Paweł Pawlik Napisano Sobota o 10:05 Napisano Sobota o 10:05 Tak sobie pomyślałem że warto by zbierać doświadczenia z oszustami, np. na OLX. Kilka miesięcy temu znalazłem ogłoszenie z CD Yamahy - model s2000 z ceną około 50% niższą niż w innych ogłoszeniach. Przy próbie kontaktu okazało się że: - sprzedawca nie zgadza się na przesyłkę OLX. Proponuje wystawienie na allegrolokalnie - wysyła link indywidualny do ogłoszenia, do którego przypięty jest rozbudowany formularz odpytujący dane osobowe. - link zaczyna się od http:/allegrolokalnie.850e.rest/aukcja... a więc nie jest to domena allegro tylko fake Oczywiście nie skusiłem się i zgłosiłem to do OLX, ogłoszenie za chwilę zniknęło. Teraz widzę coś podobnego: Denafrips Ares II za 1575 zł. Mam 70% pewności że to ten sam użytkownik. Uważajcie! 2 Odpisz, cytując
ROBIXXX Napisano Sobota o 21:53 Napisano Sobota o 21:53 Miałem tak kilka razy. Czasami wystarczy tylko odpowiedzieć: "Płatność i przesyłka tylko OLX", a oszust znika. I trochę ostrożności: jak ktoś chce wasze dane osobowe, to kasować i zgłaszać. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu To już jest ultra popularne. Jak wrzucasz produkt to jest to samo. że on zapłąci przez link i kliknij link żeby odebrac kase. W tej branzy OLX służy tylko do pieerwszego kontaktu. A potem oglądanie sprzetu i odbiór osobisty. Tylko. Odpisz, cytując
Maciej H Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu Przecież takich pacjentów na Olx jest mnóstwo. Stały schemat to dowód zakupu zagubiony przy przeprowadzce, dostałem w prezencie, jestem starszym panem za chwilę podnoszę cenę, ale Pana obowiązuje jeszcze stara cena itd. Odpisz, cytując
MMarek Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu Kiedyś przy sprzedaży dostałem kod QR. Natychmiast zgłosiłem do Olx, i konto złoczyńcy zamknęli. Spotkałem się także, że pisze kobieta, aby uśpić czujność sprzedającego, że niby niewiasty są bardziej wiarygodne, a na pewno był to samiec Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Wiadomość z dziś : Dzien⠀dobry,⠀prosze⠀e-miaI⠀podac. Do⠀zakupu⠀jest⠀on⠀wymagany Dobre jest to, że olx we wlasnym zakresie blokuje takie konta W avatarku a i owszem kobieta A składnia jakby to pisał Mistrz Yoda 😁 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts