Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry! 

Zastanawiam się nad kupnem nowego sprzętu stereo, a raczej nad pierwszym porządnym sprzętem, który pozwoli mi na odsłuch moich płyt winylowych. Zdecydowałam się na połączenie wzmacniacza zintegrowanego z głośnikami podstawkowymi. Mój budżet to ok. 4000 zł. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że w tej cenie kupię sprzęt średniej jakości, dlatego wolałabym większą sumę przeznaczyć na głośniki. Na ten moment rozważam zakup wzmacniacza Yamaha A-S501 i głośników B&W 707 S3. Zastanawiam się jednak czy taki wzmacniacz poradzi sobie z lepszymi głośnikami, a więc czy taki zakup w ogóle ma sens? Może ktoś z Państwa może polecić inny zestaw również do 4000 zł? Dodam jeszcze, że słucham głównie Jazzu, Soulu i Hip-Hopu. 

Pozdrawiam,

Nikola

Napisano (edytowany)

Cześć 

Jaka jest wielkość pomieszczenia co się w nim znajduję może fotka jakiś szkic? Piszesz o płytach winylowych masz gramofon? Czy jakieś  inne źródło dźwięku?Jaki dźwięk lubisz szczegółowe wysokie tony, wyraźna średnica, mocny bas? Kolumny podstawkowe z zasady  potrzebują standów masz na to miejsce. 

Pozdrawiam Paweł 

Edytowano przez RLC2
Napisano

Pomieszczenie to salon otwarty ok. 22 m2. Szkic trochę prymitywny, ale może się nada 😉. Tak, mam gramofon - Audion MX 960. Ten sprzęt też do wymiany, ale jest solidny i jeszcze daje radę. Zależy mi na wyraźnej średnicy, ale czasem przyda się nienajgorszy bas, w szczególności przy piosenkach hip-hopowych. Miejsce mam, sprzęt stanie obok szafki RTV. 

IMG_7346.jpeg

Napisano

I to ma byc nowy sprzet czy uzywany?

Z tego co patrze to raczej uzywany. 

Nie łącz Yamahy z Bowersami chyba że tego słuchałeś i to świadomy wybór? Z drugiej strony jesli już to moim zdaniem te kolumny zasługują na wyższy model. 

Poloać zatem na uzywaną AS 700 czy 701 a tak na prawde to na AS 1000. 

Jesli Bowersy to do nch bym poptrzył nad Magnatem. Fajny i stosunkowo tani wzmacniacz. Warto. Dostaniesz tez starsze Denony w dobrych cenach. 

Kolumny odsłuchane? Na pewno będa te? 

Napisano

Cześć :)

Do Bowersów Denon, Harman Kardon, czy Magnat, to lepszy kierunek niż Yamaha ;) Do Yamahy z kolei bardziej patrzyłbym na Dali, KEFy, Indiana Line czasem używane są we wręcz zabawnych cenach. 

Napisano
7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

AS700/701 cenowo mieści się w budżecie

AS 1000 zje go prawie całego zostanie może 800zł na kolumny. 

Ja bym jeszcze rozważył Cyrus One plus kolumny Elac np Carina.

Napisano
7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

I to ma byc nowy sprzet czy uzywany?

Z tego co patrze to raczej uzywany. 

Nie łącz Yamahy z Bowersami chyba że tego słuchałeś i to świadomy wybór? Z drugiej strony jesli już to moim zdaniem te kolumny zasługują na wyższy model. 

Jesli Bowersy to do nch bym poptrzył nad Magnatem. Fajny i stosunkowo tani wzmacniacz. Warto. Dostaniesz tez starsze Denony w dobrych cenach. 

Kolumny odsłuchane? Na pewno będa te? 

Celuję w używany wzmacniacz, a nowe głośniki, ale niektóre popularne sklepy mają czasem promocję gdzie w cenie 4000-4500 można kupić zestaw jak się poszuka. Jeszcze jestem przed odsłuchem, narazie tak zbieram pomysły, w co celować 😉. Dzięki wielkie za podpowiedź sprawdzę sobie te modele. Pozdrawiam! 

Napisano
2 godziny temu, Q21 napisał:

Cześć :)

Do Bowersów Denon, Harman Kardon, czy Magnat, to lepszy kierunek niż Yamaha ;) Do Yamahy z kolei bardziej patrzyłbym na Dali, KEFy, Indiana Line czasem używane są we wręcz zabawnych cenach. 

Dziękuję bardzo za podpowiedź. Sprawdzę sobie te wzmacniacze do Bowersów. Myślę właśnie też nad Indiana Line Diva 3 w bardziej budżetowej opcji z tą Yamahą. Budżet niby 4000,  ale wiaodmo jak jest jak już się dużo wydaje to chętnie się idzie dalej 😉. Pozdrawiam! 

32 minuty temu, RLC2 napisał:

Bardzo dziękuję za podpowiedź. Będę szukać. Pozdrawiam! 

Napisano
1 godzinę temu, muchomorek napisał:

Budżet niby 4000,  ale wiaodmo jak jest jak już się dużo wydaje to chętnie się idzie dalej 😉

Taki masz budżet i tyle nie ma co się tym martwić pojawiają się osoby że znacznie niższym budżetem też udaję się dobrać odpowiednie klocki. Są też tacy co mają znacznie więcej pieniędzy na sprzęt audio. 

Ktoś powie że 4000 tyś to dużo inny powie że 20000 tyś to mało 😉 

Testuj kupuj i słuchaj ulubionych utworów 👍

Napisano
16 godzin temu, RLC2 napisał:

dobry trop.

15 godzin temu, muchomorek napisał:

Celuję w używany wzmacniacz, a nowe głośniki, ale niektóre popularne sklepy mają czasem promocję gdzie w cenie 4000-4500 można kupić zestaw jak się poszuka. Jeszcze jestem przed odsłuchem, narazie tak zbieram pomysły, w co celować 😉. Dzięki wielkie za podpowiedź sprawdzę sobie te modele. Pozdrawiam! 

Ale czy te kolumny nie zjedza całego budzetu?

Słuchałeś ich?

Napisano

Elac Carina kiedyś kiedyś ich słuchałem fajne granie na wysokich tonach basu sporo ale chyba wokale troszkę wycofane z tego co pamiętam. Było to dawno temu krótką chwilę 🙂