Tigg Napisano Poniedziałek o 11:19 Napisano Poniedziałek o 11:19 Witam wszystkich i proszę o radę w wyborze kolumn, wzmacniacza i ewentualnie reszty elementów zestawu stereo. Ustawienie jest wyjątkowo kulawe i już go nie zmienię. Poszukuję zestawu stereo , który zagra przyzwoicie - szału w takich warunkach nie będzie i to już wiem. Chcę doborem kolumn i wzmacniacza, może ewentualnie jeszcze subwoofera uzyskać maksymalnie dobry efekt w tych warunkach. Może plan, który wrzucam coś pomoże przedstawieniu sytuacji. Zestaw będzie służył do słuchania muzyki z tidala, bez gramofonu i CD, ale też chciałem użyć go przy oglądania filmów i programów muzycznych z tv. Budżet na kolumny do 10 tyś i drugie tyle na wzmacniacz i streamer lub jakiś all in one - chociaż zastanawiam się, czy nie będzie to wywalenie kasy skoro nie ustawie tych kolumn we właściwy sposób i bardziej budżetowe zagrają równie słabo? Co myślicie i radzicie? Odpisz, cytując
Q21 Napisano Poniedziałek o 17:56 Napisano Poniedziałek o 17:56 Cześć Opcji w takim budżecie będzie trochę. Czy miałeś okazję posłuchać jakiegoś zestawu już? Coś, co wpadło Ci szczególnie w ucho? Od tego byłoby warto zacząć. Z takich wstępnych opcji sprawdziłbym Monitor Audio Silver 500 7G, Dali Opticon 6 MK2, Pylon Audio Diamond 30 mkII, może Focal Do tego wzmacniacz, to zależy czy zależy Ci na All-in-one. Jak tak, to Primare i15 Prisma, Naim Uniti Atom, Marantz 40n. Jak nie - opcji sporo Musical Fidelity M6si, Audiolab 9000A, Fezz Audio Luna EVO, Cambridge EXA100, Rega Elicit MK5, może Leak Stereo 230. Ale jak mówię, to tylko bardzo wstępne rozwiązania Zachęcę do obejrzenia też filmu, gdzie omawiamy kilka par kolumn. Odpisz, cytując
cezar1972 Napisano Poniedziałek o 18:16 Napisano Poniedziałek o 18:16 Zamierzasz przed zakupem coś odsłuchać, czy kupić na postawie porad? Przede wszystkim szukaj kolumn z basrefleksem z przodu, od dołu lub kolumn zamkniętych. W Twoim przypadku zestaw za 20kzł może zabrzmieć niewiele lepiej od zestawu za połowę tej kwoty. Zacząłbym więc poszukiwania od zestawów tańszych i wybrał ten, który mnie zadowoli, choćby kosztował grubo poniżej założonego budżetu. Ja na początek zacząłbym np. od amplitunera Marantza 70s i kolumn Indiana Line Utah. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano Poniedziałek o 18:29 Napisano Poniedziałek o 18:29 7 godzin temu, Tigg napisał: nie ustawie tych kolumn we właściwy sposób Co to jest to z lewej strony TV w narożniku ? Odpisz, cytując
Tigg Napisano Poniedziałek o 19:12 Autor Napisano Poniedziałek o 19:12 (edytowany) Dzięki za odzew, nigdy nie miałem dobrego stereo, wiec te kilka kolumn, których miałem okazję posłuchać grały dla mnie dobrze lub bardzo dobrze - a były to Buchardy p300, KEFy R3 Meta, Pylony Diamond o18,25,28,30 i któreś Opale, słuchałem tego z Cambridge Audio Evo 150, Musical Fidelity M5si oraz M6si, Roksan Caspian. Duże kolumny podłogowe z M6si grały najlepiej dla mnie, ale to chyba nic odkrywczego. Warunki były laboratoryjne bo w sali odsłuchowej, u mnie tak nie będzie. Diamondy 30 są mega głębokie (ponad 52cm) i jak jeszcze chciałbym je odsunąć od ściany o kolejne 40 cm , to już prawie tv mi zasłonią - więc odpadają, mimo że fajnie grają. Dzięki za radę Cezar1972 z tym typem kolumn i właśnie też się boje, że wydając 20k pln na stereo nie zagra ono w przyzwoity sposób jeżeli ustawie je tak wąsko i dość blisko ściany. Będę szukał raczej smukłych i wysokich kolumn, te Indiany dość szerokachne są. Tomek w lewym rogu stoi witryna ze szklanymi bibelotami i niestety musi tam zostać, pod wiszącym tv jest szafka RTV , ale ona akurat może wylecieć. Edytowano Poniedziałek o 19:22 przez Tigg Odpisz, cytując
Recommended Posts