Paweł Pawlik Napisano Sobota o 10:05 Napisano Sobota o 10:05 Tak sobie pomyślałem że warto by zbierać doświadczenia z oszustami, np. na OLX. Kilka miesięcy temu znalazłem ogłoszenie z CD Yamahy - model s2000 z ceną około 50% niższą niż w innych ogłoszeniach. Przy próbie kontaktu okazało się że: - sprzedawca nie zgadza się na przesyłkę OLX. Proponuje wystawienie na allegrolokalnie - wysyła link indywidualny do ogłoszenia, do którego przypięty jest rozbudowany formularz odpytujący dane osobowe. - link zaczyna się od http:/allegrolokalnie.850e.rest/aukcja... a więc nie jest to domena allegro tylko fake Oczywiście nie skusiłem się i zgłosiłem to do OLX, ogłoszenie za chwilę zniknęło. Teraz widzę coś podobnego: Denafrips Ares II za 1575 zł. Mam 70% pewności że to ten sam użytkownik. Uważajcie! 2 Odpisz, cytując
ROBIXXX Napisano Sobota o 21:53 Napisano Sobota o 21:53 Miałem tak kilka razy. Czasami wystarczy tylko odpowiedzieć: "Płatność i przesyłka tylko OLX", a oszust znika. I trochę ostrożności: jak ktoś chce wasze dane osobowe, to kasować i zgłaszać. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu To już jest ultra popularne. Jak wrzucasz produkt to jest to samo. że on zapłąci przez link i kliknij link żeby odebrac kase. W tej branzy OLX służy tylko do pieerwszego kontaktu. A potem oglądanie sprzetu i odbiór osobisty. Tylko. Odpisz, cytując
Maciej H Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Przecież takich pacjentów na Olx jest mnóstwo. Stały schemat to dowód zakupu zagubiony przy przeprowadzce, dostałem w prezencie, jestem starszym panem za chwilę podnoszę cenę, ale Pana obowiązuje jeszcze stara cena itd. Odpisz, cytując
MMarek Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Kiedyś przy sprzedaży dostałem kod QR. Natychmiast zgłosiłem do Olx, i konto złoczyńcy zamknęli. Spotkałem się także, że pisze kobieta, aby uśpić czujność sprzedającego, że niby niewiasty są bardziej wiarygodne, a na pewno był to samiec Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 59 minut temu Napisano 59 minut temu Wiadomość z dziś : Dzien⠀dobry,⠀prosze⠀e-miaI⠀podac. Do⠀zakupu⠀jest⠀on⠀wymagany Dobre jest to, że olx we wlasnym zakresie blokuje takie konta W avatarku a i owszem kobieta A składnia jakby to pisał Mistrz Yoda 😁 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts