Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
6 minut temu, Mprezi napisał:

Dali grają bardzo basowo a bas jest zluzowany, boomiacy i to w całkiem sporym salonie

W Rubicon 2 bas jest obszerny i głęboki ale końcówka Teac AP-505 trzyma go w ryzach, nie ma mowy o jakimkolwiek poluzowaniu.

Napisano (edytowany)
44 minuty temu, rajdek napisał:

W Rubicon 2 bas jest obszerny i głęboki ale końcówka Teac AP-505 trzyma go w ryzach

Ani on obszerny ani głęboki. A i prawie każda „końcówka” sobie z nim poradzi. 
Radek, czy Ty siedzisz/sweet spot w najbardziej korzystnym miejscu? Może byłoby lepiej w zamkniętej obudowie. Basu i tak nie będą mieć, choć iluzja, że bas szybki się stanie.

IMG_3463.jpeg

Edytowano przez AudioTube
Napisano (edytowany)
Dnia 24.10.2025 o 12:59, darkk napisał:

Dziękuję za polecenie. Całkiem całkiem 🙂

IMG_20250929_134300495.jpg

Zwariowałeś,przecież z takim kablem zasilającym to nie zagra.

Zainteresuj się czymś takim jak dsp,chociażby w wiim ultra.

Edytowano przez Sundin997
Napisano

Dali Rubicon 2

Minimalna impedancja: 4,4 oma przy 156 Hz

Czułość: 88,1 dB (2,83 V/1 m; 500-5000 Hz)

Dane podpowiadają że nie są trudne do napędzenie ale wielokrotnie czytałem o problemach z kontrolą.

Napisano
4 minuty temu, rajdek napisał:

Dali Rubicon 2

Minimalna impedancja: 4,4 oma przy 156 Hz

Czułość: 88,1 dB (2,83 V/1 m; 500-5000 Hz)

Dane podpowiadają że nie są trudne do napędzenie ale wielokrotnie czytałem o problemach z kontrolą.

Pytanie, który wzmak za rozsądne pieniądze fajnie zgra się z Dali Rubikore 2 zapodajac im wystarczająca moc aby zapanować nad basem. 

Napisano

I ja kiedyś myślałem, że gruszki i jabłka to to samo.

Młotkiem można i w palucha przywalić, ale zasadniczo nie do tego służy.

Radek, jeszcze się Tobie chce. To mnie ubogaca. Za „chwilę” pewno zgasnę.
No jest tu mnóstwo kumatych chłopaków. Może Diraca, czy w Roon i pewno kilka jeszcze rozwiązań i wziąść się za te psikusy, które nam ściany, sufitu i podłogi robią. Ile jeszcze czasu damy się wozić.

Napisano
1 godzinę temu, AudioTube napisał:

Radek, czy Ty siedzisz/sweet spot w najbardziej korzystnym miejscu?

Za plecami stoi fala na 50, jazz lub inne spokojne plumkanie nie pobudza, ale trzeba przynajmniej pół metra żeby uszy oszczędzić, 70cm perfekt, metr robi się już zbyt jasno.

Napisano

20cm pomiędzy dudnieniem a perfekt? W takim małym pokoju?

Oj Radek chyba troszkę nie o wszystkim nam mówisz. 
To ile tam tego dudnienia słychać? Ze 20dB na górce więcej?

Nie wiem co tam teraz na topie jest u sprzedawców, a nie próbowałeś kolumn w zamkniętej budzie? Przynajmniej „szybciej” zabrzmi w uszach.

Maksymalnie skrócić odpowiedź samego głośnika i umyślnie obciąć rozciągnięcie basu.

Napisano
Dnia 28.10.2025 o 17:22, Q21 napisał:

Może nowy Fezz Luna EVO? Bardzo fajna konstrukcja lampowa, o neutralnym podejściu. Nie ma tu mowy o przygaszeniu dźwięku według mnie :) 

Witam , jak ten Fezz napedzi kolumny ktore przy 4 Ohm potrzebują 150 W?

Napisano
10 godzin temu, AudioTube napisał:

20cm pomiędzy dudnieniem a perfekt? W takim małym pokoju?

IMG_20251113_091829.jpg.623dd9de46fdc35016a84b7de10c6fe6.jpg

Dudni gdzie czerwony.

Słyszałem już że Rubicon nieprzyjemny i bez basu, ale nie u mnie.

Adam mam nadzieję że doceniasz zakres 60-120hz tu jest ukryta muzykalność i doza tłuszczyku. Głęboko i obszernie może być bez piekielnych zejść subbasu. Czy do słuchania muzyki tak potrzebne jest zejście poniżej 40hz?

Napisano

Internety i moje ego mówią, że ze względu na typowe spektrum sygnału muzycznego, najbardziej upierdliwe są nie peaki/dudnienia, ale braki/deepy w szerokim paśmie tak jak wskazałeś a ja dołożę od 40 do 120 Hz. 
A tam chcielibyśmy/większość z nas usłyszeć/poczuć rytm, mięsisty basik oraz energiczne pełne i ciepłe brzmienie. Dobrze jest postarać się o posłuchanie brzmienia, gdzie o warunki zadbano. Ot celem porównania.  

Nowocześni audiofile korzystają z instrumentów, by w prawie no time uporać się z dudnieniem. Bez ogromnych konstrukcji korekcji akustycznej. 

Jesteśmy tu na forum bliżej aniżeli dalej. Jeszcze kilka lat temu poziom wiedzy i świadomości był mizerny.

Napisano
11 godzin temu, Mprezi napisał:

Witam , jak ten Fezz napedzi kolumny ktore przy 4 Ohm potrzebują 150 W?

W sensie te Dali? Powinno być rozsądnie, ale nie wiem, czy bym nie patrzył bardziej na Titanię już.