Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witajcie,

Poszukuję kolumn do salonu 20m2. Odległość od frontu kolumn do słuchacza to 2,5-2,7m. Słucham głównie Rock’a, raczej radia internetowe np. Eska rock/Rock radio, czasem coś z telefonu lub laptopa przez Line in albo Bluetooth. Zestaw zasila Yamaha R-N602. Aktualnie posiadam Paradigm Monitor 3, na moje uszy grają dobrze ale przy normalnym codziennym słuchaniu radia basu jest zdecydowanie za mało.

Kluczowy jest mocny (podbity) bas przy niskim poziomie głośności.
Myślałem o słupkach - szacowałem na podwójnym niskotonowym 200mm, ponieważ mam ograniczone miejsce - szerokość kolumny max 28cm.
Nie biorę pod uwagę subwoofera, to musi być zestaw stereo. Biorę za to pod rozwagę ewentualnie zmianę systemu na kolumny aktywne + odtwarzacz radia FM/radia internetowego ale nie jestem zorientowany w takich odtwarzaczach, a Yamaha sprawuje się bardzo dobrze i spełnia moje oczekiwania.

Budżet to max 2000pln za parę używanych. Nie miałem odsłuchu, jedynie z poszukiwań internetowych wygrzebałem m.in. Magnat 2002.

Napisano
2 godziny temu, Norbi512 napisał:

Kluczowy jest mocny (podbity) bas przy niskim poziomie głośności.

Myślałem o słupkach - szacowałem na podwójnym niskotonowym 200mm, ponieważ mam ograniczone miejsce - szerokość kolumny max 28cm.

Czy to oznacza, że będziesz chciał te kolumny upchnąć w jakieś wnęki czy też między meble?

Monitor 3 od Paradigma pamiętam jako "rozrywkowo" grające podstawkowce z mocnym basem. Może problem jest gdzie indziej? 

Czy mógłbyś zamieścić jakieś zdjecie jak ustawiony jest sprzęt? 

Napisano
23 minuty temu, michaudio napisał:

Jeśli wstawisz podłogówki do rogów pomieszczenia, to basu będzie dużo, tyle że będzie to raczej dudnienie, niż prowadzony w tempo bas.

Może właśnie takiego basu brakuje autorowi wątku. 

Napisano (edytowany)

Swoją drogą.

Miałem kiedyś takie paradigmy,miały opinie basowych.

Nie pamiętam jak grały,bo miałem je krótko(więc mnie nie urzekły)a było to z 15 lat temu :).

Jak chcesz podwójny 20 cm to heco Aurora 1000.

Edytowano przez Sundin997
Napisano
20 minut temu, Tweeter2016 napisał:

Jak brakuje takiego basu czy hałasu, to Polk ES 20 będą dobre.

Wydaje mi się, że idziemy w złą stronę, aktualnie mam prawie 2 razy większe kolumny. Więc pytanie jak te Polk, które na dodatek mają mniejszą sprawność zagrają lepiej od Paradigm? :)