Piotr Antoszczuk Napisano Piątek o 20:23 Napisano Piątek o 20:23 Używam Dali serii Oberon, z której jestem zadowolony, zastanawiam się nad pójściem o krok do przodu. Z tego co zdążyłem się zorientować Opticon mk2 to brzmienie bardziej rozjaśnione względem Oberon, a jak wygląda kwestia basu ? Mógłby być odrobinę bardziej zwarty, ale nie chciałbym tracić na ilości. Jak Waszym zdaniem wypadają obydwie wymienione kolumny, może ktoś miał okazję słuchać jednych i drugich ? Ciekaw jestem Waszych wniosków Odpisz, cytując
lpomis Napisano Piątek o 20:44 Napisano Piątek o 20:44 (edytowany) 36 minut temu, Piotr Antoszczuk napisał: Z tego co zdążyłem się zorientować Opticon mk2 to brzmienie bardziej rozjaśnione względem Oberon Raczej bym się z tym nie zgodził. Oberony grają gęstym, tłustym basem, którego jest dość sporo w średnim i niższym podzakresie. Mogą sprawiać problemy z niskimi częstotliwościami, zwłaszcza jeśli sprzyja temu pomieszczenie i kiepskie ich ustawienie. Opticony 2 MK2 są łagodniejsze na dole, ale i na przedziale średnie/wysokie tony, nie przeciągają aż tak bardzo i nie ujednolicają, są czytelniejsze, grają całościowo czyściej. Inna równowaga tonalna i stąd może być takie wrażenie, że Opticon 2 MK2 mają więcej wysokich tonów. Tak czy inaczej, ciężko byłoby mi wybrać między jednymi, a drugimi. Opticony niby bardziej poprawne, ale to Oberony dawały mi więcej frajdy z odsłuchów za sprawą troszkę bardziej "konsumenckiego" strojenia. Diamondów 18 MK2 niestety nie słyszałem. W tym przedziale cenowym wybór jest już spory. Zachęcam, żeby nie ograniczać się tylko do tych dwóch modeli. Edytowano Piątek o 21:00 przez lpomis 1 Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano Piątek o 21:46 Napisano Piątek o 21:46 1 godzinę temu, Piotr Antoszczuk napisał: Używam Dali serii Oberon, z której jestem zadowolony, zastanawiam się nad pójściem o krok do przodu. Z tego co zdążyłem się zorientować Opticon mk2 to brzmienie bardziej rozjaśnione względem Oberon, a jak wygląda kwestia basu ? Mógłby być odrobinę bardziej zwarty, ale nie chciałbym tracić na ilości. Jak Waszym zdaniem wypadają obydwie wymienione kolumny, może ktoś miał okazję słuchać jednych i drugich ? Ciekaw jestem Waszych wniosków Cześć Proponuję Ci wejść do świata jeszcze innych producentów głośników. Jednym z najlepszych głośników podstawkowych w swojej cenie, jest Elac Carina 243.4 - https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/elac-carina-bs243-4.html Wstęga odgrywa tu kluczową rolę. W dodatku cały przekaz jest plastyczny, miły dla ucha. Zachęcam sprawdzić. Odpisz, cytując
Piotr Antoszczuk Napisano Piątek o 22:22 Autor Napisano Piątek o 22:22 29 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Cześć Proponuję Ci wejść do świata jeszcze innych producentów głośników. Jednym z najlepszych głośników podstawkowych w swojej cenie, jest Elac Carina 243.4 - https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/elac-carina-bs243-4.html Wstęga odgrywa tu kluczową rolę. W dodatku cały przekaz jest plastyczny, miły dla ucha. Zachęcam sprawdzić. a to do Was też zajadę bo tych akurat nie słuchałem. Obrony u mnie grają na zmianę z wiim amp i wiem ultra + cxa81 . Cxa udało mi się kupić w dobrej cenie, ale im dalej go słucham to sporo mi w nim brakuje. Szczególnie na basie jest jakby bardzo szczupło, a kilka miesięcy temu wypożyczyłem od Was na weekend Rotela A11 mk2, i co ten mały piecyk zrobił z oberonami to do dzisiaj nie mogę zapomnieć. Dźwięk był jakby to ująć kompletny ? Wszystkiego było tyle ile lubię, duuużo zwartego mocnego basu, średnica opanowana precyzyjna, góra cykała tak właśnie w sam raz bez zbyt mocnej metaliczności a jednak wyraźnie zaakcentowana. Trochę się zdziwiłem bo według specyfikacji to on niby nie grzeszy mocą Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano Piątek o 22:23 Napisano Piątek o 22:23 Przed chwilą, Piotr Antoszczuk napisał: a to do Was też zajadę bo tych akurat nie słuchałem. Obrony u mnie grają na zmianę z wiim amp i wiem ultra + cxa81 . Cxa udało mi się kupić w dobrej cenie, ale im dalej go słucham to sporo mi w nim brakuje. Szczególnie na basie jest jakby bardzo szczupło, a kilka miesięcy temu wypożyczyłem od Was na weekend Rotela A11 mk2, i co ten mały piecyk zrobił z oberonami to do dzisiaj nie mogę zapomnieć. Dźwięk był jakby to ująć kompletny ? Wszystkiego było tyle ile lubię, duuużo zwartego mocnego basu, średnica opanowana precyzyjna, góra cykała tak właśnie w sam raz bez zbyt mocnej metaliczności a jednak wyraźnie zaakcentowana. Trochę się zdziwiłem bo według specyfikacji to on niby nie grzeszy mocą Z Rotelem dokładnie tak jest, dotyczy to wszystkich modeli tej marki Zapraszamy w takim razie 1 Odpisz, cytując
Piotr Antoszczuk Napisano Piątek o 22:26 Autor Napisano Piątek o 22:26 Przed chwilą, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Z Rotelem dokładnie tak jest, dotyczy to wszystkich modeli tej marki Zapraszamy w takim razie No właśnie. Narazie mam salon 19-20 metrów. Zapas mocy był w sam raz ale myślę, żeby ewentualnie odrobinę więcej zapasu mieć. Czyli A12 mk2 zagra podobnie tylko z większą rezerwą prądu tak ? Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 23 godziny temu, Piotr Antoszczuk napisał: No właśnie. Narazie mam salon 19-20 metrów. Zapas mocy był w sam raz ale myślę, żeby ewentualnie odrobinę więcej zapasu mieć. Czyli A12 mk2 zagra podobnie tylko z większą rezerwą prądu tak ? Porównujesz A14mk2 do A12mk2 ? Czy do RA1572mk2 Odpisz, cytując
Piotr Antoszczuk Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu A11 mk2 do A12 mk2 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 21 minut temu, Piotr Antoszczuk napisał: A11 mk2 do A12 mk2 Daj sobie spokój z tymi zabawkami. Cena ta sama Edytowano 2 godziny temu przez Sundin997 Odpisz, cytując
Recommended Posts