Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam

Jak ma się ma w praktyce jakość dźwięku z tunera FM do DAB i radia internetowego? 

Porównanie radyj cyfrowych jest w miarę proste. W przypadku DAB podają jakiś tam bitrate, podobnie, jak w przypadku streamingu z netu. 

Ale czy FM brzmi rzeczywiście gorzej?

https://www.polskieradio.pl/167/3093/Artykul/971816,Jaka-jest-jakosc-nadawanego-dzwieku-Bitrate-i-stopien-kompresji

„Praktycznie stosowane przepływności bitowe to 64 kb/s - 128 kb/s. W tym ostatnim przypadku jakość przekazu jest znacznie wyższa niż w tradycyjnej technice analogowej FM.”

Ale z kolei w Wikipedii-

https://pl.wikipedia.org/wiki/Digital_Audio_Broadcasting  (swoją drogą ciekawy i obszerny artykuł) … piszą coś innego.

Po pierwsze max. bitrate w Polskim DABie to 112 kbps, i to tylko w przypadku PR1, PR2. Radia Chopin, PR3 cz PR4 nadają w 96kbps, a PR24 w 64Kbps.

W innym miejscu artykułu czytamy:

„Żeby rywalizować z systemem FM wysokiej jakości należy użyć przepływności na poziomie 192 kbps, wtedy jakość dźwięku utrzymuje się na poziomie typowym, często występującym w eterze[10]. Nawet przy 128 kbps dźwięk jest bliski oryginałowi.”

I jeszcze:

“należy mieć na uwadze, że przepływności deklarowane przez rozgłośnie w materiałach informacyjnych oraz wyświetlane na odbiornikach nie zawsze muszą odnosić się do przepływności samego dźwięku. Przykładowo, jeśli rozgłośnia deklaruje przepływność na poziomie maksymalnym w DAB+ (192 kbps) oznacza to, że przepływność audio wynosi nie więcej niż 175 kbps, a może być jeszcze niższa, jeśli stacja dołącza dane towarzyszące (Programme Associated Data)[12]takie jak slajdy czy dużą ilość informacji tekstowych.”

A teraz radio internetowe:

Jak już pisałem, słuchając streamingu audycji PR3 czy archiwalnych audycji odnoszę wrażenie, że słyszalna jakość jest słyszalnie niższa, niż w przypadku odsłuchu z radia FM.

Podobnie mam w przypadku Radia Nowy Świat czy Radia 357. Obydwóch tych stacji słucham w jakości 128Kbps.

Dla porównania słucham też Radia Linn i tu jest ok, ale Linn to 320kbps.

Reasumując, zachwyty nad DABem i radiami internetowymi i lekceważący, żeby nie powiedzieć pogardliwy stosunek do „archaicznej technologii fm”są chyba przedwczesne i wychodzi na to, że obecnie, tzn. w r. 2025/26 radio FM jest wciąż dobrym źródłem dźwięku.

Disclaimer: powyższe rozważania dotyczą radia jako formuły. Jak ktoś słucha tylko muzyki dla muzyki z Tidala czy innego Spotifaja, to cos całkiem innego. Mi chodziło o radyjo.

Napisano
19 godzin temu, TAtomicus napisał:

Po pierwsze max. bitrate w Polskim DABie to 112 kbps, i to tylko w przypadku PR1, PR2. Radia Chopin, PR3 cz PR4 nadają w 96kbps, a PR24 w 64Kbps.

Znalazłem jeszcze Radio Jelenia Góra, i tam jest faktycznie kosmiczne 128kbps.

A przy okazji Radio Maryja daje 96 kbps. Tylko tyle i aż tyle. Bo tyle, co Trôjka.