Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam Forumowiczów.

Mam pytanie odnośnie Waszego odbioru ustawienia Atmos.

Mam Onkyo TX-RZ50 z głośnikami Klipsha. Wszystkie głośniki podpięte prawidłowo, przeprowadzona kalibracja za pomocą Dirac Live i przy odsłuchu Atmos jest płaski, jakbym na Rubinie film oglądał 😕 Jak "próbkę" odpalam sobie zawsze Transformers 4, scena otwarcia, jak przelatuje samolot, a potem dwie postacie pojawiają się w długim tunelu i mówią do siebie. Przy ustawieniu Atmos prawie w ogóle nie ma efektu tunelu, ale wystarczy przełączyć na Direct i od razu mam pogłos, jakbym w tym tunelu z nimi siedział. 

Czy Wy też macie takie odczucia? Dirac powinien według mnie "odwalić całą robotę" , żebym się nie bawił ustawieniami, ale żeby efekty było dobrze słychać (dla przykładu szum przelatujących nad Batmanem nietoperzy) to z ustawień Diraca +3/-1/+2/+4dB musiałem zrobić po +12dB i wtedy efekty naprawdę było dobrze.

Czy Atmos jest taki słaby w głośnikach dolnych, czy muszę coś poprzestawiać specjalnie pod Atmosa? A może TX-RZ50 tak kiepsko sobie daje radę z tym ustawieniem?

Nie chcę kombinować za bardzo z ustawieniami głośników, żeby potem nie było, że jak materiał nie będzie z Atmosem, to ustawienia będą takie gó....niane, że nie będzie się dało tego słuchać.

Jakieś pomysły?

Napisano
27 minut temu, ArniK napisał:

Czy Wy też macie takie odczucia? Dirac powinien według mnie "odwalić całą robotę" , żebym się nie bawił ustawieniami, ale żeby efekty było dobrze słychać (dla przykładu szum przelatujących nad Batmanem nietoperzy) to z ustawień Diraca +3/-1/+2/+4dB musiałem zrobić po +12dB i wtedy efekty naprawdę było dobrze.

27 minut temu, ArniK napisał:

Jakieś pomysły?

Jak widze takie wpisy to chetnie postawie dolary przeciw orzechom, ze cos popieprzyleś. 

Primo tryb Direct wyłącza jakakolwiek kalibrację. Ewentualnie zostaje odleglosc i poziom, ale zadne eq nie dziala.

Secundo cos poprzestawiałes a my mamy zgadywać gdzie sobie te decybele pododawałes? Do ustawienia dźwięku pod siebie służą krzywe w Dirac.

Na koniec nie mamy pojęcia jaki system masz ile glosnikow i gdzie sa umieszczone. Nie wiemy nic o Twoim pomieszczeniu.  Subwoofery?

Dirac to narzedzie. Tak jak młotek. Możesz zrobić piękna altankę w ogrodzie albo tez uderzyć sie w palec. To nie jest panaceum na wszystkie bolączki systemu.

Napisano (edytowany)
17 minut temu, PanKlor napisał:

Dirac to narzedzie. Tak jak młotek. Możesz zrobić piękna altankę w ogrodzie albo tez uderzyć sie w palec. To nie jest panaceum na wszystkie bolączki systemu.

@PanKlor you made ma day 😅

@ArniK jak jesteś na takim etapie to dużo szybciej znajdziesz odpowiedź pytając popularne czaty AI - od razu dostaniesz pytania i krok po kroku poprowadzą Cię do rozwiązania, a nawet możesz im wysyłać zdjęcia ze swoimi ustawieniami, dostaniesz od razu rekomendację zmian. A jak to się nie uda, wtedy forum.  Bo na tym etapie jest tyle zmiennych że trudno wskazać od czego zacząć.  

Edytowano przez Arek_Gd
Napisano

Bardziej chodziło mi o to, czy Wy musieliście bawić się przestawianiem ustawień Diraca, czy też od razu wszystko było ok. No i druga sprawa, to nie kojarzę, żebym w Diracu wybierał do jakich ustawień (czy to Atmos czy DD czy AllChannel itd.) mają być ustawione głośniki. Według mnie zebrał wszystkie informacje z pokoju i ustawił mi głośniki "uniwersalnie" , a to oznacza, że każda opcja na amplitunerze powinna działać dobrze. No i oczywiście tak nie jest, bo w Szeregowcu Rayanie przy włączonym Atmosie nie ma tego, co na Direct, przy tym drugim słyszę idealnie, jak w patrzącego w oko kamery Hanksa napierdziela jakiś KM z tyłu, a kule odbijają się od barier antyczołgowych i "lecą po całym pokoju".