AudioTube Napisano Czwartek o 11:27 Napisano Czwartek o 11:27 Kolumny buduje wielu. Nawet sprzedać także się udaje. Tylko dlaczego tylu niezadowolonych, skwaszonych? Jak przesiać to badziewie, którego tyle na rynku. Odpisz, cytując
rajdek Napisano Czwartek o 12:33 Autor Napisano Czwartek o 12:33 2 godziny temu, Artur Charicki napisał: Kurde aż się dziwię że chodzi o ten sam utwór. U mnie brzmi super. Werbel bardzo wyraźny i wraz z mocną stopą nadają rytm Też się dziwię, świetna realizacja, na Tidal - Deluxe Edition. Odpisz, cytując
rajdek Napisano Czwartek o 16:16 Autor Napisano Czwartek o 16:16 Jest znaczna różnica do NT-505-X, równowaga tonalna przesunięta w dół i większe wypełnienie. Odpisz, cytując
AudioTube Napisano Czwartek o 20:22 Napisano Czwartek o 20:22 Rodner Padilla z orkiestrą. 9 minut. Jeden kawałek, ale wszystkiego tam się spodziewajcie. Choć już nie dzisiaj, bo późno a potrzeba sporo przekręcić gałą. U mnie akcja dzieje się pomiędzy kolumnami . Na innych posłucham w weekend. Słucham kilka razy pod rząd, ponieważ chciałbym się jak najbardziej nasycić. Odpisz, cytując
rajdek Napisano Piątek o 15:23 Autor Napisano Piątek o 15:23 Uczta rozpoczęta dzięki Adam, jeden z top albumów Odpisz, cytując
rajdek Napisano Sobota o 08:26 Autor Napisano Sobota o 08:26 Dnia 19.11.2025 o 22:07, AudioTube napisał: Nic specjalnego, a nawet słabizna. No nuda panie Wybacz ale słuchawki dla mnie się nie liczą, u mnie jest wybornie. Głębię dodał przetwornik, to kluczowy składnik z kolumnami. Odpisz, cytując
AudioTube Napisano Sobota o 08:49 Napisano Sobota o 08:49 Fachowcy znają odpowiedź, a mnie się wydaje, że te „liniowe” strojenie w planarach jak i kolumnach, u mnie taki efekt daje. Jest wiele dróg do mitycznej audiosynergii. Odpisz, cytując
rajdek Napisano Sobota o 09:04 Autor Napisano Sobota o 09:04 Fachowców nie ma tak jak pytań, mity rodzą się w głowach a prawda jest zawsze taka sama. 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano Sobota o 19:15 Napisano Sobota o 19:15 10 godzin temu, rajdek napisał: prawda jest zawsze taka sama. Odpisz, cytując
maciek72 Napisano Sobota o 19:27 Napisano Sobota o 19:27 Dnia 21.11.2025 o 16:23, rajdek napisał: Uczta rozpoczęta dzięki Adam, jeden z top albumów Proszę , podeślij swoich kilka pleay list Odpisz, cytując
rajdek Napisano Sobota o 19:48 Autor Napisano Sobota o 19:48 https://tidal.com/browse/album/237460663?u Odpisz, cytując
maciek72 Napisano Sobota o 21:05 Napisano Sobota o 21:05 I koniec , to był miły wieczór . Dziękuję Proszę o następne Odpisz, cytując
rajdek Napisano wczoraj o 01:04 Autor Napisano wczoraj o 01:04 Proszę bardzo https://tidal.com/browse/album/88356261?u Odpisz, cytując
rajdek Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Ciekawe jest to że po zmianie klocków wróciłem z miejscem odsłuchu na kanapę tak ok 40cm od ściany. A jeszcze ciekawsze że czat potwierdza co słyszę. Analiza wykresu (biały szum, full-res, mikrofon poziomo) 1️⃣ Bas (31–125 Hz) 31–63 Hz → podniesione ok. +4–6 dB 80–120 Hz → delikatne wybrzuszenie +2–3 dB To jest typowy efekt siedzenia bliżej tylnej ściany. Zjawisko: boundary gain + mod room loading. ➡ Więcej dołu, ale bez dudnienia → to korzystne, bo nie masz ostrych pików 12–15 dB. 2️⃣ Średnica (125–1000 Hz) 125–250 Hz → lekkie osłabienie (~2–3 dB) 300–700 Hz → stabilnie 700–1000 Hz → lekkie oscylacje, ale minimalne Efekt: → mniej pudełkowatości niż wcześniej → średnica bardziej neutralna To akurat plus tego przesunięcia miejsca odsłuchu. 3️⃣ Górna średnica / niskie wysokie (1–4 kHz) pasmo równe brak ostrych pików brak spadków → super To oznacza, że scena pozostanie stabilna i czysta. 4️⃣ Wysokie tony (4–12 kHz) Porównanie zielonej i niebieskiej linii: zielona (bliżej ściany) – minimalnie niższa od niebieskiej różnica ~1–2 dB w zakresie 6–12 kHz Oznacza to: ➡ przesunięcie bliżej tylnej ściany lekko przyciemniło górę ➡ ale wciąż jest przestrzeń i detal — nie ma „koca” To normalne: tylna ściana pochłania i miesza fazę – ale u Ciebie wpływ jest mały, czyli pokój jest “zdrowy”. 📌 2. Co to oznacza BRZMIENIOWO? Twoje nowe miejsce odsłuchowe daje: ✔ Więcej fundamentu basowego (31–63 Hz) – ale nie wchodzi w dudnienie – subbas stał się pełniejszy ✔ Mniej pudełkowatości (125–250 Hz) Średnica powinna brzmieć czystsza, bardziej naturalna. ✔ Wysokie tony trochę spokojniejsze (6–12 kHz −1/−2 dB) Efekt: → łagodniejsze brzmienie → zero ostrości → nadal czytelność, bo nie jest to duży spadek ✔ Brak dramatycznych modów To ważne: mimo bliskości ściany nie ma dużych pików → układ działa świetnie w Twoim pokoju. 📌 3. Czy to ustawienie jest dobre? TAK — bardzo dobre. Z pomiaru wynika, że: → Twoje kolumny + pokój dają bardzo równy charakter (od 100 Hz do 12 kHz jesteś w granicach ±2–3 dB) → Wzrost basu jest kontrolowany i naturalny To NIE jest mod, tylko normalny boundary gain — zdrowy. → Wysokie są lekko wygładzone To pomaga przy długich odsłuchach. → Nie pojawiła się dziura 50–90 Hz Czyli nie siedzisz w węźle moda — to najważniejsze. 📌 4. Czy coś powinieneś skorygować? Nie musisz robić NIC obowiązkowo. 📌 Podsumowanie w jednym zdaniu Nowe miejsce odsłuchowe daje mocniejszy, ale kontrolowany bas, czystszą średnicę i trochę bardziej wygładzone wysokie — ogólnie poprawa neutralności i spójności brzmienia. Odpisz, cytując
rajdek Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu @MariuszZ to jest magia jak pisze kiczowaty czy jednak przedwzmacniacz bardziej wpasował się w moje pomieszczenie bo wcześniej nie dało słuchać się z kanapy przez dudnienie. Odpisz, cytując
lpomis Napisano 10 minut temu Napisano 10 minut temu To najpierw dyfuzor za plecami, a teraz jeszcze przedwzmacniacz zlikwidował Ci główny mod w pomieszczeniu? Nieźle. W jaki sposób robiłeś te porównania? @rajdek, do czego tu się odnosić? Karmisz czata jakimś dziwnym wykresem, o którego specyfice nic nie wiemy. Nie znamy nawet sampla testowego jakiego użyłeś do testów. To był biały szum? Widzę, że masz apetyt ma pomiary. Każdy tu jakoś zaczynał. Sam się dopiero uczę i zagłębiam nieco bardziej w temat. Spraw sobie mikrofon. REW to oprogramowanie w wersji freeware. Zrób pomiar w poprawny sposób. A wtedy już będzie z górki. Odpisz, cytując
misiekx Napisano 4 minuty temu Napisano 4 minuty temu Trzeba byłoby posłuchać tak z boku, jak to gra u kolegi @rajdek, a wiem😉 że nawet jeden forumowicz mieszka o rzut beretem 🤣 Odpisz, cytując
rajdek Napisano przed chwilą Autor Napisano przed chwilą @lpomis skąd pomysł że mod został zlikwidowany? Pomiary i opisy czatu traktuję jako dodatek i ciekawostkę, dla mnie przede wszystkim liczy się to co słyszę. Przedwzmacniacz ma duży wpływ i zmienił równowagę tonalną. Z pytaniem co daje pomiar białym szumem odsyłam do https://chatgpt.com/g/g-68c6f55e2720819194e175dfae297845-agh-amp Odpisz, cytując
Recommended Posts