Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

Zamontowałem głośniki podtynkowe od Monitor Audio - wszystko nowe. Kable wypuściłem w miejscu gdzie ma być amplituner. Sprawdziłem po kolei kable, od którego są głośnika, używając baterii AAA. Kable oznakowane. 

Wyjmuję z pudełka nowy Denon X4800H, podpinam do niego zestaw 6 głośników (3.1.2) - przechodzę przez ten "guide" Denona, ale nic nie gra. Wypinam wszystko, podpinam tylko dwa frontowe - nadal nic nie gra. Zamieniam kable (plus i minus) - nadal nic nie gra. Sprawdzam czy nie jest Mute, sprawdzam czy ampli ustawiony jest jako ampli, a nie dodatego do wzmaka. Nic nie gra. Wykręcam banany z przewodów i podpinam kablem bezpośrednio do ampli - nadal nic. Resetuję ustawienia ampli i próbuję zrobić test odsłuchu na dwóch frontach - nadal nic. Zmieniam poziomy głośności frontowych kanałów na -12 dB (max wartość dostępna) - nadal nic. Robię totalny reset do ustawień fabrycznych (update firmware) - podpinam dwa głośniki frontowe, nadal nic. Przywożę inny mały głośnik, podpinam kabelki, szybki test nadal nic. 

Czy ja robię coś źle? Czy dostałem wadliwy amplituner? 

Chcę podjechać do sklepu gdzie go kupiłem, żeby sprawdzili, ale to dopiero w poniedziałek. 

Chciałem jeszcze zrobić test czy na słuchawkach cokolwiek słychać, ale zostawiłem w mieszkaniu, z którego się przeprowadzam i też chwilowo nie mam możliwości ich odebrać. 

Napisano
29 minut temu, Butler napisał:

Sprawdź czy nie masz uruchomionego grania strefowego.

Sorry za noob question - gdzie? 

W presetach mam takie ustawienia jak na zdj. 

Probówałem jeszcze za namową kumpla przejść od razu do Audyssey (mimo, że w tym "guide" od ustawiania głośników nic nie słychać) - przy teście 1 dla lewego frontu pokazuje komunikat, ze nie znaleziono zadnych glosnikow. 

IMG_4687.jpeg

Napisano (edytowany)

Podejdź do Denona, otwórz klapkę pod wyświetlaczem i kliknij zone 2 off oraz zone 3 off.  Tak w ogóle na wyświetlaczu jakie masz info (ikonki aktywne)?

Edytowano przez Butler
Napisano
6 minut temu, Butler napisał:

Podejdź fo Denona, otwórz klapkę pod wyświetlaczem i kliknij zone 2 off oraz zone 3 off.  Tak w ogóle na wyświetlaczu jakie masz info (ikonki aktywne)?

wylaczylem te dwie zone's . Taki efekt pokazuje Audyssey

IMG_4686.jpeg

IMG_4689.jpeg

Napisano (edytowany)

Hmm... Zonk. No nie wiem, sporo już sprawdziłeś. Aktualizację softu zrobiłeś? Olać Audyssey, od strzała powinien zagrać chociażby radio internetowe bez żadnej wstępnej konfiguracji.

Edytowano przez Butler
Napisano
Przed chwilą, Butler napisał:

Hmm... Zonk. No nie wiem, sporo już sprawdziłeś. Aktualizację softu zrobiłeś?

Zrobilem reset z poziomu ampli, pozniej factory reset razem z update firmware. Nadal nie slyszalem ani jednego dzwieku. 
W pon podjade do sklepu gdzie kupilem - tam sprawdzimy na ich glosnikach. 

Napisano
2 minuty temu, Amarok napisał:

Sprawdź w ustawieniach czy przypadkiem nie masz ustawione, że amplituner pracuje tylko jako przedwzmacniacz.

To juz sprawdzalem. W ustawieniach nie ma sekcji nawet odpoweidzialnej za preamp - ale to wedlug chatGPT prawidlowo, jesli ampli nigdy nie dzialal w tej konfiguracji. 

1 minutę temu, PanKlor napisał:

Upewnij się też, że korzystasz z tego presetu który ustawiłeś. 

Sprwadzalem kilka razy, zmienialem na drugi preset i wracalem do tegop oprawnego. 

1 minutę temu, Butler napisał:

No i czy na pewno prawidłowo podłączasz kabelki głośnikowe hehe.

Tu tez zamienialem plus i minus. Zdejmowalem banany i wtykalem sam kabel - nadal bez rezultatu. 

Napisano
2 minuty temu, Amarok napisał:

Jeśli masz słuchawki, podłącz je, jeśli nawet słuchawki też nie zagrają - amplituner do oddania.

no wlasie tego jednego testu nie zrobilem jeszcze, bo mam przy sobie sluchawki tylko na jack'a 😆

Napisano (edytowany)

Czy to Głośnik+Pre out ma tak być? Masz końcówkę dodatkową mocy? Ja bym spróbował tak reset - podpiął 2 głośniki tylko do testów, ustawił stereo, podpiął TV do HDMI eARC 1, dał display, odpalił jakiegoś YT na TV (w  tv też musisz mieć dobrze ustawione, zęby przesyłał dźwięk do głośników zewnętrznych, no i podpięte do HDMI eARC przeważnie jest ot HDMI 2 na TV). Albo odpalił Spotify i bezpośrednio do amplitunera. Bo z tego co widzę to masz włączone CBL/SAT jeśli nie masz tam nic podpiętego (HDMI) to nic nie zagra.

Edytowano przez Saimons69
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Saimons69 napisał:

Czy to Głośnik+Pre out ma tak być? Masz końcówkę dodatkową mocy? Ja bym spróbował tak reset - podpiął 2 głośniki tylko do testów, ustawił stereo, podpiął TV do HDMI eARC 1, dał display, odpalił jakiegoś YT na TV (w  tv też musisz mieć dobrze ustawione, zęby przesyłał dźwięk do głośników zewnętrznych, no i podpięte do HDMI eARC przeważnie jest ot HDMI 2 na TV). Albo odpalił Spotify i bezpośrednio do amplitunera. Bo z tego co widzę to masz włączone CBL/SAT jeśli nie masz tam nic podpiętego (HDMI) to nic nie zagra.

Nie mam dodatkowej końcówki. Tam można wybrać jedną z dwóch opcji tylko albo "preout" albo "głośnik+preout". 

Co jeszcze dla mnie dziwne, że w tych presetach nie ma opcji stereo w tych nagłówkach, jest to 7.1+ZONE2 co mam wybrane, i inne, generalnie od 5 głośników w górę.

Projektor jest podpięty po eARC1, i w proj mam ustawuione wyjście audio na eArc. 

TO co opisujesz - podpiecie pod Cbl/Sat - to ma znaczenie przy setupie głośników w ogole? Wydaje mi sie, ze jak sie ustawia glosniki albo audyssey to na ampli i tak jest niezalezne od wybranego "zrodla kanalu".  Pozniej jak wybieram zrodlo dzwieku - apple tv czy cos innego, to oczywiscie ma. 

Za Twoja rada podpialem bezposrednio apple tv i stamtad puscilem sporify - cisza jak makiem zasial. Wieczorem podjade po koncowke Jack do sluchawek i zobacze czy tam w ogole gra. Bo jak tam nie gra, jak juz wczesniej kolega napisal, zbede sa moje boje z innymi ustawieniami.... 

Dam znac

Edytowano przez rocknrolla