ArniK Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Witam Forumowiczów. Mam pytanie odnośnie Waszego odbioru ustawienia Atmos. Mam Onkyo TX-RZ50 z głośnikami Klipsha. Wszystkie głośniki podpięte prawidłowo, przeprowadzona kalibracja za pomocą Dirac Live i przy odsłuchu Atmos jest płaski, jakbym na Rubinie film oglądał 😕 Jak "próbkę" odpalam sobie zawsze Transformers 4, scena otwarcia, jak przelatuje samolot, a potem dwie postacie pojawiają się w długim tunelu i mówią do siebie. Przy ustawieniu Atmos prawie w ogóle nie ma efektu tunelu, ale wystarczy przełączyć na Direct i od razu mam pogłos, jakbym w tym tunelu z nimi siedział. Czy Wy też macie takie odczucia? Dirac powinien według mnie "odwalić całą robotę" , żebym się nie bawił ustawieniami, ale żeby efekty było dobrze słychać (dla przykładu szum przelatujących nad Batmanem nietoperzy) to z ustawień Diraca +3/-1/+2/+4dB musiałem zrobić po +12dB i wtedy efekty naprawdę było dobrze. Czy Atmos jest taki słaby w głośnikach dolnych, czy muszę coś poprzestawiać specjalnie pod Atmosa? A może TX-RZ50 tak kiepsko sobie daje radę z tym ustawieniem? Nie chcę kombinować za bardzo z ustawieniami głośników, żeby potem nie było, że jak materiał nie będzie z Atmosem, to ustawienia będą takie gó....niane, że nie będzie się dało tego słuchać. Jakieś pomysły? Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 27 minut temu, ArniK napisał: Czy Wy też macie takie odczucia? Dirac powinien według mnie "odwalić całą robotę" , żebym się nie bawił ustawieniami, ale żeby efekty było dobrze słychać (dla przykładu szum przelatujących nad Batmanem nietoperzy) to z ustawień Diraca +3/-1/+2/+4dB musiałem zrobić po +12dB i wtedy efekty naprawdę było dobrze. 27 minut temu, ArniK napisał: Jakieś pomysły? Jak widze takie wpisy to chetnie postawie dolary przeciw orzechom, ze cos popieprzyleś. Primo tryb Direct wyłącza jakakolwiek kalibrację. Ewentualnie zostaje odleglosc i poziom, ale zadne eq nie dziala. Secundo cos poprzestawiałes a my mamy zgadywać gdzie sobie te decybele pododawałes? Do ustawienia dźwięku pod siebie służą krzywe w Dirac. Na koniec nie mamy pojęcia jaki system masz ile glosnikow i gdzie sa umieszczone. Nie wiemy nic o Twoim pomieszczeniu. Subwoofery? Dirac to narzedzie. Tak jak młotek. Możesz zrobić piękna altankę w ogrodzie albo tez uderzyć sie w palec. To nie jest panaceum na wszystkie bolączki systemu. Odpisz, cytując
Arek_Gd Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 17 minut temu, PanKlor napisał: Dirac to narzedzie. Tak jak młotek. Możesz zrobić piękna altankę w ogrodzie albo tez uderzyć sie w palec. To nie jest panaceum na wszystkie bolączki systemu. @PanKlor you made ma day 😅 @ArniK jak jesteś na takim etapie to dużo szybciej znajdziesz odpowiedź pytając popularne czaty AI - od razu dostaniesz pytania i krok po kroku poprowadzą Cię do rozwiązania, a nawet możesz im wysyłać zdjęcia ze swoimi ustawieniami, dostaniesz od razu rekomendację zmian. A jak to się nie uda, wtedy forum. Bo na tym etapie jest tyle zmiennych że trudno wskazać od czego zacząć. Edytowano 3 godziny temu przez Arek_Gd Odpisz, cytując
ArniK Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu Bardziej chodziło mi o to, czy Wy musieliście bawić się przestawianiem ustawień Diraca, czy też od razu wszystko było ok. No i druga sprawa, to nie kojarzę, żebym w Diracu wybierał do jakich ustawień (czy to Atmos czy DD czy AllChannel itd.) mają być ustawione głośniki. Według mnie zebrał wszystkie informacje z pokoju i ustawił mi głośniki "uniwersalnie" , a to oznacza, że każda opcja na amplitunerze powinna działać dobrze. No i oczywiście tak nie jest, bo w Szeregowcu Rayanie przy włączonym Atmosie nie ma tego, co na Direct, przy tym drugim słyszę idealnie, jak w patrzącego w oko kamery Hanksa napierdziela jakiś KM z tyłu, a kule odbijają się od barier antyczołgowych i "lecą po całym pokoju". Odpisz, cytując
ArniK Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu A z technicznych spraw: 5.1.4 Onkyo TX-RZ50 + głośniki 2x KLIPSCH RP-600M II + 4x RP-500SA II + 2x RP-6000F II + SPL-150SW + RP-500C II, salon 20m2, poprzestawiałem głośniki efektowe czyli 4 górne, żeby było nareszcie słychać, że coś tam z nich leci, Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Dalej nie wiemy jak te glosniki sa ustawione. Dwa mylisz użyty kodek z kalibracją. Dopóki nie jest włączony Direct to nie ma to znaczenia. Pamietaj, ze amplituner moze zmieniac użyta krzywa w zależności od wejścia. Domyślam sie ze masz te glosniki ustawione jako upfiring. Upewnij sie ze sa tak skonfigurowane w amplitunerze. Nie jako gorne tylko jako upfiring albo Atmos enabled. Nie znam menu Onkyo ale w innych amplitunerach wtedy pojawia sie opcja podania wysokości/odległości od sufitu. Odpisz, cytując
ArniK Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu (edytowany) 6 minut temu, PanKlor napisał: Dalej nie wiemy jak te glosniki sa ustawione. Dwa mylisz użyty kodek z kalibracją. Dopóki nie jest włączony Direct to nie ma to znaczenia. Pamietaj, ze amplituner moze zmieniac użyta krzywa w zależności od wejścia. Domyślam sie ze masz te glosniki ustawione jako upfiring. Upewnij sie ze sa tak skonfigurowane w amplitunerze. Nie jako gorne tylko jako upfiring albo Atmos enabled. Nie znam menu Onkyo ale w innych amplitunerach wtedy pojawia sie opcja podania wysokości/odległości od sufitu. Zakładam, że chodzi Ci o to, jak je zamontowałem pod sufitem- wiszą na płasko, tylną ścianką przyczepione do sufitu, ale tak czy siak to nie z nimi jest problem tylko z dolnymi, bo to one dają płaski dźwięk a nie górne. A odnośnie pierwszej odpowiedzi- nie wiem, czy mam włączony Direct, bo konfigurację przeprowadziłem zgodnie z wytycznymi Onkyo, do tego obejrzałem film na YT z konfigurowania przez jakiegoś użytkownika. Edytowano 2 godziny temu przez ArniK Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 33 minuty temu, ArniK napisał: Zakładam, że chodzi Ci o to, jak je zamontowałem pod sufitem- wiszą na płasko, tylną ścianką przyczepione do sufitu, ale tak czy siak to nie z nimi jest problem tylko z dolnymi, bo to one dają płaski dźwięk a nie górne. Ok to już mamy jakiś trop bo cały czas pisałeś o Atmos... 34 minuty temu, ArniK napisał: A odnośnie pierwszej odpowiedzi- nie wiem, czy mam włączony Direct, bo konfigurację przeprowadziłem zgodnie z wytycznymi Onkyo, do tego obejrzałem film na YT z konfigurowania przez jakiegoś użytkownika. 2 godziny temu, ArniK napisał: ale wystarczy przełączyć na Direct i od razu mam pogłos, jakbym w tym tunelu z nimi siedział. No to się musisz lepiej określić czy wiesz czy nie wiesz co masz powłączane. Nie mamy kryształowej kuli na forum jeszcze. Ale jeżeli piszesz o pogłosie bez kalibracji to pewnie wrażenie robi na Tobie nieskalibrowany subwoofer, wzbudzający się bas i inne dźwięki vs suchy odbiór po kalibracji Diraciem bez użycia docelowej krzywej. Zacznijmy od tego, że ten pogłos i to co opisujesz to nie jest sposób w jaki powinno brzmieć dobre kino. Zajrzyj do wątku nt. Dirac (przypięty na górze). Ściagnij plik Dirac Live Target Curves.zip. W środku masz różne krzywe. KRzywe Harmana wgrywasz i możesz zastosować do wszystkich grup głośników. Te od StormAudio podzielone są na LCR, subwoofer i surround (wszystkie + górne). Wgrywasz je odpowiednio po uruchomieniu Diraca. Jeżeli już zrobiłeś _poprawnie_ kalibrację to wystarczy, że otworzysz poprzedni projekt, wgrasz krzywe i wyeksportujesz go do jednego z 3 slotów w swoim amplitunerze. Potem już na etapie oglądania filmu możesz sobie przełączać pilotem krzywe i sprawdzić czy jest różnica. Odpisz, cytując
ArniK Napisano 38 minut temu Autor Napisano 38 minut temu 53 minuty temu, PanKlor napisał: Ok to już mamy jakiś trop bo cały czas pisałeś o Atmos... No to się musisz lepiej określić czy wiesz czy nie wiesz co masz powłączane. Nie mamy kryształowej kuli na forum jeszcze. Ale jeżeli piszesz o pogłosie bez kalibracji to pewnie wrażenie robi na Tobie nieskalibrowany subwoofer, wzbudzający się bas i inne dźwięki vs suchy odbiór po kalibracji Diraciem bez użycia docelowej krzywej. Zacznijmy od tego, że ten pogłos i to co opisujesz to nie jest sposób w jaki powinno brzmieć dobre kino. Pisząc włączam Direct miałem na myśli jedną z opcji odtwarzania dźwięku- mam do wyboru kilka, między innymi Atmos, DD, AllChanels itd. i wśród nich jest też Direct i według mnie na nim odsłuch jest najlepszy. A co do tego pogłosu, to w tunelu spodziewałbym się właśnie takiego echa, skoro są w tunelu. A z tymi krzywymi to bardzo dobry pomysł. Zamiast kombinować samemu z krzywymi, to spróbuję ustawień innych, może coś poprawię. Tak czy siak dzięki za podpowiedź. Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 17 minut temu Napisano 17 minut temu 20 minut temu, ArniK napisał: Pisząc włączam Direct miałem na myśli jedną z opcji odtwarzania dźwięku- mam do wyboru kilka, między innymi Atmos, DD, AllChanels itd. i wśród nich jest też Direct i według mnie na nim odsłuch jest najlepszy. A co do tego pogłosu, to w tunelu spodziewałbym się właśnie takiego echa, skoro są w tunelu. Przeczytaj na spokojnie instrukcję do swojego amplitunera, żeby zrozumieć co te opcje robią. 21 minut temu, ArniK napisał: Tak czy siak dzięki za podpowiedź. Nie ma za co. Próbuj i daj znać jak efekty. Odpisz, cytując
Saimons69 Napisano 1 minutę temu Napisano 1 minutę temu Czyli te 4 głośniki atmosowe masz je wszystkie wysoko, czy może przednie atmosowe masz położone na 2x RP-6000F II? Odpisz, cytując
Recommended Posts