Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam

Jak ma się ma w praktyce jakość dźwięku z tunera FM do DAB i radia internetowego? 

Porównanie radyj cyfrowych jest w miarę proste. W przypadku DAB podają jakiś tam bitrate, podobnie, jak w przypadku streamingu z netu. 

Ale czy FM brzmi rzeczywiście gorzej?

https://www.polskieradio.pl/167/3093/Artykul/971816,Jaka-jest-jakosc-nadawanego-dzwieku-Bitrate-i-stopien-kompresji

„Praktycznie stosowane przepływności bitowe to 64 kb/s - 128 kb/s. W tym ostatnim przypadku jakość przekazu jest znacznie wyższa niż w tradycyjnej technice analogowej FM.”

Ale z kolei w Wikipedii-

https://pl.wikipedia.org/wiki/Digital_Audio_Broadcasting  (swoją drogą ciekawy i obszerny artykuł) … piszą coś innego.

Po pierwsze max. bitrate w Polskim DABie to 112 kbps, i to tylko w przypadku PR1, PR2. Radia Chopin, PR3 cz PR4 nadają w 96kbps, a PR24 w 64Kbps.

W innym miejscu artykułu czytamy:

„Żeby rywalizować z systemem FM wysokiej jakości należy użyć przepływności na poziomie 192 kbps, wtedy jakość dźwięku utrzymuje się na poziomie typowym, często występującym w eterze[10]. Nawet przy 128 kbps dźwięk jest bliski oryginałowi.”

I jeszcze:

“należy mieć na uwadze, że przepływności deklarowane przez rozgłośnie w materiałach informacyjnych oraz wyświetlane na odbiornikach nie zawsze muszą odnosić się do przepływności samego dźwięku. Przykładowo, jeśli rozgłośnia deklaruje przepływność na poziomie maksymalnym w DAB+ (192 kbps) oznacza to, że przepływność audio wynosi nie więcej niż 175 kbps, a może być jeszcze niższa, jeśli stacja dołącza dane towarzyszące (Programme Associated Data)[12]takie jak slajdy czy dużą ilość informacji tekstowych.”

A teraz radio internetowe:

Jak już pisałem, słuchając streamingu audycji PR3 czy archiwalnych audycji odnoszę wrażenie, że słyszalna jakość jest słyszalnie niższa, niż w przypadku odsłuchu z radia FM.

Podobnie mam w przypadku Radia Nowy Świat czy Radia 357. Obydwóch tych stacji słucham w jakości 128Kbps.

Dla porównania słucham też Radia Linn i tu jest ok, ale Linn to 320kbps.

Reasumując, zachwyty nad DABem i radiami internetowymi i lekceważący, żeby nie powiedzieć pogardliwy stosunek do „archaicznej technologii fm”są chyba przedwczesne i wychodzi na to, że obecnie, tzn. w r. 2025/26 radio FM jest wciąż dobrym źródłem dźwięku.

Disclaimer: powyższe rozważania dotyczą radia jako formuły. Jak ktoś słucha tylko muzyki dla muzyki z Tidala czy innego Spotifaja, to cos całkiem innego. Mi chodziło o radyjo.

Napisano
19 godzin temu, TAtomicus napisał:

Po pierwsze max. bitrate w Polskim DABie to 112 kbps, i to tylko w przypadku PR1, PR2. Radia Chopin, PR3 cz PR4 nadają w 96kbps, a PR24 w 64Kbps.

Znalazłem jeszcze Radio Jelenia Góra, i tam jest faktycznie kosmiczne 128kbps.

A przy okazji Radio Maryja daje 96 kbps. Tylko tyle i aż tyle. Bo tyle, co Trôjka.

Napisano (edytowany)

Tutaj, na zagranicznym forum generalnie dominują wątpliwości co do przewag DAB.

https://forums.digitalspy.com/discussion/1077854/dab-vs-fm-audio-quality

… oczywiście, to stary wątek. Z roku 2009. Tylko, że w 2026 w Polsce takie są wciąż standardy nadawania.

W UK trzymają się wciąż DAB (nie przeszli na DAB+), ale nadają w 192, oraz 320 kbps.

Edytowano przez TAtomicus
Napisano
2 godziny temu, TAtomicus napisał:

Tutaj, na zagranicznym forum generalnie dominują wątpliwości co do przewag DAB.

https://forums.digitalspy.com/discussion/1077854/dab-vs-fm-audio-quality

… oczywiście, to stary wątek. Z roku 2009. Tylko, że w 2026 w Polsce takie są wciąż standardy nadawania.

W UK trzymają się wciąż DAB (nie przeszli na DAB+), ale nadają w 192, oraz 320 kbps.

jak widać słuchacze stacji radiowych olali temat, z oczywistych powodów 🤭

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, TAtomicus napisał:

Tzn. jakich? Bo IMHO słuchacze stacji radiowych wymarli, a ci co zostali wykruszyli się po chwilowym zachłyśnięciu się nową technologią DAB i internetem.

dab jest systemem nikomu już niepotrzebnym

stacjonarnie internet radio

samochód-android auto

fm-nieszkodliwi sentymentaliści na wymarciu (zazwyczaj z pobieżną znajomością tematu internet radio vide treść pierwszego wpisu 🫣)

Edytowano przez shureido
Napisano

Szanowni państwo 

Dla mieszkańców południowo-zachodniej Polski polecam czeskie radio DAB. Szczególnie Crh jazz. Słucham w samochodzie i jest bardzo ciekawa muzyka w dużo lepszej jakości niż Polskie stacje DAB.

Mieszkam na południe od Katowic.

Pozdrawiam serdecznie w Nowym Roku.

Tomasz 

Napisano (edytowany)
26 minut temu, Tomeco napisał:

Szanowni państwo 

Dla mieszkańców południowo-zachodniej Polski polecam czeskie radio DAB. Szczególnie Crh jazz. Słucham w samochodzie i jest bardzo ciekawa muzyka w dużo lepszej jakości niż Polskie stacje DAB.

Mieszkam na południe od Katowic.

Pozdrawiam serdecznie w Nowym Roku.

Tomasz 

można słuchać CR Jazz w formacie bezstratnym flac 16bit/48kHz (dab kompresja)

Screenshot_20260103-195535(1).png.bb4699b18407985bdf6c4f5e0e074a9d.png

Edytowano przez shureido
Napisano
54 minuty temu, shureido napisał:

dab jest systemem nikomu już niepotrzebnym

stacjonarnie internet radio

samochód-android auto

fm-nieszkodliwi sentymentaliści na wymarciu (zazwyczaj z pobieżną znajomością tematu internet radio vide treść pierwszego wpisu 🫣)

E, mów za siebie, i trzymaj się faktów. 
Ja nie mam nic przeciwko nowym technologiom. Tylko, że w praktyce te technologie wciąż, mimo upływu 20 lat nie przegoniły starej technologii. Co z tego, że mają potencjał, skoro polskie stacje nadają z fatalną jakością?

No i podstawowe pytanie? Słuchasz radia?

Napisano (edytowany)
32 minuty temu, TAtomicus napisał:

E, mów za siebie, i trzymaj się faktów. 
Ja nie mam nic przeciwko nowym technologiom. Tylko, że w praktyce te technologie wciąż, mimo upływu 20 lat nie przegoniły starej technologii. Co z tego, że mają potencjał, skoro polskie stacje nadają z fatalną jakością?

No i podstawowe pytanie? Słuchasz radia?

w jakim sensie internetowy stream stacji radiowej nie "przegonił" sygnału transmisji fm ?

trochę słucham (ponad 11 lat)😌 i coś tam wiem na ten temat  (a Ty ? jeżeli słuchasz i wiesz coś na ten temat, byłoby fajnie jakbyś podzielił się swoją wiedzą, mam świąteczno-noworoczne zaległości z nowinkami ze świata internet radio station on line) 

poniżej ok. 40% stacji nadających w formacie flac (w ok. 20 w high res)

Screenshot_20260103-202729.png.ee3b4ec0a9df37595ff9e521dc201a75.png

Screenshot_20260103-202711.png.d70c1ff8c41a595b487b2453280dfb47.png

Screenshot_20260103-202628.png.aa161f94f267903f87c4788871eeed55.png

Screenshot_20260103-202618.png.89eae006ab1329d95f11bd5a38f78e8f.png

Screenshot_20260103-202535.png.5a126498651e3d0819306f3e17c02072.png

Screenshot_20260103-202535.png.5a126498651e3d0819306f3e17c02072.png

Screenshot_20260103-202525.png.48bacaeb7a1dfe9d5d683441be3b798f.png

Screenshot_20260103-202509.png.1553a2b9d3232ebb5066f2eccb1568d8.png

Edytowano przez shureido
Napisano
4 minuty temu, TAtomicus napisał:

No, dobra. To w jakiej jakości odbierasz będący na tej liście PR3, znaczy Trójkę?

zależy od nastroju i tego na co mam w danej chwili ochotę (preferuję ekipę starej "Trójki"), ale chyba nie o to chodzi w tym wątku co kto i w jakiej kolejności lubi/słucha... No chyba, że zmieniłeś zmieniłeś zamiar i peany nt. formatu fm (w stanie likwidacji) to z sentymentu za polerowaniem dipola 🥰

Napisano (edytowany)
23 minuty temu, TAtomicus napisał:

Ale możesz odpowiedzieć na proste pytanie? Bo odpowiadasz nie na temat i bez sensu

już się dyscyplinuję i uzupełniam

195kbc, format AAC

zrewanżuj się, dlaczego akurat 'TRÓJKA" i co jest Twoim źródłem stream'u i jaki zestaw audio? 

Screenshot_20260103-214621(1).png.322ba48e14ab5e1b04bdd0b4a3ff7341.png

Edytowano przez shureido
Napisano (edytowany)
42 minuty temu, shureido napisał:

już się dyscyplinuję i uzupełniam

195kbc, format AAC

zrewanżuj się, dlaczego akurat 'TRÓJKA" i co jest Twoim źródłem stream'u i jaki zestaw audio? 

Bo wciąż/znowu słucham Trójki. W szczególności kilka wybranych audycji. 
195 kbc? Znaczy 195kbps? Naprawdę nie wiem, skąd wziąłeś taką jakość. Polskie Radio się tym nie chwali.

Zestawy audio różne. Ale wszystkie vintage - starsze i nowsze. Cyrus II plus PSX plus Cyrus Tuner, Cyrus 3i plus Cyrus Tuner FM7, Cyrus 8vs2 plus Cyrus Tuner 6. Również na mini Denon RSD M37. Tu trochę gorzej, ale akceptowalnie.

“Streamer” faktycznie słaby. To tylko stary iphone na podstawce/doku z wyjściem audio-out. Nowsze iphony/ipady brzmią imho gorzej.

Tak, jak pisałem w pierwszym poście, Trójka brzmi wyraźnie gorzej niż z powyższych.  Żeby nie było, do jakości Radio Linn Jazz nie mam zastrzeżeń.

Edytowano przez TAtomicus