Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam wszystkich .

Mam prośbę o doradzenie jaki amplituner wybrać do kolumn Taga Harmony TAV-606 SE ?

Chodzi mi też żeby podłączyć TV do tego Amplitunera ale niestety TV ma tylko HDMI i wyjście optyczne , od paru dni już siedzę i szukam aż misię już mózg Lasuje.

Czytałem też o czymś takim jak DAC ale nie mam pojęcia o co chodzi

Pokój mam ok. 20m' a mój budżet to 700zł.

bardzo proszę o pomoc.

Napisano
1 godzinę temu, deejayadam napisał:

Chodzi mi też żeby podłączyć TV do tego Amplitunera ale niestety TV ma tylko HDMI i wyjście optyczne , od paru dni już siedzę i szukam aż misię już mózg Lasuje.

Przecież to jest normalne i najczęściej spotykane, że TV ma wyjście optyczne oraz HDMI 😉

Potrzebujesz sprzęt z wejściem optycznym (duży wybór używek w tej cenie, wzmacniacz lub amplituner) lub z HDMI (tu już mniejszy wybór i raczej będzie to amplituner kina domowego, a nie stereo). 

Przenoszę ten wątek do działu STEREO

Pozdrawiam 

PS. Amplituner to wzmacniacz z wbudowanym tunerem radiowym. Zaś DAC to przetwornik cyfrowo-analogowy (np. sygnał podany z wyjścia optycznego w TV zamienia na sygnał analogowy). Gdy skorzystasz z wyszukiwarki i trochę poczytasz to bez problemu zorientujesz się o co chodzi...

Napisano

Jeżeli kupisz amplituner stereo z m.in. wejściem optycznym -to już nie musisz kupować zewnętrznego DAC'a.

Natomiast gdy amplituner (lub wzmacniacz) nie ma wejścia optycznego a jedynie wejścia analogowe (cinch) to wtedy jest potrzebny DAC (TV optykiem do DAC, a kablami cinch łączysz DAC z amplitunerem/wzmacniaczem.

Pozdrawiam 

Napisano
2 godziny temu, deejayadam napisał:

Witam wszystkich .

Mam prośbę o doradzenie jaki amplituner wybrać do kolumn Taga Harmony TAV-606 SE ?

Pokój mam ok. 20m' a mój budżet to 700zł.

bardzo proszę o pomoc.

Czego byś nie znalazł i tak będziesz zmuszony kupić dodatkowego DACa jesli to będzie amplituner stereo sprzed wielu lat.