Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam.

Cały czas rozbudowuje swoje kino domowe i przyszła pora na założenie kolumn ATMOS montowanych do ściany pod sufit, aby dźwięk padał od "górnego frontu"

Pod koniec przyszłego miesiąca chciałbym wymienić ampli na Onkyo RZ50(rozważałem również Arcam AVR 5) , więc proszę zainteresowane sklepy o wycenę i promkę :)

Mój zestaw obecnie to Klipsch 2xrp 6000f II ,centralka 504C II, surround jamo 2xS622 ,surround back 2xS626, sub jamo 210

Taki trochę frankenstein 7.1 ,ale gra to całkiem nieźle wraz z Onkyo tx-nr 609 

Myślę o ATMOS 7.1.2 i tutaj zachodzi pytanie, czy mogę podłączyć pod przyszły ampli onkyo rz50 takie oto kolumny Klipsch R-51M, czy to będzie wystarczające, a może coś innego pod ten zestaw?

Nie chcę wydawać dużo ,ponieważ czeka mnie ,jak wspomniałem wymiana ampli .....

A tutaj taki uchwyt na ścianę.

Napisano (edytowany)

Wiem, ale widziałem na yt, że takie zastosowanie również jest preferowane jako jedna z opcji, a ja nie mam możliwości umieszczenia atmosów w sufit i tylko wchodzi w grę montaż na ścianę pod sufitem od frontów.

Zachodzi pytanie, czy mogę zastosować takie kolumny R-51M i jak będą spełniały swoją rolę?

Edytowano przez Zuriel48
Napisano

Taka konfiguracja jest możliwa, tyle że będą to głośniki Front High (frontowe wysokie), prawidłowo dla Atmos głośniki powinny być nad słuchaczem w zależności od ilości najczęściej stosuje się 2, 4 lub 6 (Top Front, Top Middle, Top Rear), w przypadku 2 stosuje się rozwiązanie Top Middle z lekkim przesunięciem do przodu względem słuchacza. W Twoim przypadku Atmos będzie dekodowany, natomiast nie wiem jak dekoder będzie radził sobie z rozmieszczeniem obiektów dźwiękowych w przestrzeni w takim układzie. Bedzie bardziej "efekciarsko", ale nie zgodnie z Atmos/DTS-X

13 minut temu, Zuriel48 napisał:

a ja niestety nie mam możliwości umieszczenia atmosów na sufit i tylko wchodzi w grę montaż na ścianę pod sufitem od frontów.....

co jest przeszkodą w możliwości montażu?

Napisano

Po prostu nie chcę kolejnych kabli wzdłuż pokoju,a dodatkowo, żeby prowadzić je po ścianie i suficie , więc odpowiada mi przód w rogach pokoju pod sufitem,a gdzieś czytałem, że takie rozmieszczenie dodaje "szerokości i tv staje się większy",a efekty np. deszczu potrafią brzmieć naprawdę dobrze, ponieważ dźwięk jest z góry od przodu.

Rozumiem, że pod Atmos mogę podłączyć różne kolumny?Niekoniecznie te z dopiskiem "Atmos"?

Napisano
13 godzin temu, Zuriel48 napisał:

Cały czas rozbudowuje swoje kino domowe i przyszła pora na założenie kolumn ATMOS montowanych do ściany pod sufit, aby dźwięk padał od "górnego frontu"

No i to nie jest Atmos tylko Front High. To inne Dolby

Pod koniec przyszłego miesiąca chciałbym wymienić ampli na Onkyo RZ50(rozważałem również Arcam AVR 5) , więc proszę zainteresowane sklepy o wycenę i promkę :)

7.1.2 Ci AVR 5 nie obsłuzy. Potrzeban będzie końcówka.

Myślę o ATMOS 7.1.2 i tutaj zachodzi pytanie, czy mogę podłączyć pod przyszły ampli onkyo rz50 takie oto kolumny Klipsch R-51M, czy to będzie wystarczające, a może coś innego pod ten zestaw?

szkoda amplitunera pod te kolumny.

Ja bym szedł w jakosć a nie ilosć.

Napisano

Wiem, ale widziałem na yt, że takie zastosowanie również jest preferowane jako jedna z opcji, a ja nie mam możliwości umieszczenia atmosów w sufit i tylko wchodzi w grę montaż na ścianę pod sufitem od frontów.

Na yt można znaleźć różne rzeczy... to co chcesz zeobić nie ma wiele wspólnego z Atmosem. 

1 godzinę temu, Zuriel48 napisał:

efekty np. deszczu potrafią brzmieć naprawdę dobrze, ponieważ dźwięk jest z góry od przodu.

A jak jesteś na zewnątrz i pada deszcz to słyszysz go z góry i z przodu? 😉

1 godzinę temu, Zuriel48 napisał:

Rozumiem, że pod Atmos mogę podłączyć różne kolumny?Niekoniecznie te z dopiskiem "Atmos"?

Tak. 

Napisano
5 godzin temu, PanKlor napisał:

A jak jesteś na zewnątrz i pada deszcz to słyszysz go z góry i z przodu? 😉

No,z góry zawsze i prawie zawsze z przodu,bo stoję schowany, żeby nie zmoknąć :)

5 godzin temu, PanKlor napisał:

Na yt można znaleźć różne rzeczy... to co chcesz zeobić nie ma wiele wspólnego z Atmosem

Właśnie doczytałem,że to jakieś inne Dolby, aczkolwiek eksperci z YT mówią, że nawet ciekawe to brzmi.

Teraz zastanawiam się nad opcją bookshelve kolumny i taki wynalazek zamontować po bokach i skierować w stronę siedziska?

6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

szkoda amplitunera pod te kolumny

A jakie kolumny polecacie do 7.1.x w atmos do Onkyo Rz 50?

7.1.2 Ci AVR 5 nie obsłuzy. Potrzeban będzie końcówka.

20 godzin temu, Zuriel48 napisał:

Wiem, że Arcam nie obsłuży i się z niego wyleczyłem,bo nie ma jeszcze Diraca , chociaż wiem, że brzmi lepiej,ale cena też robi swoje,więc padło na Onkyo Rz50 i tak zbieram na niego dłuższy czas i w przyszłym miesiącu mam nadzieję już kupić:)

szkoda amplitunera pod te kolumny

A jakie byś polecił?

Napisano
2 minuty temu, Zuriel48 napisał:

Wiem, że Arcam nie obsłuży i się z niego wyleczyłem,bo nie ma jeszcze Diraca , chociaż wiem, że brzmi lepiej,ale cena też robi swoje,więc padło na Onkyo Rz50 i tak zbieram na niego dłuższy czas i w przyszłym miesiącu mam nadzieję już kupić:)

To weź pod uwagę to, że to technicznie model starszy niż RZ30 (niższy model ma 2 niezależne wyjścia subwoofera, RZ50 tylko 1). Istotne jak będziesz chciał skorzystać z Diraca i więcej niż 1 subwoofera w mieszkaniu (gdy masz ograniczone możłiwości ustawienia subów). 

3 minuty temu, Zuriel48 napisał:

No,z góry zawsze i prawie zawsze z przodu,bo stoję schowany, żeby nie zmoknąć :)

Pozostaje więc tylko oglądać filmy gdzie tylko takie sceny są w scenariuszu. ;) 

Napisano

@Zuriel48 masz na tę chwilę 7.1 oparte na Klipsch serii RP na froncie i centralnym, surround Jamo, zarówno na surround jak i efektowe na suficie można sobie pozwolić na nieco niższą półkę, ale czy to musi być R51 z niższej i "krzykliwej" serii? Myślę że lepszą spójność znajdziesz szukając czegoś w stylu tych Jamo. Fakt, Dirac w miarę to wyrówna, ale ja bym się zastanowił i raczej poszukał czegoś bliższego tym Jamo.

Chcesz RZ50, ale jak @PanKlor pisze może warto rozważyć nowsze RZ30 z niezależną obsługą 2 subwooferów - a może kiedyś Cię natchnie i dołożysz drugi sub, wtedy skalibrujesz je niezależnie. Chyba że 7.x.2 planujesz rozszerzyć do 7.1.4 to RZ30 tego nie ogarnie.

Ostatnia rzecz o którą od początku kręci temat - ulokowanie głośników x.x.2 czyli tzw. Atmos. Sam już doszukałeś się że to rozwiązanie "pod sufitem" z przodu to jakiś "szemrany" patent. Niby efekt jest, ale czy taki jakiego oczekujemy? Z pewnością nie taki jaki miał na myśli reżyser / dźwiękowiec budując ścieżkę pod Atmos/DTS-X. Może na razie zmień amplituner będziesz miał dobre 7.1 z dekoderami True HD i DTS MA oraz wirtualizacją Atmos. Ciesząc się tym systemem pomyśl nad głośnikami nad głową, może przy okazji jakiegoś remontu uda się w niedalekiej przyszłości zabudować je we właściwych miejscach i wtedy "odpalisz" Atmos. Będzie to jednak Atmos, a nie imitacja - którą też uzyskasz w pewnym stopniu przez wirtualizację. Nie wiem na jakiej wysokości masz obecne surround, ale jak to "stara szkoła" z głośnikami ~90cm powyżej głowy słuchacza, to i tak czekają cię zmiany - mają być na wysokości uszu, żeby uzyskać odpowiednią różnicę wysokości do tzw. Atmos.

Kupić amplituner OK, na razie korzystać z nowszych kodeków i obsługi + wirtualizacja Atmos. Masz już fajnie rozbudowany system 7.1 - szczerze mówiąc szkoda to zepsuć.

Napisano

Dzięki za sugestię,bo dałeś mi do myślenia i w przyszłym miesiącu kupię ampli oraz pobawię się ustawieniami,a przy okazji coś wykombinuje i zastanowię się nad głośnikami w suficie :)

Buduję na razie 7.1.2,a może kiedyś 7.1.4, więc rz30 odpada :)

Wiecie które sklepy dają promki,bo widziałem kiedyś, że takie były,a może warto czekać do Black Friday?:)