Skocz do zawartości

Denon avr x1100w + Dali Lektor 5.1 czyli upgrade leciwego zestawu

Recommended Posts

Napisano

Witam

Pomysł narodził się w ramach nudów, leżę po operacji kolana i stwierdziłem że czas trochę odświeżyć zestaw kina domowego, posiadam:

Denon AVR X1100W

Dali Lektor 6/1/lcr + sub Dali C 8D

Czyli typowo kiedyś marketowy 8 letni zestaw 5.1

Pomieszczenie to nowe budownictwo 35m2 salon z jadalnią, kino/muzyka po połowie, muzyka elektroniczna każdego rodzaju, live z yt, spotify, netflix konsola xbox series X czyli zastosowanie uniwersalne. 

Dźwięk jest dla mnie ok, technologicznie amplituner leży bo nie obsługuje 4k, mam wszystko pod niego podpięte więc też nie wykorzystuje możliwości konsoli czy telewizora.

Pomyślałem żeby kupić Denona AVR X1800H lub X2800H, mogę je mieć w cenie ok.2000zł i 2500zł za model wyższy, warto? Zyskam coś więcej jak jakość obrazu? Czy tego typu amplituner wyciągnie coś więcej z tych kolumn?

Druga kwestia, chciałbym dołożyć górne przednie kolumny lektor 1 (są tanie i łatwo dostępne a jestem zwolennikiem jednej firmy kolumn) i uzyskać 7.1, jest drugi pomysł o zastosowaniu kolumn Dali alteco C1, od razy pisze że odpada montaż kolumn z tyłu za kanapą bo nie ma miejsca ani kabli

Ktoś mi coś doradzi? Raczej nie planuje sprzedaży obecnego zestawu bo dostanę za to śmieszne pieniądze a może małym nakładem poprawię odczucia odsłuchowe :)

Poniżej zdjęcie co mam na myśli. 

inbound1807050392501592370.jpg

Napisano (edytowany)

Te górne przednie to do czego?  Dolby 7.1 wymaga bocznych, a nie górnych przednich, z kolei rozwinięcie do Atmosa to tez nie będzie, bo ten z kolei wymaga głośników na suficie.

Auro 3D to też nie będzie, bo do górnej warstwy potrzeba więcej niż dwóch głośników, pomijając dostępność materiału w tym systemie.

Edytowano przez burz
Napisano

Przednie górne i system 7.1 to prehistoria - Dolby Pro Logic IIz. Ten kodek dawno nie jest wspierany.

Przednie górne można wykorzystać warunkowo w systemie Atmos, ale by mieć z tego jakikolwiek uzysk trzeba siedzieć naprawdę blisko TV.

Jest też opcja na bardziej zaawansowane sety, ale to nie ten budżet.