Konos Napisano 7 stycznia Napisano 7 stycznia Dzięń dobry, jestem na forum pierwszy raz wiec chciałem się przywitać. Mam amplituner jak w tytule i zastatnawiam się nad zakupem zestawu STX Quant 300. CZy to ma sens. Zestaw STX jest uzywany. Zastowoanie kino domowe, pokój 38 m2 Z góry dziękuję za sugestię, Odpisz, cytując
Saimons69 Napisano Środa o 20:37 Napisano Środa o 20:37 Czyli to będą 2 głośniki jako stereo? Czy używasz obecnie tego pioneera z czymś? Ogólnie nie ma HDMI, więc pozostają inne połączenia, jest DTS i DD, a czy to tak pójdzie w tym kodowaniu z TV to nie mam pojęcia. Odpisz, cytując
Konos Napisano Środa o 22:22 Autor Napisano Środa o 22:22 To zamierzam zakupić (1.7 k zł) do tego wzmacniacza: Kolumny frontowe QUANT 300 2x Głośnik centralny C200N Głośniki satelitarne E200N 2x czy po kalblu optycznym cos z potali Netflix, Disney itp. odbierane przez TV wycisnę? Czy to nie ma sensu? Odpisz, cytując
tomek72 Napisano Czwartek o 10:26 Napisano Czwartek o 10:26 Po optyku będzie dostępny standardowy Dolby Digital (2.0 i 5.1), więc jak najbardziej dźwięk w tym formacie z Netflix-a czy innych platform odtworzysz. Odpisz, cytując
Konos Napisano Czwartek o 19:42 Autor Napisano Czwartek o 19:42 (edytowany) 21 godzin temu, Konos napisał: To zamierzam zakupić (1.7 k zł) do tego wzmacniacza: Kolumny frontowe QUANT 300 2x Głośnik centralny C200N Głośniki satelitarne E200N 2x czy po kalblu optycznym cos z potali Netflix, Disney itp. odbierane przez TV wycisnę? Czy to nie ma sensu? Ponowie powysze pytanie. Dodam, że w przyszłości planuje dokupić do stereo wzmacniacz NAD C356 i podłączy do niego podłogowe STX Quant 300. 9 godzin temu, tomek72 napisał: Po optyku będzie dostępny standardowy Dolby Digital (2.0 i 5.1), więc jak najbardziej dźwięk w tym formacie z Netflix-a czy innych platform odtworzysz. Dziękuję Edytowano Czwartek o 19:46 przez Konos Odpisz, cytując
Konos Napisano wczoraj o 15:09 Autor Napisano wczoraj o 15:09 Podbije ten wątek ponownie, ponieważ nie otrzymałem wyczerpujacej odp. dot. mocowego doboru kolumn do Pioneer VSX d511. Zadam inaczej pytanie: Która zasada jest prawidłowa: 1. wzmacniacz powinien mieć 20-50% więcej mocy niż moc znamionowa (RMS) głośnika. 2. Jeśli moc głośników jest zbliżona do mocy wzmacniacza, uzyskasz najlepszą jakość i dynamikę dźwięku bez ryzyka uszkodzenia. (np. jeśli wzmacniacz ma 100W na kanał, szukaj głośników o mocy np. 80-120W RMS). Czy w powyższego wynika, że do Pioneer VSX d511 (5x80 W RMS) głośniki STX Quant 300s (300 W RMS) sa mocowo za duże? Dziękuję za wskazówki. Odpisz, cytując
PanKlor Napisano wczoraj o 15:34 Napisano wczoraj o 15:34 (edytowany) Nie ma czegoś takiego jak za mocne głośniki. Będą działały. Są raczej skuteczne, mają nominalnie 8 Ohm (nie znalazłem na szybko wykresu modulu impedancji). Dopóki nie będziesz łoił bez sensu to nic im się nie stanie. Edytowano wczoraj o 15:37 przez PanKlor 1 Odpisz, cytując
Konos Napisano wczoraj o 15:39 Autor Napisano wczoraj o 15:39 3 minuty temu, PanKlor napisał: Żadna z powyższych. Nie ma czego dziękuje. Drugiej czesci wpisu "Nie ma czego" nie rozumiem. dlatego zapytam: Czy do Pioneer VSX d511 (5x80 W RMS) głośniki STX Quant 300s (300 W RMS) sa mocowo za duże? Odpisz, cytując
PanKlor Napisano wczoraj o 15:46 Napisano wczoraj o 15:46 Edytowałem post, wysłał się niechcący. Przeczytaj raz jeszcze. Odpisz, cytując
Butler Napisano wczoraj o 16:17 Napisano wczoraj o 16:17 (edytowany) Nie ma czegoś takiego jak zbyt duża moc kolumny w stosunku do wzmacniacza. Istotna jest jedynie skuteczność zespołu głośnikowego podana w dB, mierzona po podaniu 1W z odległości 1m (z reguły, różnie to mierzą), czyli w skrócie jak głośno zagra. Jeśli kolumny są mało skuteczne, to potrzebują sporego pieca. Można przyjąć że jeśli realnie ten parametr wynosi powyżej 87dB to już jest nieźle i napędzisz to praktycznie każdym markowym wzmacniaczem. Odwrotnie (mniejsza moc kolumny niż wzmaka), to już trzeba by się zagłębić w specyfikację i konfigurację systemu. To że na papierku amplituner wypluwa np. 150W na kanał nie oznacza że realnie potrafi to osiągnąć w pełni skonfigurowanym kinie domowym gdzie na kanał przypadnie kilkanaście, góra kilkadziesiąt Wat. Edytowano wczoraj o 16:18 przez Butler 2 Odpisz, cytując
Konos Napisano 21 godzin temu Autor Napisano 21 godzin temu 2 godziny temu, Butler napisał: Nie ma czegoś takiego jak zbyt duża moc kolumny w stosunku do wzmacniacza ......... pełni skonfigurowanym kinie domowym gdzie na kanał przypadnie kilkanaście, góra kilkadziesiąt Wat. Dziękuję za wpis. Nikt mi gotowca nie dał, w kontekście mojego zagadnienia ( d511+5xSTX) więc pozostaje wziąść wzmacniacz i podjechać do osoby sprzedającej wczesniej wymieniony zestaw STX. Ma ktoś jakąś procedurę do testowania zestawu 5 kolumny z aplitunerem, może jest jakieś źródło dźwięku/sciezka dzwiekowa, które jest do tego najlepsze? Odpisz, cytując
Konos Napisano 21 godzin temu Autor Napisano 21 godzin temu 21 minut temu, Konos napisał: Dziękuję za wpis. Nikt mi gotowca nie dał, w kontekście mojego zagadnienia ( d511+5xSTX) więc pozostaje wziąść wzmacniacz i podjechać do osoby sprzedającej wczesniej wymieniony zestaw STX. Ma ktoś jakąś procedurę do testowania zestawu 5 kolumny z aplitunerem, może jest jakieś źródło dźwięku/sciezka dzwiekowa, które jest do tego najlepsze? A może to wystarczy: https://www2.iis.fraunhofer.de/AAC/multichannel.html Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Tylko pod warunkiem ze będziesz miał pod ręką player który to odtworzy i który będziesz mógł podłączyć do amplitunera. Czytaj laptopa/komputer z kartą dzwiekowa z wyjściem optycznym albo multichannel i odpowiednie oprogramowanie plus kabelki. Czyli szanse pewnie niewielkie. Masz w menu tego amplitunera tony testowe do kalibrowania poziomu sygnału. Odpisz, cytując
Konos Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 19 godzin temu, PanKlor napisał: Tylko pod warunkiem ze będziesz miał pod ręką player który to odtworzy i który będziesz mógł podłączyć do amplitunera. Czytaj laptopa/komputer z kartą dzwiekowa z wyjściem optycznym albo multichannel i odpowiednie oprogramowanie plus kabelki. Czyli szanse pewnie niewielkie. Masz w menu tego amplitunera tony testowe do kalibrowania poziomu sygnału. Dziękuję za infop na temat menu aplitunera. Co do komunikacji telefonu z amplitunerem to dysponuje takim urzadzeniem FiiO BR13 black, ale mam obawy, że źródło sygnału 5.1 tym nie przejdzie, no chyba, że się mylę? Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Nie zadziała. Pozostaje pytanie co Ty chcesz testować amplituner czy jednak głośniki które chcesz kupić. Jeżeli to drugie to po prostu podłącz je po kolei do terminali L i R i sprawdzaj czy grają. Odpisz, cytując
Recommended Posts