Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
36 minut temu, Wito76 napisał:

Połączenie filozofii lampowej z technologią R2R sprawia, że WARMER z założenia nie jest rozwiązaniem uniwersalnym. Ma sprawdzić się tam, gdzie tor audio potrzebuje dodatkowej „otuliny”, nasycenia i głębi dźwięku, skutecznie ocieplając i uprzyjemniając zbyt jasną, techniczną lub chłodną prezentację - działając na zasadzie równowagi żywiołów

Czyli myślę, że u mnie raczej by się nie sprawdził. Tak jak pisaliśmy, komuś może się podobać, sprawdzić w systemie na zasadzie docieplenia. 

Napisano

Jak ktoś lubi takie zabawy to wrzucam LINK do kwadry ruskich 6n23p - może nie do końca pierwsze z brzegu, ale na pewno dobra cena. Oczywiście na ebay-u każdy może sobie poszukać innych. Moim zdaniem warto, powinno być lepiej niż z JJ. Nie wiem jak tam z plombami na obudowie, czy są, ale jeśli nie to zachęcam do wydania tych kilku złotych. Bez obaw, podmiana jeden do jednego, to ta sama lampa.

Napisano
3 godziny temu, Wito76 napisał:

Pokopałem trochę w necie i znalazłem info od Fiio-Polska na fejsie. No i jeszcze charakterystyka E88cc JJ z innej już strony . Chyba się nie pomyliłem:

Choć lampy E88CC osiągają pełnię swoich parametrów katalogowych przy napięciu 90 V, w przypadku tego DAC-a priorytetem nie była laboratoryjna precyzja, lecz wykreowanie unikalnej barwy dźwięku.

Stąd nazwa WARMER. 

Zastosowanie niższego napięcia 28 V to rozwiązanie nie tylko bezpieczne i prostsze konstrukcyjnie, ale przede wszystkim kluczowe dla uzyskania pożądanego efektu dźwiękowego. Wprowadza ono lampy w nieliniowy obszar pracy, w którym powstają harmoniczne zniekształcenia parzystego rzędu, nadające brzmieniu ciepły, aksamitny i głęboko analogowy charakter.

Połączenie filozofii lampowej z technologią R2R sprawia, że WARMER z założenia nie jest rozwiązaniem uniwersalnym. Ma sprawdzić się tam, gdzie tor audio potrzebuje dodatkowej „otuliny”, nasycenia i głębi dźwięku, skutecznie ocieplając i uprzyjemniając zbyt jasną, techniczną lub chłodną prezentację - działając na zasadzie równowagi żywiołów.

e88cc_popis_002_v.jpg

Czyli zepsuć jeszcze bardziej coś co już skiepszczone.

Napisano
11 godzin temu, Wito76 napisał:

Jak ktoś lubi takie zabawy to wrzucam LINK do kwadry ruskich 6n23p - może nie do końca pierwsze z brzegu, ale na pewno dobra cena. Oczywiście na ebay-u każdy może sobie poszukać innych. Moim zdaniem warto, powinno być lepiej niż z JJ. Nie wiem jak tam z plombami na obudowie, czy są, ale jeśli nie to zachęcam do wydania tych kilku złotych. Bez obaw, podmiana jeden do jednego, to ta sama lampa.

Zobaczymy ;)

Napisano
Dnia 28.12.2025 o 12:37, bartleby napisał:

Mnie temperatura obudowy aż tak nie martwi, ale lampy niemal leżące na tych żółtych kondensatorach już trochę tak. One na pewno mają odpowiednią tolerancję termalną,  no ale wyobraźnia mocno się załącza.

Zdjęcie kradzione z forum gdzie "rządzą cyferki", opis: I changed mine also with JB capacitors 2,2uF /200V and Miflex MKP13 0,33uF /400V.

upgrade.jpg

Skąd to zdjęcie? Chętnie poczytam opis upgrade'u.  Wywalić żółte kondensatory chińczyki to intuicyjnie bardzo dobry pomysł. Tutaj widać wstawione nasze polskie MKP-13 od Miflex i z pewnością jest lepiej. Choć akurat te czarne Miflexy są takie "standardowe", żaden top ale i nie obciach. Wyobraźnia nas jedynie ogranicza, ale gdyby wstawić tam jakieś miedziowane Miflexy DAC zyskałby piękną barwę. Niestety raczej na pewno nie zmieszczą się. Miflex KPCU to gabarytowo prawie słoik po musztardzie, trochę mniejsze są KFPM (mam je w swoim DACu i we wzmacniaczu), ale też raczej ciężko byłoby wcisnąć. Barwa, kontur, wybrzmienia, dosłownie jakby ktoś zapalił żarówkę w pokoju. Z moich doświadczeń kondensator w filtracji anodowej to bardzo wrażliwe miejsce urządzenia, które ewidentnie "gra". Podmieniając taki kondensator można sobie niczym equalizerem modelować charakter grania. Rok temu albo lepiej miałem zajawkę na takie zabawy i efekty są bardzo ciekawe. Wstawić tutaj jakiś zwykły foliak MKP np tani Monacor za 25zł i z ciepłego barwnego grania robi się analityka i stół chirurgiczny, dosłownie robi się tranzystor bipolarny. Coś od Muzga vel Polnik i robi się gęsto, basowo i ciemno. Janzten Superior ożywia i rozjaśnia zarazem. Mundorf Supreme robi piękną barwę i taki efekt "kinowy", dużo przestrzeni, lecz trochę czuć podbicia pasm. Najbardziej neutralny i zarazem najdroższy (blisko 2 stówy sztuka) był u mnie Audio Note Kaisei Non Polar - kondensator wręcz przezroczysty. Nie robi analityki, równy, nic nie podbija, taki "czysty" a zarazem z dawką magii. Wg AudioNote to następca słynnych Black Gate. Temat rzeka. Warmer to stosunkowo tanie urządzenie i jest potencjał, by zrobić z niego porządny sprzęt. Lampy, recaping, zasilanie i może być kiler.

Napisano
1 minutę temu, tmnich napisał:

Tu masz cały proces.

Ten filmik to tylko podmiana lamp na ruskie Liony (mam je, fajne lampki). W sumie to szybciej znalazłem odpowiedź niż się spodziewałem, na diyaudio.com jest krótki opis tego upgrade. W oryginale siedzą widzę jakieś żółte badziewiaki JIMSON -facet wstawił ciekawsze wspomniane Miflex MKP-13 i wyjściowe JSX. Nie ma bata, musi być lepiej :).