Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam wszystkich,
szukam kolumn do aktualnego zestawu. Po zmianie wzmacniacza obecne KEF Q65 zrobiły się dla mnie zbyt „grzeczne” brakuje mi ataku, dynamiki i „pazura” w rocku. Zależy mi na połączeniu audiofilskiej precyzji z emocją grania na żywo. Chcę słyszeć czystość, separację i dużo „powietrza” między instrumentami, tak aby bas nie pchał się na pierwszy plan, a faktura strun, talerzy i detale w tle były wyraźnie czytelne i namacalne. Jednocześnie szukam grania, które po zamknięciu oczu daje poczucie obecności zespołu takiego, które pozwala poczuć energię, napięcie i emocje nagrania, jak na dobrym koncercie.

Chcę też, żeby kolumny realnie wykorzystały potencjał Luxmana.

Sprzęt:

Gramofon: Pioneer PL-50L

Wkładki: AT33E / Denon DL-303

Wzmacniacz: Luxman L-570

Phono/pre: Douk Audio T4 Plus + lampy EF95 Zaerix

DAC do TV: Topping E30 (często słucham też z telewizora)

Kable głośnikowe: Chord Clearway X

Obecne kolumny: KEF Q65

Muzyka: 50% rock (Nirvana, AC/DC, Dżem, Måneskin)

50% spokojna muzyka (Life is Strange, Clair Obscure, Jucho).

Szukam używek (mogą być też outlet/nówki, jeśli warto).

Ustawienie:

Odległość od tylnej ściany: 40-50 cm

Odległość odsłuchu (membrany -> uszy): 2,5-3 m

Modele, które rozważam:
Używane:

Monitor Audio Silver RX6

Canton Ergo 900 DC

ATL Hans Deutsch HD 312

ELAC 209 JET (wizualnie nie moje, ale opinie kuszą)

Nowe/outlet:

ELAC Debut Reference F5 (DFR52)

Fyne Audio F502 (outlet)

Będę wdzięczny za propozycje innych modeli pasujących do Luxmana i takiego grania

Opcjonalnie jeśli ktoś kojarzy salon/sklep w okolicy 59-300 Lubin +/- 100 km, gdzie da się odsłuchać podobne modele albo zamówić 2 pary i zostawić jedną, to też chętnie przyjmę namiary.

wymiary.png

Napisano

wzmacniacz został kupiony pod wpływem emocji, nie mam budżetu na lepsze głośniki przez najbliższy rok. Jeżeli uważacie, że to marnotrawstwo żeby tak stał to go sprzedam kupie tańszy i dołożę więcej do głośników.  Może to też być jakieś rozwiązanie, ale nie ukrywam podoba mi się on wizualnie.

Napisano (edytowany)

Lux-y lubią się z paczkami Sonus Faber ...tylko że w Twoim budżecie to w grę wchodzą tylko podstawkowe np . Lumina II ...na podłogówki nie ma co liczyć

Edytowano przez MacieQ
Napisano

Mam tego Luxmana zostaw go sobie w tej kasie to wyśmienity wzmacniacz chce wymaga dobrego towarzystwa. Szukaj kolumn bardziej wyrywnych, grających lekko z dynamiką. Sonusów nie polecam nie tych ze starej serii choc graja świetnie to nie dobrego wzmacniacza.  Elac tez odpadają na bank z tych wyżej to Fyne chyba największy sens mają.