Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
3 godziny temu, Butler napisał:

Nie sugeruje czy będzie lepiej czy gorzej, ale próbowałeś zamienić miejscami centralny z ampli?

Zgodnie ze sztuką centralny powinien być nawet wyżej, tuż pod TV. 

Jakbym centralny dał na dół to by był na wysokości kolan. W filmach dźwięk mówiony by dochodził z podłogi.

Napisano (edytowany)

Zgodnie ze sztuką ampli nie powinien być zabudowany w szafce, a TV zamocowany niżej (bo jest za wysoko chyba że to sypialnia i na leżąco oglądasz). Pytam tylko czy rozważałeś takie rozwiązanie. Mój centralny  jest może ponad 5cm nad kolanami, a tv zaraz nad nim. Setup trochę świąteczny ;)

20251221_101226.jpg

Edytowano przez Butler
Napisano
Dnia 20.12.2025 o 14:24, PiotrBudowniczy napisał:

Mało takich przypadków miałem. Trafiają chyba do producenta, bo wychodzi na to że sprzęt stał się wadliwy już na etapie produkcji, jeśli klient wykrył usterkę od razu po zakupie.

Wtedy tak. Pytałem bardziej o takie wiesz, przegrzane. Z winy użytkownika. Ale i tak dzieki za wyjasnienie.

21 godzin temu, Butler napisał:

Zgodnie ze sztuką ampli nie powinien być zabudowany w szafce, a TV zamocowany niżej (bo jest za wysoko chyba że to sypialnia i na leżąco oglądasz). Pytam tylko czy rozważałeś takie rozwiązanie. Mój centralny  jest może ponad 5cm nad kolanami, a tv zaraz nad nim. Setup trochę świąteczny ;)

20251221_101226.jpg

Zdrowych Wesołych Butler! 

Napisano

Na krótkim odsłuchu VSX-LX505 Pioneer gra super, świetnie się tego słucha, dużo detali itd, ale przy długim odsłuchu muszę stwierdzić że jest męczący.

Muzyka elektroniczna / gitara elektryczna / wysokie tony są nieprzyjemne dla ucha. Dosłownie skrzeczy, a nie gra. Przy Denonie wszystko było soczyste, nie musiałem zmieniać ustawień profili tak często. Pioneer wymaga ręcznej obsługi co chwile, bo cały czas coś mnie drażni.

Działam głównie w automacie i przełączaniem na gotowe tryby, ale chyba trzeba się pochylić nad manualem. Czy da się to wyprowadzić konfiguracją?

Napisano (edytowany)
20 godzin temu, PiotrBudowniczy napisał:

Na krótkim odsłuchu VSX-LX505 Pioneer gra super, świetnie się tego słucha, dużo detali itd, ale przy długim odsłuchu muszę stwierdzić że jest męczący.

Pisałem Ci że Yamaha Onkyo/Pioneer są jaśniejsze:

Dnia 5.12.2025 o 18:05, tomek72 napisał:

Yamaha i Onkyo zagrają jaśniej od Denona, Sony nie wiem bo nie miałem styczności. Jeżeli podoba Ci się "barwa" i charakter Denon-a to ja na Twoim miejscu wypożyczyłbym, posłuchał i zdecydował. Albo przynajmniej pojechał posłuchać i porównać w salonie audio. Jeżeli chodzi o Onkyo to lepiej dopłacić do TX-NR7100 (lepsza kalibracja) albo rozważyć Pioneer-a LX305 w niższej cenie - prawie to samo (jeden koncern różne 3 marki Pioneer/Onkyo/Integra) trochę różnic w funkcjonalności i budowie, ale brzmieniowo praktycznie to samo. Ewentualnie wymienić X2800 na nowy jak też proponują a Ci się podoba.

Z tego co piszesz Dirac zrobiony, powinno pasmo być wyrównane, ale może charakter grania jest na tyle inny, że i po korekcji dla Ciebie jest zbyt jasno/ostro. Dirac mimo, że jest obecnie najlepszym systemem korekcji dla domowych zastosowań nie jest w stanie sprowadzić wszystkiego do takiego samego brzmienia u każdego i w każdej konfiguracji sprzętu i pomieszczenia. Druga sprawa to fakt, że pewnie jesteś przyzwyczajony do charakteru Denon-a, jednak jeżeli dźwięk jest drażniący to może być trudno się przyzwyczaić do nowego. Dlatego trudno stawiać "wyroki" i polecać sprzęt pod względem charakteru brzmienia bo jedni lubią jaśniejsze inni ciemniejsze brzmienie, każdy z nas jest inny i lubi co innego.

Dnia 20.12.2025 o 14:24, PiotrBudowniczy napisał:

Najpierw sprawdziłem MCACC, a potem Dirac. Bez porównania! Dirac naprawdę robi robotę niesamowitą. Odkrywam atmos na nowo.

Nie wiem co na nowo odkrywasz w Atmos mając zestaw 5.0

Dnia 4.12.2025 o 20:29, PiotrBudowniczy napisał:

Mam DENONa AVR-X2800H już ponad rok czasu, który napędza francuski zestaw 5.0 Davis Acoustics Ariane.

Reasumując pozostaje ręcznie "pobawić" się korekcją Dirac i tam gdzie w średnim i wyższym paśmie masz "górki" próbować to jeszcze obniżyć/wyrównać. Może uda się znaleźć zadowalającą charakterystykę.

Edytowano przez tomek72