Emil 91 Napisano Piątek o 15:06 Napisano Piątek o 15:06 Witam. Sprzęt który posiadam -Monitory Roksan K2 tr-5 -wzmaxniadz rotel a11 tribute - dac smsl m500 MK2. Pomieszczenie 20m2. Całość gra bardzo szczegółowo , detalicznie z dużą ilością przestrzeni i powietrza , lecz basu jest trochę za mało . Wiadomo można dokupić subwoofer , lecz boje się że zepsuje moje wrażenia odsłuchowe tych super grających monitorów . Pytanie brzmi czy w budżecie do 3-4 tys w uzywce ktoś może polecić coś co zagra mocniej dołem nie tracąc detalu i powietrza na górze ? Dac należy raczej do tych neutralnych zrodłem jest tv podłączone po optyku oraz volumio postawione na laptopie podłączone po USB . Odpisz, cytując
Marlin Napisano Piątek o 22:19 Napisano Piątek o 22:19 Źle postawione pytanie, więc tu nie będzie rozwiązania. Prawidłowo postawione powinno brzmieć: dobór kolumn do Rotela A11 Tribute. Z tych monitorów nic nic innego nie wykrzesa więcej basu w 20 m2, zresztą nawet w pierwszym lepszym teście na ich temat masz podaną jedną wadę: "You might want a smidgen more bass". I nie szukaj monitorów, ale podłogówek. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano wczoraj o 06:30 Napisano wczoraj o 06:30 8 godzin temu, Marlin napisał: I nie szukaj monitorów, ale podłogówek. A dlaczego podłogówek a nie minitorów? Jest wiele monitorów, które oferują zejście nie gorsze niż podłogówki. Owszem, 20 metrów to już pomieszczenie "na pograniczu" monitorów i podłogówek, ale wg mnie większe monitory spokojnie sobie w nim poradzą. A jeśli kolega nie boi się eksperymentować, można też zaryzykować i sprawdzić subwoofer. Nie straci nic z zalet obecnych zestawów głośnikowych a zyska większą podstawę basową. Pozdrawiam 1 Odpisz, cytując
Emil 91 Napisano wczoraj o 07:01 Autor Napisano wczoraj o 07:01 8 godzin temu, Marlin napisał: Źle postawione pytanie, więc tu nie będzie rozwiązania. Prawidłowo postawione powinno brzmieć: dobór kolumn do Rotela A11 Tribute. Z tych monitorów nic nic innego nie wykrzesa więcej basu w 20 m2, zresztą nawet w pierwszym lepszym teście na ich temat masz podaną jedną wadę: "You might want a smidgen more bass". I nie szukaj monitorów, ale podłogówek. Podlogowki dopiero co sprzedałem gdyż miały tendencje do dominującego basu, co zasłaniało detal i nie do końca mi leżało . Posiadam w domu dosyć sensowna budowana przez mojego znajomego d klasę, i na niej bas już się pojawia na akceptowanym poziomie lecz znów kosztem fajnej detalicznej góry która na rotelu jest . Te rokasany to taki eksperyment udało się je wyrwać w bardzo fajnych pieniądzach , bardzo przyjemne w odsłuchu kolumny z dużą ilością powietrza detalu i zróżnicowania na basie, choć nie schodzi on nisko i nie ma go dużo . Także myślę że przy odpowiednim zasileniu mogło by być ciut lepiej , jeżeli nie zaryzykuję i kupię jakiś nieduży sub rela. Zależy mi na wstędze i takich kolumn szukałem , monitor audio gold 100 nie bardzo mi podchodzą choć wyglądają pięknie, znowu piega classic 3.0 gra troszkę ciekawiej, lecz wygląda bardzo średnio jak dla mnie i posiada tweeter amt który gra dosyć kierunkowo 1 Odpisz, cytując
Marlin Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 14 godzin temu, KrólKiczu napisał: A dlaczego podłogówek a nie minitorów? Jest wiele monitorów, które oferują zejście nie gorsze niż podłogówki. Owszem, 20 metrów to już pomieszczenie "na pograniczu" monitorów i podłogówek, ale wg mnie większe monitory spokojnie sobie w nim poradzą. Oczywiście, że jest wiele monitorów oferujących zejście, tylko, że nie wszystkie. Statystycznie łatwiej będzie kupić podłogówki z dobrym basem niż podstawkowe. Poza tym po co podstawkowe? Żeby dodatkowo męczyć się z podstawkami? Jak tylko można to trzeba wstawiać podłogówki, a do 20m2 to się nie ma co nawet zastanawiać. 14 godzin temu, Emil 91 napisał: Podlogowki dopiero co sprzedałem gdyż miały tendencje do dominującego basu, co zasłaniało detal i nie do końca mi leżało . Źle dobrane podłogówki jak najbardziej tak zagrają albo nawet gorzej, bo mogą dudnić. Odpisz, cytując
Mprezi Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 26 minut temu, Marlin napisał: Oczywiście, że jest wiele monitorów oferujących zejście, tylko, że nie wszystkie. Statystycznie łatwiej będzie kupić podłogówki z dobrym basem niż podstawkowe. Poza tym po co podstawkowe? Żeby dodatkowo męczyć się z podstawkami? Jak tylko można to trzeba wstawiać podłogówki, a do 20m2 to się nie ma co nawet zastanawiać. Źle dobrane podłogówki jak najbardziej tak zagrają albo nawet gorzej, bo mogą dudnić. Jest mnóstwo dudniacych kolumn ktore dusza sie w małych niedostosowanych pokojach. Zmiana wzmacniacza na mocniejszy dużo wnosi ale nie zawsze. Odpisz, cytując
Emil 91 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 10 godzin temu, Mprezi napisał: Jest mnóstwo dudniacych kolumn ktore dusza sie w małych niedostosowanych pokojach. Zmiana wzmacniacza na mocniejszy dużo wnosi ale nie zawsze. Przed chwilą, Emil 91 napisał: Temat podlogowych w moim salonie mam za,soba , zwlaszcza ze nie moge ich szeroko rozstawic i miejsce odsluchu mam 2.5 metra od kolumn. Jak by co dywan juz jest 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 12 godzin temu, Marlin napisał: Źle dobrane podłogówki No i właśnie tu pojawia się problem z podlogówkami. Logistyczny. Trudniejsze zarówno w transporcie od sprzedawcy do odbiorcy, jak i w obrębie samego "miejsca zamieszkania". Mieszkam na 4 piętrze, mam pokój otwarty na kuchnię, razem około 24m². Logika podpowiada podłogówki ale wnoszenie tego na 4 piętro skutecznie mnie od tego odstraszała. I gdybym miał przerzucić tyle podlogówek co monitorów, mój kręgosłup już dawno powiedziałby "zmień hobby" 😉. 1 godzinę temu, Emil 91 napisał: I na słowo mam uwierzyć, że te kolumny, wciśnięte w kąty pokoju, grają rewelacyjnie 🙂? Odpisz, cytując
Emil 91 Napisano 32 minuty temu Autor Napisano 32 minuty temu 40 minut temu, KrólKiczu napisał: No i właśnie tu pojawia się problem z podlogówkami. Logistyczny. Trudniejsze zarówno w transporcie od sprzedawcy do odbiorcy, jak i w obrębie samego "miejsca zamieszkania". Mieszkam na 4 piętrze, mam pokój otwarty na kuchnię, razem około 24m². Logika podpowiada podłogówki ale wnoszenie tego na 4 piętro skutecznie mnie od tego odstraszała. I gdybym miał przerzucić tyle podlogówek co monitorów, mój kręgosłup już dawno powiedziałby "zmień hobby" 😉. I na słowo mam uwierzyć, że te kolumny, wciśnięte w kąty pokoju, grają rewelacyjnie 🙂? Ja mowie tylko o tym ze je mialem i graly źle stad zmiana ns monitoru bo moge je sporo odstawic od sciany Dlatego chyba dokupie rel t5x może bedzie łatwiej niż żąglerka kolumnami , bo mimo malej ilości basu te roksany naprawde graja dobrze. A11 mimo swojej niskiej ceny i małej mocy tez trzyma poziom brzmieniowo (arcam sa20 jak dla mnie wypadł dużo gorzej) Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano przed chwilą Napisano przed chwilą 18 minut temu, Emil 91 napisał: Ja mowie tylko o tym ze je mialem i graly źle stad zmiana ns monitoru bo moge je sporo odstawic od sciany Rozumiem 🙂. 19 minut temu, Emil 91 napisał: Dlatego chyba dokupie rel t5x może bedzie łatwiej niż żąglerka kolumnami Może będzie łatwiej, może nie 😉. Jeśli trafisz na jakiegoś paskudnego moda, poniżej częstotliwości, w której grają Twoje monitory a gdzie będzie grał sub, może okazać się, że poza buczącym i ciągnącym się basem, nie uzyskasz nic nadzwyczajnego. Gdybym miał kupować jeszcze raz suba, celowałbym w SVSa z DSP. Albo od razu brałbym "w pakiecie" osobne urządzenie z DSP. Poza tym, jeśli myślisz o subwooferze, warto zaopatrzyć się w mikrofon pomiarowy i REWa na komputer, żeby łatwiej "zszyć" monitory z subem. Pozdrawiam Odpisz, cytując
Recommended Posts