szmigial Napisano Piątek o 19:56 Napisano Piątek o 19:56 Witam serdecznie. Bardzo proszę o pomoc, bo nie jestem znawca tematu, ani nie posiadam w zasadzie żadnego doświadczenia. Posiadam pokoj 4,4x3,4m, gdzie odleglosc od telewizora to 2,7m(rogówka i tv sa przy dłuższych scianach). Mój problem polega na ilości miejsca, stąd pytanie o amplituner, jak w temacie. Obecnie posiadam tv 55 cali i zdecydowałem sie na zmianę na 75. Zdemontowałem stare stereo edifier 2850 (brak miejsca) i zamontowałem logitech z906. Bardzo nas kręci oglądanie w 5.1 i robimy to w rodzinnym gronie kilka razy w tygodniu, tyle ze dla mnie dzwiek z tego zestawu jest tak podły, ze szukam sposobu na poprawę. Przed kupnem czytałem wiele opinii i były podzielone stąd padła decyzja, żeby sie przekonać, ale dla mnie to.... zero przyjemnosci, dzwiek plaski bez dolu i bez gory, a srednie bez nasycenia. Miejsce na amplituner ma zaledwie 35cm głębokości(w tym rozmiarze muszę sie zmieścić z kablami) i 16cm wysokości, stąd pomysł o aplitunerach z tematu. Bardzo proszę o sugestie, także o kolumny i tutaj jest też problem (max 15cm szerokosci). Celuje w sprzęt uzywany. Chciałbym sie zmieścić w kwocie 3 tysiecy uzywany amplituner i używane glosniki. Bardzo proszę o poradę w co celować. Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Dnia 14.11.2025 o 20:56, szmigial napisał: Miejsce na amplituner ma zaledwie 35cm głębokości(w tym rozmiarze muszę sie zmieścić z kablami) i 16cm wysokości, stąd pomysł o aplitunerach z tematu. Praktycznie rzecz biorąc to ze względu na wysokość nie masz miejsca na amplituner. Ewentualnie Marantz NR1510 lub Cinema 70S zostanie nad nimi +/- 5cm, ale to i tak niewiele i możesz po prostu go "ugotować", chyba że jakiś wymuszony obieg powietrza i brak tylnej ściany w półce. Podobnie z głośnikami, mniej niż 15cm szerokości, Cambridge Minx Mini, ale na froncie i centralnym nie wiem, one grają od 150Hz większość subwooferów może nie dociągnąć powyżej 120Hz i zrobi się dziura. Też trudna sprawa, w okolicy 16-17cm to już coś się pojawia. Poprzeglądaj małe głośniki różnych producentów i zobaczysz, również modele do montażu na ścianie tam może prędzej coś małego się znajdzie. Odpisz, cytując
szmigial Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Dziękuję za odpowiedź, jednak amplitunery są dużo większe niż te z tematu, stąd moje pytanie o te konkretne. Str590/790 ma niecałe 30cm glebokosci i 13cm wysokości, chyba ze istnieją jeszcze mniejsze to chętnie bym się dowiedzial o ich istnieniu Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Co do zasady nie pakuję sie tego typu urządzeń ciasno w meble bo one generują dosc duzo ciepła i im to po prostu nie służy. Zobacz sobie Anthem MRX Slim ale to inna półka cenowa. Odpisz, cytując
Recommended Posts