Gumowe Ucho Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Jakie macie wrażenia z dodawania kolejnych kanałów? 7.2.4 wydaje się być takim nowym standardem „na bogato”. Czy coś realnie daje .6, albo Front Wide? Czytam ze rzadko który film wykorzysta Front Wide, ale przecież to Atmos - dźwięk obiektowy więc powinien wykorzystać to bez problemu! Oczywiście słyszałem o 9.2.6, i tu kolejne pytanie: to już muszą być niuanse, a nie skoki jakościowe? A może masa kanałów może zamaskować kompromisowe pomieszczenie? Odpisz, cytując
modelarz01 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu U mnie wyglądało to tak, że zrobiłem przesiadkę z 5.2.2 na 5.1.4. Ale zanim odczułem wyraźną poprawę, musiałem sporo pozmieniać w samym pomieszczeniu – doszły dyfuzory, a absorbery trafiły w inne miejsca. To miało znaczenie i dopiero wtedy poczułem różnicę na plus. Czy było warto? Zdecydowanie tak. Natomiast nie każde pomieszczenie nadaje się pod rozbudowane konfiguracje typu 7.2.6 czy 9.2.4. Dużo zależy od warunków i wielkości pokoju. Najlepszym sposobem jest po prostu dostawić dodatkowy głośnik i samemu sprawdzić, czy ta zmiana w danym miejscu daje realny efekt. Z tego, co udało mi się dowiedzieć i też sam zauważyć – w wielu przypadkach „więcej Atmos” daje lepszy rezultat niż „więcej surround”. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Cześć Moim zdaniem to kwestia obecnego rozstawienia. Przejście z x.x.4 na x.x.6 moim zdaniem jest mocno wyczuwalne, zwłaszcza gdy jesteśmy rozstawieni bliżej szerszych zakresów sugerowanych przez Dolby. Podobnie z przejściem z 7.x.x na 9.x.x. Jeśli pomiędzy frontami, a bocznymi surroundami jest bardzo dużo przerwa, bo mamy kanapę dość daleko od frontów, to też efekt będzie większy niż wtedy, gdy siedzimy ledwo 2 metry od niej Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 1 godzinę temu, modelarz01 napisał: U mnie wyglądało to tak, że zrobiłem przesiadkę z 5.2.2 na 5.1.4. Ale zanim odczułem wyraźną poprawę, Odczułeś poprawę po pozbyciu się jednego subwoofera? Odpisz, cytując
lalka Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 51 minut temu, PanKlor napisał: Odczułeś poprawę po pozbyciu się jednego subwoofera? O tym samym pomyślałem. Pewnie były tak skalibrowane , że jeden mniej nie zrobił różnicy. Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Miałem 9.2.6 i bardzo miło wspominam taką konfigurację. Polecam spróbować Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 6 godzin temu, Q21 napisał: Cześć Moim zdaniem to kwestia obecnego rozstawienia. Przejście z x.x.4 na x.x.6 moim zdaniem jest mocno wyczuwalne, zwłaszcza gdy jesteśmy rozstawieni bliżej szerszych zakresów sugerowanych przez Dolby. Podobnie z przejściem z 7.x.x na 9.x.x. Jeśli pomiędzy frontami, a bocznymi surroundami jest bardzo dużo przerwa, bo mamy kanapę dość daleko od frontów, to też efekt będzie większy niż wtedy, gdy siedzimy ledwo 2 metry od niej To ma sens faktycznie. Sęk w tym, że dopiero patrzę na nieruchomości . Często widzę długi salon gdzie Surround Back byłby daleko od MLP tak jak fronty albo i dalej. Odpisz, cytując
modelarz01 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 5 godzin temu, PanKlor napisał: Odczułeś poprawę po pozbyciu się jednego subwoofera? Miałem wcześniej dwa subwoofery JBL E150. Niezależnie od tego, czy grała jedna, czy dwie sztuki – efekt był dość mało odczuwalny. Problem w tym, że nie potrafiłem ich odpowiednio ze sobą skalibrować, więc w praktyce nie dawały takiej różnicy, jakiej się spodziewałem. Kolega kiedyś zasugerował, że dwa suby to zawsze lepsze rozwiązanie, więc zostawiłem oba. Jednak po pewnym czasie zdecydowałem się zamienić je na jednego Klipscha RP-1200SW – i to była zupełnie inna historia. Pod każdym względem różnica była ogromna: Klipsch schodzi znacznie niżej, daje prawdziwe „trzęsienie”, jest szybszy, bardziej dynamiczny i po prostu mocniej czuć jego pracę. Oczywiście i cena w kupnie też inna Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Ok. Już chyba kojarzę wątek. Miałeś 2 średnie suby i trudne pomieszczenie oraz brak odpowiedniego amplitunera zeby to zagrało. Taki Klipsch wiadomo ze zejdzie niżej i zagra mocniej... ale ponieważ jest tylko 1 to czegoś brakuje. Jak zmierzysz to będziesz wiedział czego. Odpisz, cytując
Recommended Posts