Piotr Olech Napisano Wtorek o 08:04 Napisano Wtorek o 08:04 Witam szanownych Forumowiczów. Jakiś czas temu - kierując się między innymi opiniami z tego forum - nabyłem wspomniany w temacie amplituner. Były plany aby szybko go doposażyć w odpowiednie kolumny, ale planowanie... jest przereklamowane. Do teraz gra na kolumienkach ze starego zestawu, szczegółów oszczędzę bo nie chcę narażać Was na niestrawność. Ostatnio byłem przejazdem w jakimś salonie hifi. Zajrzałem, posłuchałem tego co akurat było i zrobiło mi się przykro jak porównałem to co tam grało z tym co słyszę u siebie. Chciałbym choć trochę polepszyć sytuację i odbiór dźwięków. Tyle tytułem wstępu, teraz konkrety: - budżet - okolice 2k za parę (może być nieco więcej ale bliżej 2k niż 3k) - muzyka - rock, smooth jazz, elektronika (Jarre, Tangerine Dream itp) - oczekiwania - czysty dźwięk (obecnie mam odsłuch 'spod koca'), nie zapraszam sąsiadów do odsłuchu więc nie chodzi o mega basy i moc wyrywającą bębenki. chciałbym słysześ zarówno bas jak i wysokie tony przy niskiej głośności, nie jestem audiofilem, po prostu chciałbym móc słuchać muzyki lepszej jakości niż teraz - nietypowe - chcę kolumny podłogowe, nie monitory, ale nie za duże - do 90cm wysokości, kolumny będą stać stosunkowo blisko ściany - ok.15-20cm od tylnej ścianki We własnym zakresie (również bazując na przeglądzie forum) znalazłem sobie: Indiana Line Tesi 561 Magnat Supreme 802 Taga Harmony TAV-506F v.2 - wysokość na granicy, poza tym etos polskiej firmy rzemieślniczej prysł z widokiem etykiety Made in P.R.C. - ale może to nie ma znaczenia Zdaję sobie sprawę, że w takiej kwocie cudów nie dostanę, poza tym ograniczenie wysokości też mocno zawęża wybór. Ale może podpowiecie coś jeszcze, albo pomożecie wybrać z wyżej wymienionych. Nie miałem możliwości odsłuchania żadnych z tych kolumn i nie wiem czego się spodziewać. Proszę o pomoc bardziej doświadczonych. Z góry dzięki i pozdrawiam, Piotrek Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano wczoraj o 06:31 Napisano wczoraj o 06:31 Hej, Czy amplituner zostaje? Masz dwei opcje. Albo kolumny nowe , tu poelcam coś z modeli wyprzedanych jak Monitor Audio Bronze 500. Które zapewnią Ci moc, dynamikę, czystość. Alb kolumny uzywane. Tu faktycznie dostaniesz Magnaty Quantum serii 7 czy 8 nawet. 805 na przykład fantastyczna kolumna. Bliżej2K to Heco Celan XT. Dalej Monitor audio RX6, Dali Zensor7, Tannoy DC6T, te będa miały mniej basu ale średnica sztosik. Pytanie co znajdziesz z rynku uzywanego. Odpisz, cytując
Piotr Olech Napisano 19 godzin temu Autor Napisano 19 godzin temu Cześć, Amplituner zostaje, nie odczuwam w tej chwili potrzeby zmiany. Raczej planuję oprócz kolumn dokupić do niego np. Wiim Pro+. Co do używanych - nie brałem tego pod uwagę, traktuję to jako ostateczność, mam złe doświadczenia z zakupu używek. Zraziłem się. Te Monitor Audio Bronze 500 podobają mi się, ale z tego co widzę to raczej 3k za parę albo więcej. 3k poszerza wybór, ale na razie wolałbym spróbować pozostać w założonej kwocie. Może ktoś się wypowie jeszcze na temat kolumn które wymieniłem albo padnie inna propozycja. Rozważam wizytę w S4Home, mam w zasięgu a widzę że są tu na forum. Dzięki za podpowiedź Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Cześć A może wrzucisz szkic lub fotkę miejsca, gdzie kolumny teraz stoją i/ lub mają stać w przyszłości. Jeśli mają kiepskie miejsca ustawienia,to wymiana paczek na inne może nie przynieść oczekiwanych przez Ciebie rezultatów . To ,jak stoją paczki,bywa równie ważne jak one same. 15-20 cm od ścianki to może być za blisko dla podlogówek,ale niech się koledzy oblatano w podlogówkach wypowiedzą. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu No to jest dobra cena. Dostajesz kolumny za 3K które chodziły znacznie drożej jeszcze nei dawno. 17 godzin temu, Piotr Olech napisał: mam w zasięgu a widzę że są tu na forum. Gdzie? Bo to ja byłem Z tych co wymieniłeś to Tagę bym odrzucił. Magnat ciemniejszy, bardziej basowy, taki misiowaty. Indiana Line nieco bardziej otwarta ale t oowciąz ciepłe i łagodne granie na górze. Mniej basu. Odpisz, cytując
Recommended Posts