Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Pewnie już było. Słyszałem, ze gdy pomieszczenie jest symetryczne, zaadaptowane akustycznie to Dirac niewiele wnosi/jest zbliżony do Audyssey. Prawda to?

Bo przy zmianie lokum starać się będę o pokój gościnny/salkę 7.1.4 a la @Butler. Nie będę na pewno dopłacać do licencji Dirac, choć chętnie skorzystam ze sprzętu który ma go na pokładzie. 

Z drugiej strony - dobrze wspominam Audyssey z Denona z fajną liczba opcji do regularnej łatwej zmiany. Nie liczenie krzywych ale też nie opcję „on/off” jak w Sony i innych markach.

Dirac testowałem w obecnym salonie i zrobił super wrażenie ale wiele w nim kompromisów które były do ogarnięcia.

Pozostanie przy Audyssey otwiera mi piekny ryneczek OLX starszych Denonów 6500, 4700 itp :D a najtańszy seryjny Dirac do 7.1.4 to pewnie nowe LX505/RZ50.

Napisano
13 godzin temu, Gumowe Ucho napisał:

Pewnie już było. Słyszałem, ze gdy pomieszczenie jest symetryczne, zaadaptowane akustycznie to Dirac niewiele wnosi/jest zbliżony do Audyssey. Prawda to?

Wnosi mniej, ale dalej wnosi :) Wszystko zależy od stopnia zaadaptowania akustycznego i tego, jaki efekt ostatecznie chcesz uzyskać. 

Napisano
3 godziny temu, PanKlor napisał:

Oraz od tego co to za system. 7.1.4 jak ma się dedykowane pomieszczenie brzmi skromnie. Aż się prosi o więcej subów + ich porządną integrację. 

Byłoby 15m2 (jeżeli uda się kupić). Mam SVS SB-2000 więc jest moc. Drugi sub byłby trochę na wyrost. Jak szaleć to szaleć, może 7.2.6 coś wniesie?

podobno Dirac lepiej radzi sobie z dwoma subwooferami?

Ostatnio mignął mi na OLX Denonik 6500. Idealnie pod 7.x.4, generalnie bardzo lubiłem starego dziadka 2213 i jego obsługę opcji Audyssey. 

6 godzin temu, Q21 napisał:

Wnosi mniej, ale dalej wnosi :) Wszystko zależy od stopnia zaadaptowania akustycznego i tego, jaki efekt ostatecznie chcesz uzyskać. 

Hmm. Efekt żeby wyciągnąć najwięcej atmosa zapewne. Napędzenie Pearl 25 na froncie bez zmartwień o 4 ohmy + Pearl Sat lub monitor jako surround/surr back. Najlepiej jakby mój obecny SVS dał radę sam jeden.

Napisano
4 godziny temu, Gumowe Ucho napisał:

Mam SVS SB-2000 więc jest moc. Drugi sub byłby trochę na wyrost. Jak szaleć to szaleć, może 7.2.6 coś wniesie?

Bardziej mi chodziło o jednego suba i problemy jakie sie z tym wiążą.