Adam Pawluk Napisano wczoraj o 16:04 Napisano wczoraj o 16:04 Witam, chciałbym zacząć przygodę z lepszym brzmieniem TV i muzyki. 60% kino [głównie netflix, disney HBO], 40% muzyka w tle [Spotify z TV]. Nie chciałbym wydawać Bóg wie ile na swój pierwszy podstawowy set. Ogólnie myślałem nad czymś 5.1. Wpadł mi w oko zestaw Onkyo SR3100 + Polk Audio T531 za mniej niż 4 tys i wydaje mi się, że to dobra cena. Nie chciałbym przekroczyć 5 tys. Wiem, że mało ale też nie oczekuje wielkich rzeczy. Chciałbym zapytać ludzi, którzy znają się na rzeczy co sądzicie o takim zestawie, ewentualnie co można zaproponować innego i jaki subwoofer zakupić nie za miliony monet i ewentualnie jakie przewody itp. Przesyłam PDF z rzutem mojego salonu, na zielono zaznaczyłem miejsca gdzie chciałbym umiejscowić głośniki. 5ee7fe8a-96fa-4c9a-a274-46a750b6cffd.pdf Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) Co do rozmieszczenia głośników surround powinny być 90-110° względem miejsca odsłuchu, tak jak na rysunku są za bardzo z tyłu. Albo rogówką w tył, albo coś pokombinować aby były z boku lub lekko z tyłu. Ostatecznie jak nie masz możliwości mogą tak być, ale powiedzmy nie będzie to idealne i zgodne ze sztuką. To co ma być słyszalne z boku może mocno uciekać do tyłu. Subwoofer jak ma być budżetowo to chyba Magnat 302A się tu wpisuje, ewentualnie z droższych coś od Klipsch-a. Przewody ważne żeby były z miedzi beztlenowej OFC, nie aluminium miedziowane (CCA). Średnica na surround/centralny 1,5mm² wystarczy, na fronty jak mają być podłogowe 2,5mm² też będzie dobrze. Co do zestawu Onkyo SR3100 jest naprawdę budżetową konstrukcją alternatywnie Yamaha RX-V4A lub Denon X1800. Pytanie czy miałeś okazję posłuchać tego Onkyo. Bo jak masz możliwość to najlepiej umówić się w salonie i posłuchać 2-3 amplitunerów i zestawów głośnikowych. Ja akurat lubię charakter Onkyo, szczególnie w kinie jest żywiołowe, dynamiczne robi WOW, ale z drugiej strony nigdy nie miałem okazji posłuchania ich najniższych modeli wieć co do tego modelu się nie wypowiem, chociaż charakter pewnie podobny. Co do głośników podobnie warto tego posłuchać, porównać z podobnymi cenowo - tu chyba TAGA i ewentualnie Teufel - ale w drugim wypadku może być trudniej z odsłuchem. System jest budżetowy, ale skoro nie chcesz przekroczyć 5k to cudów się nie ma co spodziewać - chyba że sprzęt używany, przynajmniej zestaw głośników. Wtedy można pomyśleć o lepszym/droższym amplitunerze. W Twoim pomieszczeniu warto byłoby mieć coś z Dirac Live (pomieszczenie dosyć otwarte i niesymetryczne względem pomieszczenia rozmieszczenie głośników), ale tu najtańszą opcją byłby Pioneer LX305 - ale to praktycznie cały Twój budżet. Chyba że z zagranicy, to jakiś czas temu na forum były informacje że LX505 można wyrwać za 3,5k. Natomiast to co planujesz będzie grało z pewnością lepiej od soundbar-a, a jak złapiesz bakcyla to pewnie z czasem pójdziesz wyżej, a jak okaże się że to wystarcza to będziesz po prostu zadowolony. Polecam jednak przed zakupem postarać się o odsłuch. Edytowano 4 godziny temu przez tomek72 Odpisz, cytując
Recommended Posts