Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam serdecznie użytkowników forum.

Przymierzam się do zakupu amplitunera kina domowego. Obecnie posiadam około 30-letni zestaw stereo Denona z głośnikami podstawkowymi B&W DM302. Chodzi mi po głowie zakup AVR-2800h. + głośnik centralny. Jak wg. Was taki zestaw się sprawdzi? Jaki centralny polecacie? Ewentualnie czym zastąpić te B&W? Pokój gdzie to będzie grało 20m2, przewaga filmów, ale muza czasem też poleci.

Napisano
1 godzinę temu, Gumowe Ucho napisał:

Bez problemu. Żal nie dodać subwoofera i surroundów co najmniej:)

Na suba nie za bardzo mam miejsce. O zakupie efektowych też się zastanawiam, tu problemem jest jednak moja małżonka :) i kwestia kosztów.

Napisano (edytowany)

Takie konfiguracje L, C, R niektórzy stosują, ale skoro masz wzmacniacz stereo, fronty chcesz zostawić te co masz (B&W DM302), nie chcesz / nie masz miejsca na subwoofer a i surround są pod znakiem zapytania to moim zdaniem szkoda kasy na amplituner kina. Może lepiej współczesny amplituner / wzmacniacz stereo z HDMI i np. odtwarzaczem sieciowym na pokładzie. W podobnej cenie co Denon 2800 znajdziesz całkiem przyzwoity wzmacniacz stereo z funkcjonalnością o jakiej pisałem. Łatwo połączysz to z każdym współczesnym TV, będziesz mógł korzystać z streamingu muzyki bez włączania TV i nie będzie Cię  trapiła myśl że brakuje subwoofera i surround w kinie. Kino bez subwoofera (tym bardziej że masz podstawkowe głośniki) nie ma sensu, podobnie jak brak surround. Nie będzie to ani kino, ani dobre stereo.

Edytowano przez tomek72
Napisano

Ja tam wolałbym LCR i 3.0 zamiast stereo do filmów mimo wszystko.

ale po to nie jest potrzebny nowy ampli. Dałbym tysiaka za Denona X2200, 2213 itp. Czy też mocniejszy model z tamtych lat dla lepszego brzmienia (3113 czy coś). Jest AirPlay, jest HDMI ARC, itp. Duży upgrade do filmów by był względem stereo. 

Ale popieram przedmówcę że trochę bez sensu nówkę 2800 z atmosem na pokładzie żeby zrobić 3.0

Napisano

Każdy ma swoje podejście i upodobania. Nie wiem co wniesie amplituner kina i głośniki L, C, R przy braku pozostałych względem prawidłowego systemu stereo. Czy poprawi dialogi? Przy prawidłowo ustawionym (głośniki) stereo i downgrade ścieżki wielokanałowej do 2.0 dialogi również będą słyszalne - raczej nie gorzej. Wiele lat korzystałem ze stereo zanim pojawiły się systemy kina domowego, fakt wtedy transmisje i filmy też były co najwyżej w stereo. Ale generalnie jestem przeciwnikiem systemów-protez czyli odbijany Atmos, tudzież Atmos z soundbar-a (podobna sytuacja), wirtualizacja 5.1 do Atmos jak wspomniany L, C, R. Zamiast takiej protetyki wolałbym porządne stereo. Ale to tylko moje zdanie i podejście, dlatego nie będę nikogo na siłę odwodził od takich pomysłów, w końcu nie ja będę tego słuchał.

Napisano

Osobiście znacznie bardziej wolałbym 2.0 niż 3.0. 

Opcja zasugerowana przez Tomka, czyli wzmacniacz stereo z HDMI ARC to będzie bardzo fajny kompromis wygody z jakością, bo biorąc 3.0 dostaniesz jedynie nieco lepsze dialogi, a stracisz na całej reszcie.