Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

To bardzo podstawowy amplituner, drugi od dołu w drabince Marantza. Pamietaj, ze 650W musi obsłużyć do 7 glosnikow plus elektronikę. Efekt i tak bedzie w dużym stopniu zależało od tego jakie gloaniki podłączysz, ustawisz i od adaptacji pomieszczenia.  W tym budżecie Onkyo7100 wydaje sie ciekawsza opcja (Dirac).

Edytowano przez PanKlor
Napisano (edytowany)

I pod jakim względem Onkyo będzie lepsze?

Poczytałem o tym Onkyo wydaje się w miarę ciekawą propozycją. Ale natrafiłem też na Onkyo TX-RZ840. Niby wyższa półka tylko nie ma DIRAC a ludzie piszą że bez tego jest lipa a na tym się nie znam czy to takie ważne jest . Nie miałem z tym styczności . Ale dzięki za ciekawą propozycję  

Ciekawe jak to wygląda z jbl ma710

Edytowano przez Rafal Wdo
Napisano
10 godzin temu, Rafal Wdo napisał:

Na razie planuje 2 kolumny frontowe z myślą rozbudowy kiedyś tam

Pytanie czy na pewno będzie rozbudowa, bo jeżeli nie to lepiej wzmacniacz/amplituner stereo

9 godzin temu, Rafal Wdo napisał:

I pod jakim względem Onkyo będzie lepsze?

Lepsze/gorsze to trudny osąd. Miałem Onkyo TX-NR686 a później Marantz-a SR5013 (pierwszy to starszy "odpowiednik" 7100 a drugi Cinema 60 z pominięciem jednego "pokolenia" no i te nowsze mają bardziej współczesną funkcjonalność chociażby standard HDMI). W mojej opinii do kina lepsze było Onkyo - bardziej żywiołowe, energiczne, robiące efekt WOW, można było nieraz "podskoczyć na fotelu", Marantz był łagodniejszy, stonowany co nie znaczy że nie było efektu, był ale w mniejszej skali. W muzyce (stereo) przewagę moim zdaniem miał Marantz, dzięki temu że był bardziej "równy" odsłuch stawał się przyjemniejszy. Onkyo grało tzw. V-ką, ale są też zwolennicy takiego brzmienia.

W przypadku 7100 i Cinema 60 pewnie można się spodziewać podobnych różnic brzmieniowych, natomiast Onkyo ma "w pakiecie" system korekcji Dirac Live co może być jego przewagą. Reszta różnic w funkcjonalności zależy od potrzeb nabywcy.

9 godzin temu, Rafal Wdo napisał:

Ale natrafiłem też na Onkyo TX-RZ840. Niby wyższa półka tylko nie ma DIRAC a ludzie piszą że bez tego jest lipa a na tym się nie znam czy to takie ważne jest .

TX-RZ840 to starszy model (topowe Onkyo o ile pamiętam model z 2018/2019 roku) na pewno brzmieniowo i klasowo lepszy od NR7100, ale starsze HDMI (nie pamiętam w jakiej wersji) oraz inne różnice technologiczne. Nie ma Dirac-a ale AccuEQ, który od dawna nie jest "chwalonym" systemem korekcji/kalibracji. Dziś "odpowiednikiem" 840-stki jest RZ70.

Reasumując trudno jednoznacznie wskazać lepszy/gorszy każdy ma inne upodobania i preferencje, ja wybrałbym z tej dwójki (Cinema 60 i NR7100) do kina Onkyo bo podoba mi się jego charakter brzmienia. Natomiast najlepszą metodą wyboru jest wybrać się do salonu na odsłuch, oczywiście najprawdopodobniej odbędzie się on w trybie stereo (nie wiem czy któryś z salonów oferuje odsłuchy przynajmniej w 5.1) ale będziesz miał nakreślony jakiś obraz.

Napisano

Dzięki Tomek za wyczerpująca odpowiedź na temat ww modeli. Wszedłem w porównanie i fakt jest starszą konstrukcją jeżeli chodzi o HDMI 2.1 itp

Dlaczego napisałem o cinema dlatego że mają go w salonie w mojej okolicy .

Panie klonie teraz jest pomieszczenie 4m długości i niecałe 3m szerokości na tych 3metrach będą stały 2 fronty z tym że odległość nie będzie przekraczać 2m bo są drzwi. Filmy seriale rzadko kiedy Muzyka będą odsłuchanie w odległości 3-3.5m podkreśla że na leżącą. Z tym że w przeciągu lat pomieszczenie się zwiększy ale na 20m2 albo na 30m2. Dlatego ciężko mi się teraz określić . Reasumując do tv ma być lepiej nic JBL deep bass 2.1. a z muzyką pójdę na kompromis . Raczej amplituner za 4tys z dobrymi frontami powinien przyzwoicie zagrać w stereo. 

Budżet no to właśnie amplituner za około 4tys. A kolumny to na odsłuchu wybiorę. Heco,diali itp najlepiej para za mniej niż 4 ale z tym to ciężko z reguły to 5para kosztuje.  Panklon jeszcze jedno może założyłem 4posty ale tak jak w tym już cinema 60 spadł niżej w wyborach. W tym wieku to już w gry nie gram więc podłączenie to będzie tylko do tv 

Napisano
2 godziny temu, Rafal Wdo napisał:

Panklon jeszcze jedno może założyłem 4posty ale tak jak w tym już cinema 60 spadł niżej w wyborach.

To nie jest powód, żeby śmiecić na forum. Utrudniasz uzyskanie informacji sobie ale też innym. Jak ma być lepiej a muzyka to dodatek to musi być głośnik centralny i subwoofer. Fronty nie muszą być pełnowymiarowe, wystarczą monitory. Budżet jest dość skromny. Z uwagi na słabe ustawienie sprzętu zalecałbym skupienie się na modelach z lepszymi systemami korekcji XT32 albo Dirac. 

Napisano

No faktycznie @Rafal Wdo "wyprodukowałeś" trochę tych tematów (dopiero teraz sprawdziłem) i jak pisze @PanKlor utrudniłeś sobie w pewnym sensie poszukiwania. Bo albo ktoś odpowie - doradzi Ci coś w temacie o kolumnach (nie wiedząc że w innym miejscu pytasz o amplituner) i może się to nie do końca zgrać. Proponuję Ci kontynuować całość w jednym temacie - łatwiej będzie to ogarnąć i dopasować zarówno Tobie jak odpisującym. No ale do rzeczy.

Na razie wiemy że szukasz systemu do pomieszczenia 3x4 czyli 12m², jednak to pomieszczenie może się powiększyć do 20-30m² (no w drugim wariancie 2,25 razy) a to już spora różnica. Piszesz że rozstaw frontów ograniczają drzwi - a nie możesz tego odwrócić i TV mieć na przeciwnej ścianie a kanapa od strony drzwi? Tak czy owak kolumna nie może też stać zbyt blisko ściany przy rozstawie 2m zostaje ~0,5m do ścian bocznych. Chyba że system oparty na małych monitorach wspieranych subwooferem również w muzyce to wtedy można sobie pozwolić na bliższe sąsiedztwo ścian.

Amplituner - warto posłuchać i Onkyo i Marantz-a, możesz też sprawdzić Denona czy Yamah-ę w tym budżecie. Nie wybieraj sprzętu tylko na podstawie tego co przeczytasz (tu na forum, czy ogólnie w sieci), jak już pisałem każdy z nas ma własne preferencje, a to ma się Tobie podobać i Ty masz być z tego zadowolony. Najlepiej umówić się w salonie gdzie dysponują tymi markami i posłuchać.

Zestaw kolumn - budżet ~4000 jeżeli 90% kino (filmy) to można spokojnie w tej kwocie zestawić komplet 5 głośników a i może na subwoofer by starczyło. Pytałeś o TAGA (w innym temacie) miałem z poprzednim Onkyo model 606 SE (do dziś zostały surroundy) i jak na ich cenę źle to nie grało, ale subwoofer był lichutki (nie w sensie mocy). Jeżeli chcesz pełnopasmowe podłogowe fronty to cena zestawu będzie wyższa. Jeżeli w stereo nie będzie przeszkadzał Ci subwoofer możesz iść w mniejsze fronty i jest spora szansa że za 4-5k złożysz coś sensownego. Jeżeli chcesz kino to ja bym szukał zestawu 5.1 - tym bardziej że zdecydowałeś się na amplituner kina, a nie wzmacniacz stereo. Poza wspomnianą TAG-ą w zbliżonym do Twojego budżecie można coś złożyć z Indiana, Magnat, Polk Audio, a nawet z subwooferem Sib Evo z Focal-a, to tylko przykłady, trzeba tego posłuchać, pooglądać i zdecydować.

Do powyższego założyłem że to będzie 5.1 ewentualnie w późniejszym terminie 5.1.2 bo amplitunery w tej cenie więcej kanałów (niż 7) nie obsłużą. A jak znam życie gdy już wybierzesz i się zdecydujesz to kupując wszystko w jednym salonie dostaniesz rabacik i może się to zepnie w założonych 8k PLN.

Napisano (edytowany)

Ewentualnie na początek klipsch rp8000f tylko właśnie cały budżet by poszedł na fronty. Więc Lipa a 5.0 to też cieniutko chyba że na 12m2 by wystarczyło . Jak kupię amplituner może ten Onkyo to będę się dalej martwił o kolumny

Kiedyś z 15lat temu jak nie 20lat kuzyn miał Yamahę raczej budżetówka do tego kolumny i wiem że to nie były jakieś super Plus mały pokój i tamten zestaw nie miał subwoofera a niskie tony były fajne i to przy cichym odsłuchu już były niskie . Nie podam modelu ale do dzisiaj chyba ma w tamtych latach do Yamahy były właśnie takie szare kolumny . 

Pisze to tylko tak z ciekawości

Napisano

RP8000 w 12m, szkoda pieniędzy. Są zdecydowanie za duże. Nie wykorzystasz ich potencjału to raz, a dwa możesz z nimi w tak małym pomieszczeniu mieć więcej problemów niż pożytku. Miałem RF82 (trochę starszy poprzedni model) to są dobre paczki ale z tyłu potrzebują około metra, a i z boku nie mało. Na pewno nie do 12m kwadratowych. A czy słuchałeś kiedyś Klipsch-a? To są zestawy fajne ale specyficzne są ich zwolennicy (też byłem) ale przeciwników nie brakuje. Co prawda seria RP jest trochę łagodniejsza względem poprzedników ale charakter zachowała. U Ciebie maks RP5000.

Napisano

A nie wiem czy wspomniałem że filmy i seriale to oglądam z reguły cicho dlatego chciałbym takie kolumny które nie potrzebują vol min 50 żeby grały całym pasmem tylko już przy 10 w skali do 100

A tak wygląda obecny front u mnie i faktycznie ciężko z odstępem 

IMG_20250810_162432.jpg

IMG_20250810_162424.jpg

IMG_20250810_162415.jpg

Napisano

Będzie krótko - szkoda wydawać pieniedzy w tym pomieszczeniu. Nie masz miejsca na jakiekolwiek kolumny podlogowe. Bardzo wąska baza stereo.

Gdybym chcialmtutaj cokolwiek poprawić to przeniósłbym soundbar z biurka na przestrzen miedzy tv a monitorem. Druga opcja to jakieś lepsze sluchawki. Trzecia to mocne przemeblowanie i dopiero potem kombinowanie z wiekszym sprzetem. 

Napisano

Rozumiemy, rozumiemy... 

"Dejdel didel dejdel
Digu digu didel, dejdel dum"

... ale nie masz. Tym samym mozesz sie obrazić na forum, na rzeczywistość, na rząd i na co tylko jeszcze chcesz ale to nie sprawi, ze nagle w pomieszczeniu 3x4 z łóżkiem i biurkiem znajdziesz dobre miejsce na Klipscha RP8000. Tak samo jak forum nie sprawi, ze paczki upchniete niesymetrycznie po kątach wyrwą Cie z kapci. Niestety jak nie masz właściwego pomieszczenia to z kina raczej nici albo wymaga to poważnej zmiany założeń. 

Napisano (edytowany)

Jo jo .

Nie obrażam się nie mam 10lat 

Ludzie mają 5.1 w takich pomieszczeniach i gra lepiej jak soundbar za 4tys . I nie nie jestem audiofilem . Widzę że nie ma sensu dalej z tobą dyskutować

Napisano

Nie ma sensu się denerwować. Faktycznie pokoik mały i @PanKlor ma rację - podłogówki nie mają sensu. Ja poszedłbym w zestaw 5.1 w oparciu o małe głośniki stosowane jako surround. Coś jak wspomniany wcześniej Focal Sib, ewentualnie małe półkowe, centralny i subwoofer. Małe dobre głośniki i dobry sub mogą się sprawdzić. Będziesz też mógł tę bazę stereo rozszerzyć. Nic lepszego moim zdaniem w tym pokoiku nie wykombinujesz. Ale ostateczna decyzja i tak należy do Ciebie.

Napisano

W tym pokoiku kolumny podłogowe to jakieś nieporozumienie. Ja tu widzę jakieś aktywne stereo np. Klipsch the Fives, KEF LSX II lub coś tego pokroju.  Do tego sub pod nogi i temat zamknięty.

Co nie znaczy że na upartego nie zrobisz kina, u syna w jeszcze mniejszym pokoju upchałem 5.1.2. Ok, ale zapomnij o dużych paczkach. Spokojnie dadzą radę niewielkie w miarę efektywne monitory lub onwall z subem.

Napisano

Tomek myślałem nad monitorami z przodu z tyłu te tylne i sub. Jeszcze jest jedna opcja jeżeli chodzi o podłogowki to takie co mają wylot basu z przodu i one wtedy mogą być przy samej ścianie. Przykład: Teufel THEATER 500

Napisano
3 minuty temu, Butler napisał:

Co nie znaczy że na upartego nie zrobisz kina, u syna w jeszcze mniejszym pokoju upchałem 5.1.2. Ok, ale zapomnij o dużych paczkach. 

i to kino 5.1.2. to składa się z kolumn frontów centralnego 2xtylne 2 sufitowe i jeden sub?

5 minut temu, PanKlor napisał:

Nie masz pojęcia na ten temat i strasznie brniesz.  Umiejscowienie bass refleksu nie ma żadnego znaczenia dopóki sie go nie zatyka. 

Nie mam. Ale chyba coś na rzeczy jest jak kolumny mają bass refleks z tyłu to muszą być troszkę odstawione . A te co z przodu to nie koniecznie . Tak wywnioskowałem z tego postu 

Napisano (edytowany)

Bas refleks nie ma nic do rzeczy. Może nawet go nie być, nie w tym problem.

U syna wszystkie głośniki to inwall, zabudowane w ścianie. Sub także.

Edytowano przez Butler