Nektores Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu 5 godzin temu, lalka napisał: Chyba żartujesz. Te grajbelki , to nie moja bajka , ale życzę powodzenia , szczególnie przy słuchaniu na nich muzyki . Co proponujesz? Odpisz, cytując
Nektores Napisano 17 godzin temu Autor Napisano 17 godzin temu 1 godzinę temu, il Dottore napisał: A ja poważnie myślę o JBL Bar 1200, bo ma odpinane bezprzewodowe surroundy, które ładują się po podpięciu do belki. Proste i eleganckie. Jedyne co mnie powstrzymuje od zakupu, to fakt, że mam zarąbistego suba, który w kinie robi taką robotę, że szkoda mi go zamieniać na biedasub od soundbara. A soundbary nie tolerują subów nie należących do zestawu, zresztą sub JBL jest też wireless. Jeśli nie znajdę prawdziwie bezprzewodowych tyłów, to wówczas trudno - kupię JBL a sub zostanie tylko do muzyki i zagracę pokój dwoma subami. Chciałem tego uniknąć, ale w sumie to wygodniejsze niż ciągłe przepinanie kabli. A na jakości w stereło zależy mi bardziej, niż na efektach w KD. Co Twoim zdaniem przemawia za JBL Bar 1200? Czy chodzi o ten o 10-calowy sub? Czy JBL Bar 1200 w zestawieniu z Samsungiem HW-Q990f wypada lepiej? Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 33 minuty temu, Nektores napisał: Co Twoim zdaniem przemawia za JBL Bar 1200? Wyłącznie totalnie bezprzewodowe tyły. Tego potrzebuję, tego szukam. Poza tym nie sądzę by JBL Bar 1200 wyróżniał się czymkolwiek na tle innych soundbarów. Choć opinie ma generalnie OK, z tego, co czytałem. Odpisz, cytując
Nektores Napisano 17 godzin temu Autor Napisano 17 godzin temu 4 minuty temu, il Dottore napisał: Wyłącznie totalnie bezprzewodowe tyły. Tego potrzebuję, tego szukam. Poza tym nie sądzę by JBL Bar 1200 wyróżniał się czymkolwiek na tle innych soundbarów. Choć opinie ma generalnie OK, z tego, co czytałem. Rozumiem, że głośniki surround można swobodnie odpiąć i ustawić gdzie się chce bez podłączania ich do zasilania? Czyli wszystkie soundbary w tym przedziale cenowym oferują taką samą lub podobną jakość głośników? A co myślicie o tym produkcie? CINEBAR LUX Surround Ambition "5.1-Set" Teufel Odpisz, cytując
bramowicz1 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 4 godziny temu, il Dottore napisał: A ja poważnie myślę o JBL Bar 1200, bo ma odpinane bezprzewodowe surroundy, które ładują się po podpięciu do belki. Proste i eleganckie. Jedyne co mnie powstrzymuje od zakupu, to fakt, że mam zarąbistego suba, który w kinie robi taką robotę, że szkoda mi go zamieniać na biedasub od soundbara. A soundbary nie tolerują subów nie należących do zestawu, zresztą sub JBL jest też wireless. Jeśli nie znajdę prawdziwie bezprzewodowych tyłów, to wówczas trudno - kupię JBL a sub zostanie tylko do muzyki i zagracę pokój dwoma subami. Chciałem tego uniknąć, ale w sumie to wygodniejsze niż ciągłe przepinanie kabli. A na jakości w stereło zależy mi bardziej, niż na efektach w KD. Te odpinane surroundy może i są wygodne ale podobno szybko padają w nich baterie. Wypowiadali się o tym ludzie, że irytującę było to gdy w połowie filmu nagle głośniczki się wyłączały. Same baterie ponoć można wymienić bo są dostępne na AliE. Sam brałem pod uwagę JBL Bar 1300 ale właśnie z tego powodu odpuściłem. Szkoda bo wypuścili nowy mocny model z mocnym Subem z podwójnymi przetwornikiem. https://mm.jbl.com/soundbars/BAR-1300MK2.html Podobnie było z Pchilips Fidelio B95 i B97 9 godzin temu, il Dottore napisał: Do muzyki jest inny sprzęt i inna zakładka. A czy muzykę będzie słychać z soundbara? Będzie. A czy lepiej, niż z TV? Na pewno. Widzę tu na forum mocną polewkę z ludzi, którzy mają soundbary. A ja mam polewkę z tych, którzy mają ten mocny sprzęt do stereo a słuchają muzyki ze spotify lub YT😁 2 godziny temu, Nektores napisał: A co myślicie o tym produkcie? CINEBAR LUX Surround Ambition "5.1-Set" Teufel Ciekawie wygląda. Soundbar wygląda na mocny bo ma 12 przetworników. Tylko nie wiem jak rozumieć te dwa skierowane w górę typu upward-firing. Teoretycznie takie słuzą do Atmos. A w specyfikacji brak certyfikatu Dolby Atmos. Wspomnieli tylko o dźwięku 3D. A jeśli się okaże, że system nie będzie dekodował Dolby Atmos to będzię to mało użyteczne. Nie ryzykowałbym. Odpisz, cytując
bramowicz1 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 11 godzin temu, il Dottore napisał: To prawda, jest MTV, jest TV Disco Polo, są koncerty na mainstreamowych kanałach. No więc soundbar powinien zagrać to lepiej niż głośniki TV. Zdarzyło mi się jakiś koncert oglądać z TV ale rzeczywiscie kiepsko to brzmi bo nasze TV nadaje tylko w stereo i z jakością słabiutko. Nawet na AI to średnio wychodzi. Robię wtedy Upmix do 7.1.4 i jest lepiej bo robi się przestrzeń. Ale na szczęście muzykę można zdobyć w naprawdę dobrej jakości. 🙂 Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Jak już ma być belka… to myślałem o nich sobie też. Na papierze wygląda fajnie coś takiego: Yamaha i Denon robią bary z wejściem „Sub In” gdzie można podłączyć dowolny subwoofer (nawet SVS SB-3000 :D). Kolejnym uczciwym rozwiązaniem jak na soundbar na papierze wydają mi się konstrukcje „3.1.2”. Czyli lewy prawy centralny kanał + odbijany sufit bez udawania że da jakiś surround z jednej belki. Oprocz tego Sonos ARC + dwa indywidualne Sonosy jako Surround (które można odpiąć i używać osobno) sluchalem u kolegi - bardzo ładnie to sie sprawdzało. Odpisz, cytując
Nektores Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu 24 minuty temu, bramowicz1 napisał: Te odpinane surroundy może i są wygodne ale podobno szybko padają w nich baterie. Wypowiadali się o tym ludzie, że irytującę było to gdy w połowie filmu nagle głośniczki się wyłączały. Same baterie ponoć można wymienić bo są dostępne na AliE. Sam brałem pod uwagę JBL Bar 1300 ale właśnie z tego powodu odpuściłem. Szkoda bo wypuścili nowy mocny model z mocnym Subem z podwójnymi przetwornikiem. https://mm.jbl.com/soundbars/BAR-1300MK2.html Podobnie było z Pchilips Fidelio B95 i B97 Widzę tu na forum mocną polewkę z ludzi, którzy mają soundbary. A ja mam polewkę z tych, którzy mają ten mocny sprzęt do stereo a słuchają muzyki ze spotify lub YT😁 Ciekawie wygląda. Soundbar wygląda na mocny bo ma 12 przetworników. Tylko nie wiem jak rozumieć te dwa skierowane w górę typu upward-firing. Teoretycznie takie słuzą do Atmos. A w specyfikacji brak certyfikatu Dolby Atmos. Wspomnieli tylko o dźwięku 3D. A jeśli się okaże, że system nie będzie dekodował Dolby Atmos to będzię to mało użyteczne. Nie ryzykowałbym. Nie do końca rozumiem tą tzw. “polewkę”. “Przecież kto pyta nie błądzi”. Wiemy jakich “ekspertów” mamy w różnych sklepach i czym się kierują. Jeżeli ktoś jest przekonany, że “grajbelki” to nic wartościowego to dobrze byłoby poznać konkretną argumentację dlaczego tak jest… Odpisz, cytując
bramowicz1 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu (edytowany) 5 godzin temu, il Dottore napisał: A ja poważnie myślę o JBL Bar 1200, bo ma odpinane bezprzewodowe surroundy, które ładują się po podpięciu do belki. Proste i eleganckie. Jedyne co mnie powstrzymuje od zakupu, to fakt, że mam zarąbistego suba, który w kinie robi taką robotę, że szkoda mi go zamieniać na biedasub od soundbara. A soundbary nie tolerują subów nie należących do zestawu, zresztą sub JBL jest też wireless. Jeśli nie znajdę prawdziwie bezprzewodowych tyłów, to wówczas trudno - kupię JBL a sub zostanie tylko do muzyki i zagracę pokój dwoma subami. Chciałem tego uniknąć, ale w sumie to wygodniejsze niż ciągłe przepinanie kabli. A na jakości w stereło zależy mi bardziej, niż na efektach w KD. W niektórych markach do soundbara można podłączyć suba po optyku. Czytałem gdzieś, ze do Ambeo Max ktoś zainstalował inne od tych dedykowanych. A jeśli chcesz mieć dwa suby bezprzewodowe to też są modele do których można sparować dwa suby. Sam się zastanawiam czy nie dokupić do swojego drugiego suba. Co prawda ten jeden daje radę. No i miejsca troche brak.. ale super by było mieć taki zestaw i czuć ten bas rownomiernie w całym salonie. Edytowano 14 godzin temu przez bramowicz1 Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 6 minut temu, Nektores napisał: Nie do końca rozumiem tą tzw. “polewkę”. “Przecież kto pyta nie błądzi”. Wiemy jakich “ekspertów” mamy w różnych sklepach i czym się kierują. Jeżeli ktoś jest przekonany, że “grajbelki” to nic wartościowego to dobrze byłoby poznać konkretną argumentację dlaczego tak jest… Oj dużo jest argumentów. Ale to zrozumiałe że czasem nic innego się nie wyczaruje i po prostu trzeba. Wtedy np Sonos zrobił na mnie niezłe wrażenie (choć nie takie jak KD). Odpisz, cytując
bramowicz1 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu (edytowany) 8 minut temu, Gumowe Ucho napisał: Oj dużo jest argumentów. Ale to zrozumiałe że czasem nic innego się nie wyczaruje i po prostu trzeba. Wtedy np Sonos zrobił na mnie niezłe wrażenie (choć nie takie jak KD). Do nie dawna też byłem sceptykiem jeśli chodzi o soundbary. Dopóki sam kilka takich nie przetestowałem a poźniej jeden kupiłem. I powiem tak, lepiej mi ta grajbelka gra od mojego starego tradycyjnego 5.1 który sprzedałem bez żalu jeszcze w dobrej cenie. A nie było byle jakie. Edit: A w tym poście ktoś ograniczył się do jednej marki Sonos Arc. I fakt ma racje. Jest tam tych przetworników.. ale ta mała ciasna konstrukcja bardzo ogranicza te wszystkie przetworniki. No i jeśli ktoś przywykł do suba 15' lub nawet 20' to oczywiste, że takie 8' będzię małowystarczające. Ale wielu ludziom to wystarczy bo nie każdy ma salon 40 m? I dla mnie to słaby argument bo są soundbary, które mają porządne duże obudowy i oferują o wiele lepszy przestrzenny dźwięk. Edytowano 14 godzin temu przez bramowicz1 Odpisz, cytując
Nektores Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu (edytowany) 11 minut temu, Gumowe Ucho napisał: Oj dużo jest argumentów. Ale to zrozumiałe że czasem nic innego się nie wyczaruje i po prostu trzeba. Wtedy np Sonos zrobił na mnie niezłe wrażenie (choć nie takie jak KD). Haha np. jakich? Gdyby moi studenci w taki sposób odpowiadali na egzaminie to za wiele bym się nie dowiedział... Czyli uważasz, że Sonos Arc Ultra będzie lepszą alternatywą niż Samsung HW-Q990f? 6 minut temu, bramowicz1 napisał: Do nie dawna też byłem sceptykiem jeśli chodzi o soundbary. Dopóki sam kilka takich nie przetestowałem a poźniej jeden kupiłem. I powiem tak, lepiej mi ta grajbelka gra od mojego starego tradycyjnego 5.1 który sprzedałem bez żalu jeszcze w dobrej cenie. A nie było byle jakie. Ja miałem podobnie, jednak słysząc jak gra muzyka np. na Dion Devialet lub Phantom to byłem zaskoczony. Edytowano 14 godzin temu przez Nektores Odpisz, cytując
lalka Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Na co komu soundbar .. https://www.tiktok.com/@iviter_audio/video/7380379344004320544 Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 34 minuty temu, bramowicz1 napisał: Widzę tu na forum mocną polewkę z ludzi, którzy mają soundbary. Niekoniecznie, a ewentualna jak to nazwałeś „polewka” nie dotyczy ogólnie ludzi którzy mają belki tylko raczej sytuacji w których belka z AI 😉 zagra Atmos bez głośników w suficie, do tego z 1m długości zagra pięknie w stereo (siedząc od niej 2-3 metry) co do Surround - te które dysponują dodatkowymi głośnikami przy prawidłowym ich rozmieszczeniu mogą dać namiastkę kina, ale i tak front będzie „wąski”. Dlatego pisanie (a niektórzy to robią) że soundbar z AI pokona prawa fizyki i akustyki i przekonywanie innych że to dobre rozwiązanie i zastąpi zestaw kina 5.1 o systemach z Atmos (5.1.2, 5.1.4 itd.) nie wspomnę to bzdura. W podobnym budżecie jak niektóre wspomniane tutaj soundbary można pokusić się już o całkiem sensowne 5.1 czy stereo. Natomiast jeżeli ktoś nie chce kabli, głośników itd. to proszę bardzo niech kupi soundbar, byle za chwilę nie przekonywał że to równie dobre (a może nawet lepsze) rozwiązanie od systemu kina czy stereo. 51 minut temu, bramowicz1 napisał: A ja mam polewkę z tych, którzy mają ten mocny sprzęt do stereo a słuchają muzyki ze spotify lub YT😁 Takich chyba jest niewielu, ale też się zdarzają. Tymczasem pozdrawiam i wracam do ulubionego w niedzielne przedpołudnie zajęcia Odpisz, cytując
bramowicz1 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 21 minut temu, bramowicz1 napisał: Do nie dawna też byłem sceptykiem jeśli chodzi o soundbary. Dopóki sam kilka takich nie przetestowałem a poźniej jeden kupiłem. I powiem tak, lepiej mi ta grajbelka gra od mojego starego tradycyjnego 5.1 który sprzedałem bez żalu jeszcze w dobrej cenie. A nie było byle jakie. Edit: A w tym poście ktoś ograniczył się do jednej marki Sonos Arc. I fakt ma racje. Jest tam tych przetworników.. ale ta mała ciasna konstrukcja bardzo ogranicza te wszystkie przetworniki. No i jeśli ktoś przywykł do suba 15' lub nawet 20' to oczywiste, że takie 8' będzię małowystarczające. Ale wielu ludziom to wystarczy bo nie każdy ma salon 40 m? I dla mnie to słaby argument bo są soundbary, które mają porządne duże obudowy i oferują o wiele lepszy przestrzenny dźwięk. A dwa widzę, że post jest zablokowany i nie można go skomentować. Ewidentnie antyreklama Sonos opłacona przez konkurencję. 1 minutę temu, tomek72 napisał: Niekoniecznie, a ewentualna jak to nazwałeś „polewka” nie dotyczy ogólnie ludzi którzy mają belki tylko raczej sytuacji w których belka z AI 😉 zagra Atmos bez głośników w suficie, do tego z 1m długości zagra pięknie w stereo (siedząc od niej 2-3 metry) co do Surround - te które dysponują dodatkowymi głośnikami przy prawidłowym ich rozmieszczeniu mogą dać namiastkę kina, ale i tak front będzie „wąski”. Dlatego pisanie (a niektórzy to robią) że soundbar z AI pokona prawa fizyki i akustyki i przekonywanie innych że to dobre rozwiązanie i zastąpi zestaw kina 5.1 o systemach z Atmos (5.1.2, 5.1.4 itd.) nie wspomnę to bzdura. W podobnym budżecie jak niektóre wspomniane tutaj soundbary można pokusić się już o całkiem sensowne 5.1 czy stereo. Natomiast jeżeli ktoś nie chce kabli, głośników itd. to proszę bardzo niech kupi soundbar, byle za chwilę nie przekonywał że to równie dobre (a może nawet lepsze) rozwiązanie od systemu kina czy stereo. Takich chyba jest niewielu, ale też się zdarzają. Tymczasem pozdrawiam i wracam do ulubionego w niedzielne przedpołudnie zajęcia Zgadzam się AI to tylko ulepszenie z którego nikt kumaty nie skorzysta. A co do tego, że nie zastąpi to sufitowych też się zgadzam. Ale jeśli taki soundbar jest jedyną alternatywą to musimy się tym zadowolić. I nie powiedziałem tego, że wszyscy na swoich wypasionych stereo czy KD słuchają YT. Ale jest mnóstwo filmików na YT gdzie na wideo sprzęt za 40 tys. a w tle na monitorze muzyka z YT. Lub demonstracje Dolby Atmos gdzie wiadomo, że YT da w najlepszym przypadku tylko 5.1. 22 minuty temu, lalka napisał: Na co komu soundbar .. https://www.tiktok.com/@iviter_audio/video/7380379344004320544 Bardzo często słucham tego gościa bo ma wiedzę. Ale nie zawsze wszyscy się z nim zgadzają. Cześciowo ma rację, ale jeśli już do takiego soundbara dodamy surroundy to całość lepiej zabrzmi od takiego stereo na filmie. 1 Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 17 minut temu, bramowicz1 napisał: Ale jest mnóstwo filmików na YT gdzie na wideo sprzęt za 40 tys. a w tle na monitorze muzyka z YT. Lub demonstracje Dolby Atmos gdzie wiadomo, że YT da w najlepszym przypadku tylko 5.1. Zgadza się, takie czasy, a niektórzy na tym zarabiają, albo po prostu mają „parcie na szkło”. Co gorsza mnóstwo ludzi nabiera się i porównuje sprzęt na różnych filmikach, z różną jakością pomijając jakość samego YT. Soundbar jest z pewnością poprawą dla „bzyczków” w dzisiejszych TV, sporo ludzi też po prostu nie ma miejsca na instalację stereo czy kina. Natomiast nie da się ukryć że producenci zauważyli lukę i ceny niektórych soundbarów raczej nie odzwierciedlają dźwięku jaki mogą zapewnić. No ale takie są prawa rynku. 2 Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 54 minuty temu, Nektores napisał: Haha np. jakich? Gdyby moi studenci w taki sposób odpowiadali na egzaminie to za wiele bym się nie dowiedział... Czyli uważasz, że Sonos Arc Ultra będzie lepszą alternatywą niż Samsung HW-Q990f? Ja miałem podobnie, jednak słysząc jak gra muzyka np. na Dion Devialet lub Phantom to byłem zaskoczony. Może się nie otworzył link do dużego zbioru opowiadania dlaczego soundbar to łapanie konsumentów-laików jak niegdyś „kina domowe” z plastiku z DVD-wzmacniaczem. Że fizyki się nie oszuka. Że wzmacniacz i inne komponenty i tak tam muszą być (tylko nie da się osobno robić upgrade i są marne). Że subwoofery dają marne w zestawie. Że nawet jak coś brzmi nieźle to za taką cenę za jaką stereo/KD byłoby znacznie lepsze. Itp. no i dodatkowo - jak jakiś soundbar oferuje liczne satelitki to w sumie już praktycznie i tak zrobiłeś KD. Nie słuchałem tego Samsunga ale Sonos zrobił na mnie dobre wrażenie. Mimo świadomości że w tej (całkiem sporej) kasie KD byłoby zwyczajnie lepsze. Duży plus za możliwość przestawienia Sonos One gdziekolwiek chcemy jako np ogrodowy głośnik na imprezę zamiast surroundu, tego KD nie da:) Odpisz, cytując
bramowicz1 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 7 minut temu, tomek72 napisał: .....albo po prostu mają „parcie na szkło”. Co gorsza mnóstwo ludzi nabiera się i porównuje sprzęt na różnych filmikach, z różną jakością pomijając jakość samego YT. Soundbar jest z pewnością poprawą dla „bzyczków” w dzisiejszych TV, sporo ludzi też po prostu nie ma miejsca na instalację stereo czy kina. Natomiast nie da się ukryć że producenci zauważyli lukę i ceny niektórych soundbarów raczej nie odzwierciedlają dźwięku jaki mogą zapewnić. No ale takie są prawa rynku. raczej parcie na szkło... Co do producentów soundbarów to sprytnie to wykorzystują i stąd te ceny. Cóż zrobić. Odpisz, cytując
Nektores Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu 5 minut temu, Gumowe Ucho napisał: Może się nie otworzył link do dużego zbioru opowiadania dlaczego soundbar to łapanie konsumentów-laików jak niegdyś „kina domowe” z plastiku z DVD-wzmacniaczem. Że fizyki się nie oszuka. Że wzmacniacz i inne komponenty i tak tam muszą być (tylko nie da się osobno robić upgrade i są marne). Że subwoofery dają marne w zestawie. Że nawet jak coś brzmi nieźle to za taką cenę za jaką stereo/KD byłoby znacznie lepsze. Itp. no i dodatkowo - jak jakiś soundbar oferuje liczne satelitki to w sumie już praktycznie i tak zrobiłeś KD. Nie słuchałem tego Samsunga ale Sonos zrobił na mnie dobre wrażenie. Mimo świadomości że w tej (całkiem sporej) kasie KD byłoby zwyczajnie lepsze. Duży plus za możliwość przestawienia Sonos One gdziekolwiek chcemy jako np ogrodowy głośnik na imprezę zamiast surroundu, tego KD nie da:) A jakie w tej kasie zaproponowałbyś kino domowe? Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 3 godziny temu, Nektores napisał: A jakie w tej kasie zaproponowałbyś kino domowe? Po pierwsze - kombinowałbym żeby skorzystać z kolumn. Jakiś switch, przelaczajacy między ampem KD a wzmacniaczem stereo. Nie znam tych rozwiązań ale jest sporo (bez poświęcania jakości), zostawiam to bardziej obeznanym kolegom i koleżankom. Następnie dołożyłbym jakiś głośnik centralny za ok. 900 zł i subwoofer SVS SB-1000 za 2200 (lub tańszy). Powstały układ 3.1 z crossoverem 80Hz (Twoje kolumny dadzą cały prąd na średnicę/wyzsze tony a centralny przejmie dialogi) kompletnie zmiecie każdy możliwy bar na rynku. Centralny głośnik byłby na miejscu wygospodarowanym na soundbar. mozna pomyśleć też o surroundzikach do tego, pobawić się kablami w taśmie samoprzylepnej i dorobić na suficie Atmosy dwa i 5.1.2. dodam że rozsądnie dobierając używane komponenty spokooooojnie dołożyłbym jakieś 3 tysiące i cieszył się mega porządnym kinem. 700zl za legendarny Magnat 302A, 600 zł za centralny Monitor Audio/Heco Aurora, 1500 zł za któryś Denon. Kilka stówek za monitory jako surround. no żaden JBL z żadnymi bateryjnymi satelitkami się nie zbliży. 2 Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowany) Dodam tylko, że warto w tym wypadku wyznaczyć sobie cel, czy to ma być 5.1, 7.1, 5.1.2, 5.1.4 itd. Następnie dobrać amplituner (tutaj różnice w cenie są spore w zależności od możliwości i producenta). Głośniki mogą być dodawane sukcesywnie ale 3.1 na początek musi być, dodanie 2 surroundów budżetu też nie zrujnuje. Gdyby szukać w używanych głośnikach to wachlarz możliwości jest spory, ale może być problem z odsłuchem. 2 godziny temu, Gumowe Ucho napisał: Po pierwsze - kombinowałbym żeby skorzystać z kolumn. Jakiś switch, przelaczajacy między ampem KD a wzmacniaczem stereo. Nie znam tych rozwiązań ale jest sporo (bez poświęcania jakości), zostawiam to bardziej obeznanym kolegom i koleżankom. to jest dobry kierunek, ale pamiętajmy że podnosi koszty - trzeba dodać wzmacniacz stereo, jeżeli źródłem dźwięku byłby Spotify/YT nie ma sensu. Warto przy zakupie amplitunera zwrócić uwagę czy ma PRE-OUT przynajmniej dla frontów - na wypadek przyszłego lepszego stereo, ale te z PRE są przeważnie droższe. Natomiast z samego amplitunera i frontów i tak stereo pozamiata to co pokazałby sounbar, na początek w tym wypadku moim zdaniem wystarczy sam amplituner zarówno w kinie jak stereo. Z kinem jest takie trochę błędne koło, najlepiej określić cel, budżet i szukać. Zawsze będzie tak, że model X ma coś, ale jak dołożysz 1000 to będziesz miał jeszcze to i to w modelu Y. @Nektores jeżeli zmieniłbyś zdanie (zrezygnował z belki) to złożysz podstawowy (budżetowy) system kina w budżecie podobnym do wskazywanych tutaj niektórych soundbarów i z pewnością zagra to lepiej, natomiast nie czarujmy się - w świecie kina będzie to raczej entry level, ale i tak wrażenia lepsze niż uzyskasz za pomocą bar-a. Edit: nie wiem jak u Ciebie z miejscem, ale trzeba uwzględnić je dla amplitunera, upakowanie w szafce z ograniczonym chłodzeniem może go ugotować, więc to też trzeba uwzględnić. Edytowano 7 godzin temu przez tomek72 1 Odpisz, cytując
soberowy Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 2 godziny temu, Gumowe Ucho napisał: no żaden JBL z żadnymi bateryjnymi satelitkami się nie zbliży. Próbowałeś? Czy tak sobie gdybasz pod nosem? 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 3 godziny temu, Gumowe Ucho napisał: no żaden JBL z żadnymi bateryjnymi satelitkami się nie zbliży. Mi zależy na 100% bezprzewodowych tylnych głośnikach - i JBL Bar pięknie to rozwiązuje. Zdaję sobie sprawę, że to będzie kompromis nawet wobec mojego obecnego mini KD ale jest to cena, którą chętnie zapłacę. Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 3 godziny temu, soberowy napisał: Próbowałeś? Czy tak sobie gdybasz pod nosem? Gdybam pod nosem. I zastanawiam, jak ludzie którzy mają osobne klocki pod stereo żeby rozkoszować każdą różnicą potem zadowalają się soundbarem do filmów (w których też jest muzyka). Ale może bardziej chodzi o priorytety i osobiste preferencje, wymagania są inne dla różnych typów odsłuchu. Niby dużo można wydobyć z małego, choćby Cambridge Audio Minx daje czadu z subwooferem, więc czemu nie soundbar z satelitkami. Choć jestem sceptyczny. Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu @Nektores znów ci namącą w głowie. A Ty pewnie zaraz znów będziesz pytał co lepsze. Podstawa to się określić co i do czego potrzebujesz. Bo jeśli ma to być tylko do oglądania tv , to kupuj soundbar taki jaki sobie wybierzesz. Ten Samsung sprawdzi się bardzo dobrze, ale jeśli masz chęć wydać więcej to możesz kupić droższy. Takie porady z kinem domowym dorabianym do stereo to w twoim wypadku o kant dupy potłuc bo: Raz musisz kupić sprzęt i do stereo i do kina. Wzmacniacz, amplituner do kina, pełno kolumn i kabli, a chyba nie o tym myślisz. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts