Norbi512 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Witajcie, Poszukuję kolumn do salonu 20m2. Odległość od frontu kolumn do słuchacza to 2,5-2,7m. Słucham głównie Rock’a, raczej radia internetowe np. Eska rock/Rock radio, czasem coś z telefonu lub laptopa przez Line in albo Bluetooth. Zestaw zasila Yamaha R-N602. Aktualnie posiadam Paradigm Monitor 3, na moje uszy grają dobrze ale przy normalnym codziennym słuchaniu radia basu jest zdecydowanie za mało. Kluczowy jest mocny (podbity) bas przy niskim poziomie głośności. Myślałem o słupkach - szacowałem na podwójnym niskotonowym 200mm, ponieważ mam ograniczone miejsce - szerokość kolumny max 28cm. Nie biorę pod uwagę subwoofera, to musi być zestaw stereo. Biorę za to pod rozwagę ewentualnie zmianę systemu na kolumny aktywne + odtwarzacz radia FM/radia internetowego ale nie jestem zorientowany w takich odtwarzaczach, a Yamaha sprawuje się bardzo dobrze i spełnia moje oczekiwania. Budżet to max 2000pln za parę używanych. Nie miałem odsłuchu, jedynie z poszukiwań internetowych wygrzebałem m.in. Magnat 2002. Odpisz, cytując
michaudio Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Użyj na początek pokrętła Loudness, przy cichym słuchaniu wyciszy średnie tony, uwydatniając bas. 1 Odpisz, cytując
stach_s Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 2 godziny temu, Norbi512 napisał: Kluczowy jest mocny (podbity) bas przy niskim poziomie głośności. Myślałem o słupkach - szacowałem na podwójnym niskotonowym 200mm, ponieważ mam ograniczone miejsce - szerokość kolumny max 28cm. Czy to oznacza, że będziesz chciał te kolumny upchnąć w jakieś wnęki czy też między meble? Monitor 3 od Paradigma pamiętam jako "rozrywkowo" grające podstawkowce z mocnym basem. Może problem jest gdzie indziej? Czy mógłbyś zamieścić jakieś zdjecie jak ustawiony jest sprzęt? 1 Odpisz, cytując
Norbi512 Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu Jest taki plan żeby podłogówki postawić po bokach komody - po lewej i prawej stronie są tam wnęki trochę ponad 30cm szerokości. Załączam zdjęcia. Komoda ma wysokość ok. 70cm. Odpisz, cytując
Tweeter2016 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu KEF Q350 to dość ciekawa oferta. Odpisz, cytując
michaudio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Jeśli wstawisz podłogówki do rogów pomieszczenia, to basu będzie dużo, tyle że będzie to raczej dudnienie, niż prowadzony w tempo bas. 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 23 minuty temu, michaudio napisał: Jeśli wstawisz podłogówki do rogów pomieszczenia, to basu będzie dużo, tyle że będzie to raczej dudnienie, niż prowadzony w tempo bas. Może właśnie takiego basu brakuje autorowi wątku. 1 Odpisz, cytując
Tweeter2016 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Jak brakuje takiego basu czy hałasu, to Polk ES 20 będą dobre. Odpisz, cytując
Norbi512 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, Sundin997 napisał: Wzmak z loudness Moja Yamaha ma Loudness ale po użyciu na tych kolumnach bardzo mocno spada głośność. IMG_4762.mov Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Swoją drogą. Miałem kiedyś takie paradigmy,miały opinie basowych. Nie pamiętam jak grały,bo miałem je krótko(więc mnie nie urzekły)a było to z 15 lat temu :). Jak chcesz podwójny 20 cm to heco Aurora 1000. Edytowano 1 godzinę temu przez Sundin997 Odpisz, cytując
Norbi512 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 20 minut temu, Tweeter2016 napisał: Jak brakuje takiego basu czy hałasu, to Polk ES 20 będą dobre. Wydaje mi się, że idziemy w złą stronę, aktualnie mam prawie 2 razy większe kolumny. Więc pytanie jak te Polk, które na dodatek mają mniejszą sprawność zagrają lepiej od Paradigm? Odpisz, cytując
Tweeter2016 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Nie wiem, piszę o kolumnach które znam. Odpisz, cytując
Norbi512 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu A co myślicie o tych Magnat 2002, o których pisałem w poście otwierającym? Były wymienione jako jedne z bardziej basowych w internecie. Aczkolwiek mieć dużo basu, a dużo basu przy niskiej głośności to może być spora różnica. Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 5 godzin temu, Norbi512 napisał: Nie biorę pod uwagę subwoofera, to musi być zestaw stereo Moim zdaniem bez suba się nie obejdzie. Sam słucham na dwóch i o ile przy większych glośnościach podłogówki tak,to przy cichym słuchaniu moim zdaniem nie,chyba że loudness zrobi robotę. 1 Odpisz, cytując
S!N! Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 8 minut temu, Sundin997 napisał: to przy cichym słuchaniu moim zdaniem nie, Najwidoczniej słabe kolumny lub wzmak lub dwa ogniwa lub akustyka. Edytowano 1 godzinę temu przez S!N! Odpisz, cytując
stach_s Napisano 58 minut temu Napisano 58 minut temu Ja bym wymienił tą Yamahę na jakiegoś starszego Denona czy Harmana... Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 58 minut temu Napisano 58 minut temu (edytowany) To może niech autor najpierw sobie pomierzy ,czy nie ma dołka w miejscu odsłuchowym. Ściągnij sobie decibel x z Google Play i puść sinusa z you tube. Zobaczysz czy bas zanika przz akustykę czy głośniki nie dają rady. Edytowano 58 minut temu przez Sundin997 Odpisz, cytując
Recommended Posts