Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

@pairtick Montowałem u siebie na ścianie OLED 77". Jedno mogę podpowiedzieć. Jeżeli też będziesz wieszał TV na ścianie, a wieszak będzie miał możliwość odsunięcia od ściany to pozostaw TV w dolnej podstawie kartonu i styropianie. Da Ci to możliwość stabilnego i pewnego chwytu bez narażania łapania za TV po rogach, co naturalnie powoduje duże naprężenia. Przy OLED gdzie ekran jest cienki jak kartka papieru to bardzo ważne. 

Tu nie wiem jak cienka jest rama matrycy.

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, Konrad Grzybowski napisał:

Jeżeli też będziesz wieszał TV na ścianie, a wieszak będzie miał możliwość odsunięcia od ściany to pozostaw TV w dolnej podstawie kartonu i styropianie. Da Ci to możliwość stabilnego i pewnego chwytu bez narażania łapania za TV po rogach

Niestety ale na stoliku audio będzie stał. 

Przy okazji, te pasy które mnie irytują w formacie kinowym. 

IMG_20200629_110812291.jpg.07229e337f49371790ecfeb57e1bd3c0.jpg

IMG_20210102_101157307.jpg

Edytowano przez pairtick
Napisano (edytowany)

Sądziłem, że twoje irytacja wynika ze świecenia pasów, co widać na zdjęciu. image.jpeg.962218bc3ba3616188244a2a3efc1a32.jpeg

Mnie to irytuje. A format kinowy, panorama, jest ok, o ile ekran nie za mały.

Edytowano przez burz
  • 2 weeks later...
Napisano (edytowany)
Dnia 20.11.2025 o 20:38, burz napisał:

Na oledzie nie irytują, bo zlewają się z ramką ekranu ;)

W LEDach ten problem też już dawno został rozwiązany, początkowo w droższych modelach, ale na ten moment to już poza najtańszymi modelami wszędzie jest podświetlanie strefowe lub miniled. I te pasy są niepodświetlone., czyli faktycznie czarne.

Ja osobiście lubię oglądać materiał w formacie kinowym, nawet na TV.

Edytowano przez przemeklbn
Napisano (edytowany)

w sumie to nie takie ważne, jak każda technologia ma swoja wady i zalety :)  bo nam się wojenka zaraz zrobi gdzie każdy będzie chwalił swoje ;) 

Ciekawe jest to, czy stwierdzenie "jak raz kupisz OLED to już nigdy nie powrócisz do miniLED" jest prawdziwe , bo znam kilka przypadków (niestety po wypaleniach lub mega odbiciach la lustrzanej powłoce) że nie chcą do OLEDa wracać, ale... ten kontrast jak magnes zawsze będzie przyciągał :) 

Wczoraj w sklepie poklikałem sobie w matowego s95f , nie powiem, ciekawie to zrobili...

Edytowano przez Arek_Gd
Napisano
3 godziny temu, burz napisał:

To przyjrzyj się jak to wygląda na styku pas - jasny obraz.

O tym właśnie pisałem, aktualnie jedynie budżetowe modele mają proste podświetlanie - cały ekran jest równomiernie podświetlany. Tak jak w tym przypadku. Tak jak pisałem wcześniej, temat już dawno rozwiązany. Ta technologia robi cały czas duże postępy - nie bez powodu flagowiec Sony na 2025 rok to znowu LED (u Sony, OLED wylądował na drugim miejscu od góry i oczywiście jest tańszy od flagowca).

30 minut temu, Arek_Gd napisał:

w sumie to nie takie ważne, jak każda technologia ma swoja wady i zalety :)  

Dla kupujących to jednak ważne, żeby wiedzieć jak sytuacja wygląda obecnie, a nie opierać się na porównaniach sprzed lat. W obydwu technologiach dostępne są świetne modele. Trzeba tylko dobrać pod swoje preferencje, pomieszczenie, czy repertuar.

Napisano
22 minuty temu, przemeklbn napisał:

Dla kupujących to jednak ważne, żeby wiedzieć jak sytuacja wygląda obecnie, a nie opierać się na porównaniach sprzed lat. 

Napisałem to w kontekście tego, że nie można wstawiać wszystkiego do wspólnego mianownika, u jednego producenta między modelami mogą być tak drastyczne różnice w przetwarzaniu obrazu, że ton jaśniejszy czy ciemniejszy pas to mały pikuś.  Generalnie czerń w oledzie zawsze będzie lepsza , najczęściej ludzie piszą że po wyłączeniu świateł zlewają się z otoczeniem, a w miniLEDach od średniej półki faktycznie co generacja jest dużo lepiej, ale też trzeba wiedzieć o bloomingu itd. itp. 

Smutne jest to, że zawsze wszystkich zachęcam do testowania TV z własnym pendrivem (bo sam kilka razy tak robiłem w wielu sklepach) aż się wczoraj zdziwiłem bo w popularnej czerwonej sieci bo gość mówi ,że rok temu  ktoś podłączył swojego laptopa i im zawirusowało całą sieć tak, że przez miesiąc system nie działał i od tamtej pory mają zakaz (nawet użył sformułowania atak hakerski) 

Napisano
53 minuty temu, Arek_Gd napisał:

Ciekawe jest to, czy stwierdzenie "jak raz kupisz OLED to już nigdy nie powrócisz do miniLED" jest prawdziwe , bo znam kilka przypadków (niestety po wypaleniach lub mega odbiciach la lustrzanej powłoce) że nie chcą do OLEDa wracać, ale... ten kontrast jak magnes zawsze będzie przyciągał :) 

To tak jakby powiedzieć, że jak raz poogladasz na projektorze to nie bedziesz chciał TV. OLEDy (błyszczące) faktycznie wkurzają z odbiciami, po to się ma zasłony 😉 Jeżeli chodzi o kwestie wypaleń, retencji obrazu to w nowych modelach mozna powiedziec, ze nie ma problemu o ile ktos normalnie uzywa TV a nie ogląda 1 stację albo gra w jedną grę przez 12h dziennie. Mój LG C1 ma już ponad 3 lata i jedyne czego żałuję to, że nie kupiłem ciut większego 😉

W sumie to od czasu do czasu korci żeby takiego zakupu dokonać ale najpierw niech zgłosi się chętny z zapleczem logistycznym do zabrania mojego C1 65 cali ;)

32 minuty temu, przemeklbn napisał:

Dla kupujących to jednak ważne, żeby wiedzieć jak sytuacja wygląda obecnie, a nie opierać się na porównaniach sprzed lat. W obydwu technologiach dostępne są świetne modele. Trzeba tylko dobrać pod swoje preferencje, pomieszczenie, czy repertuar.

Dokładnie. Gdybym miał większe pomieszczenie niż mam i celował w coś więcej niż 80 cali to mimo, że są już OLEDY 90+ to bym pewnie skończył z jakimś miniLED ze względu na budżet. W przeciwnym wypadku kupiłbym kolejnego OLEDa tym bardziej, że ceny OLED wcale nie są wyższe niż topowych miniLED a tylko takie mają jakikolwiek podjazd. 

Napisano
16 minut temu, Arek_Gd napisał:

Smutne jest to, że zawsze wszystkich zachęcam do testowania TV z własnym pendrivem (bo sam kilka razy tak robiłem w wielu sklepach) aż się wczoraj zdziwiłem bo w popularnej czerwonej sieci bo gość mówi ,że rok temu  ktoś podłączył swojego laptopa i im zawirusowało całą sieć tak, że przez miesiąc system nie działał i od tamtej pory mają zakaz (nawet użył sformułowania atak hakerski) 

Też odbiłem się kilka razy od sklepu z tego powodu. Nie pozwolili nic zainstalować ani podłączyć pod USB. Byłem skazany wyłącznie na dema sprzedażowe.

Napisano
13 minut temu, Arek_Gd napisał:

Smutne jest to, że zawsze wszystkich zachęcam do testowania TV z własnym pendrivem 

Nie wiem jak faktycznie realizujesz takie testy, ale zwykle te TV w salonach działają w specjalnym trybie sklepowym (takie 'demo'), poza tym w sklepie zwykle jest bardzo jasno, dużo źródeł światła, naokoło masz inne TV, więc nie jest to normalne tło (ściana) jak w domu. Prawda jest taka, żeby wyciągnąć dobre wnioski to trzeba by samemu skonfigurować taki TV wg swoich potrzeb, a to są nawet w warunkach domowych godziny, jak ktoś się chce przyłożyć do takiego tuningu. Tych parametrów jest mnóstwo i na prawdę warto trochę nad tym posiedzieć. Nie mówię tu o temacie z kategorii pro, czyli kalibracji kolorów i jego sensowności.