor napisał: Nie masz pojęcia na ten temat i strasznie brniesz. Umiejscowienie bass refleksu nie ma żadnego znaczenia dopóki sie go nie zatyka. Nie mam. Ale chyba coś na rzeczy jest jak kolumny mają bass refleks z tyłu to muszą być troszkę odstawione . A te co z przodu to nie koniecznie . Tak wywnioskowałem z tego postu Odpisz, cytując
Butler Napisano 22 minuty temu Napisano 22 minuty temu (edytowany) Bas refleks nie ma nic do rzeczy. Może nawet go nie być, nie w tym problem. U syna wszystkie głośniki to inwall, zabudowane w ścianie. Sub także. Edytowano 19 minut temu przez Butler Odpisz, cytując
Recommended Posts