Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam. Sprzęt który posiadam 

-Monitory Roksan K2 tr-5 

-wzmaxniadz rotel a11 tribute 

- dac smsl m500 MK2.

Pomieszczenie 20m2. 

Całość gra bardzo szczegółowo , detalicznie z dużą ilością przestrzeni i powietrza , lecz basu jest trochę za mało . Wiadomo można dokupić subwoofer , lecz boje się że zepsuje moje wrażenia odsłuchowe tych super grających monitorów . Pytanie brzmi czy w budżecie do 3-4 tys w uzywce ktoś może polecić coś co zagra mocniej dołem nie tracąc detalu i powietrza na górze ? Dac należy raczej do tych neutralnych zrodłem jest tv podłączone po optyku oraz volumio postawione na laptopie podłączone po USB .

Napisano

Źle postawione pytanie, więc tu nie będzie rozwiązania. Prawidłowo postawione powinno brzmieć: dobór kolumn do Rotela A11 Tribute.
Z tych monitorów nic nic innego nie wykrzesa więcej basu w 20 m2, zresztą nawet w pierwszym lepszym teście na ich temat masz podaną jedną wadę: "You might want a smidgen more bass".

I nie szukaj monitorów, ale podłogówek.

Napisano
8 godzin temu, Marlin napisał:

A dlaczego podłogówek a nie minitorów? Jest wiele monitorów, które oferują zejście nie gorsze niż podłogówki. 

Owszem, 20 metrów to już pomieszczenie "na pograniczu" monitorów i podłogówek, ale wg mnie większe monitory spokojnie sobie w nim poradzą. 

A jeśli kolega nie boi się eksperymentować, można też zaryzykować i sprawdzić subwoofer. Nie straci nic z zalet obecnych zestawów głośnikowych a zyska większą podstawę basową.

Pozdrawiam 

Napisano
8 godzin temu, Marlin napisał:

Źle postawione pytanie, więc tu nie będzie rozwiązania. Prawidłowo postawione powinno brzmieć: dobór kolumn do Rotela A11 Tribute.
Z tych monitorów nic nic innego nie wykrzesa więcej basu w 20 m2, zresztą nawet w pierwszym lepszym teście na ich temat masz podaną jedną wadę: "You might want a smidgen more bass".

Podlogowki dopiero co sprzedałem gdyż miały tendencje do dominującego basu, co zasłaniało detal i nie do końca mi leżało . Posiadam w domu dosyć sensowna budowana przez mojego znajomego d klasę, i na niej bas już się pojawia na akceptowanym poziomie lecz znów kosztem fajnej detalicznej góry która na rotelu jest . Te rokasany to taki eksperyment udało się je wyrwać w bardzo fajnych pieniądzach , bardzo przyjemne w odsłuchu kolumny z dużą ilością powietrza detalu i zróżnicowania na basie, choć nie schodzi on nisko i nie ma go dużo . Także myślę że przy odpowiednim zasileniu mogło by być ciut lepiej , jeżeli nie zaryzykuję i kupię jakiś nieduży sub rela. Zależy mi na wstędze i takich kolumn szukałem , monitor audio gold 100 nie bardzo mi podchodzą choć wyglądają pięknie, znowu piega classic 3.0 gra troszkę ciekawiej, lecz wygląda bardzo średnio jak dla mnie i posiada tweeter amt który gra dosyć kierunkowo 

Napisano
14 godzin temu, KrólKiczu napisał:

A dlaczego podłogówek a nie minitorów? Jest wiele monitorów, które oferują zejście nie gorsze niż podłogówki. 

Owszem, 20 metrów to już pomieszczenie "na pograniczu" monitorów i podłogówek, ale wg mnie większe monitory spokojnie sobie w nim poradzą. 

Oczywiście, że jest wiele monitorów oferujących zejście, tylko, że nie wszystkie. Statystycznie łatwiej będzie kupić podłogówki z dobrym basem niż podstawkowe.
Poza tym po co podstawkowe? Żeby dodatkowo męczyć się z podstawkami?
Jak tylko można to trzeba wstawiać podłogówki, a do 20m2 to się nie ma co nawet zastanawiać.

14 godzin temu, Emil 91 napisał:

Podlogowki dopiero co sprzedałem gdyż miały tendencje do dominującego basu, co zasłaniało detal i nie do końca mi leżało .

Źle dobrane podłogówki jak najbardziej tak zagrają albo nawet gorzej, bo mogą dudnić.

Napisano
26 minut temu, Marlin napisał:

Oczywiście, że jest wiele monitorów oferujących zejście, tylko, że nie wszystkie. Statystycznie łatwiej będzie kupić podłogówki z dobrym basem niż podstawkowe.
Poza tym po co podstawkowe? Żeby dodatkowo męczyć się z podstawkami?
Jak tylko można to trzeba wstawiać podłogówki, a do 20m2 to się nie ma co nawet zastanawiać.

Źle dobrane podłogówki jak najbardziej tak zagrają albo nawet gorzej, bo mogą dudnić.

Jest mnóstwo dudniacych kolumn ktore dusza sie w małych niedostosowanych pokojach. Zmiana wzmacniacza na mocniejszy dużo wnosi ale nie zawsze.