Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć czy mógłby ktoś pomóc z doborem kina domowego do salonu z antresolą ? Mam ogromna kabature pomieszczenia więc zdaję sobie sprawę z problemów akustycznych lecz jak to ugryźć ? Wystarczy mi klipsch rp 8000f  5.1 z 12cslowym subem? Jak rozkminić tylne głośniki które muszę powiesić na wysokości 2,5m? Lepsze będzie 5.1 czy 5.1.2 ? Kabature to ok 125m3 powierzchnia pokoju 28m2

Napisano

Hej :)

Jaki budżet przewidujesz na całość? Jak oceniasz na ucho akustykę tam obecnie? Jest olbrzymi poglos, czy nie aż tak? 

Ogółem na pewno rozważałbym amplitunery z Dirac, który będzie przydatny. 

Surroundy powinny być na poziomie uszu. Masz możliwość je tak powiesić? 

• 4 weeks later...
Napisano

Przepraszam że dopiero teraz , budżet 15-16tys muszę mieć surround podwieszane na wysokości 2,5m , pogłosu praktycznie nie zauważam bo na ścianach są regipsy co wydaje mi się że pomaga w pogłosie , będę miał sofę ok 2-2,5m od frontu i centralnego dorzucam rzut projektu surround muszę powieści za sofa . Da się coś złożyć za te pieniądze ?

IMG_2931.png

Napisano

Surroundy chcesz wieszać na suficie? Nie jest to dobre rozwiązanie :/ Najlepsze tutaj byłyby standy, czy nawet postawione na jakichś cięższych regałach - niektórzy tak dają za kanapą :) Jest na plus i dla dźwięku, a można też dać książki, czy ozdoby ;) 

Ogółem budżet już fajny i na pewno coś da się podziałać :) 

Napisano

Zdajesz sobie sprawę ze wieszając surround tak wysoko praktycznie zamykasz sobie drogę do zrobienia prawidłowo Atmosa? Jeśli ma zostać 5.1 to ok, bez dźwięku obiektowego ustawienie surround jest o wiele bardziej swobodne.

Napisano

W takim razie udałbym się na odsłuchy i testował różne opcje ;) 

W kwestii amplitunera wybierałbym Pioneery lub Onkyo z Diraciem. Dobry sub pokroju Velodyne Impact X, gdy zależy Ci bardziej na szybkości i dokładności lub Klipsch RP, gdy zależy Ci na objętości basu. 

Co do kolumn - kwestia gustu. Można wybrać tańsze i mniejsze kolumny podstawkowe, nawet pokroju MA Bronze 7G, czy KEF Q Meta, a w zamian postawić na lepszy subwoofer. Można też zrobić w drugą stronę. Liczba kombinacji jest olbrzymia, więc warto sprawdzić wiele różnych opcji na start. W ten sposób znajdziesz brzmienie, które Ci najbardziej pasuje :) W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch ;) 

Napisano
Dnia 16.02.2026 o 22:52, Q21 napisał:

W takim razie udałbym się na odsłuchy i testował różne opcje ;) 

W kwestii amplitunera wybierałbym Pioneery lub Onkyo z Diraciem. Dobry sub pokroju Velodyne Impact X, gdy zależy Ci bardziej na szybkości i dokładności lub Klipsch RP, gdy zależy Ci na objętości basu. 

Co do kolumn - kwestia gustu. Można wybrać tańsze i mniejsze kolumny podstawkowe, nawet pokroju MA Bronze 7G, czy KEF Q Meta, a w zamian postawić na lepszy subwoofer. Można też zrobić w drugą stronę. Liczba kombinacji jest olbrzymia, więc warto sprawdzić wiele różnych opcji na start. W ten sposób znajdziesz brzmienie, które Ci najbardziej pasuje :) W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch ;) 

Cześć!

Masz dość trudne zadanie, ale na pewno można to ogarnąć. Klipsch RP-8000F 5.1 z subwooferem 12-calowym to bardzo dobra opcja do dużego pokoju, szczególnie jeśli chodzi o jakość dźwięku. Warto jednak rozważyć system 5.1.2, jeśli planujesz filmowy dźwięk przestrzenny, ponieważ dodatkowe głośniki sufitowe (Atmos) poprawią efekt przestrzenny i immersję.

Co do tylnych głośników, zawieszenie ich na wysokości 2,5m jest w porządku, ale pamiętaj, aby były skierowane w stronę słuchacza, najlepiej pod kątem 110-120 stopni. Możesz rozważyć głośniki kierunkowe lub ustawienie ich w systemie Dolby Atmos, co poprawi doznania w kinie domowym.

Przy takim metrażu warto zadbać o akustykę – rozważ panele akustyczne lub zasłony, które mogą pomóc w redukcji echa.

Napisano
1 godzinę temu, samwi napisał:

Co do tylnych głośników, zawieszenie ich na wysokości 2,5m jest w porządku, ale pamiętaj, aby były skierowane w stronę słuchacza, najlepiej pod kątem 110-120 stopni. Możesz rozważyć głośniki kierunkowe lub ustawienie ich w systemie Dolby Atmos, co poprawi doznania w kinie domowym.

Wiesz, że wpuszczasz kolege w maliny? Pomijajać to, że odpowiadasz nie tej osobie co trzeba... 

Napisano

Zastanawiam się jak bardzo jest to wprowadzanie w maliny bo teoretycznie atoma ma docierać z góry słuchacza tak ? Teoretycznie powinny być od 50-80cm nad uszami czyli powiedzmy te 1,5m lecz jak się to ma do tego że na sofie generalnie się siedzi i powiedzmy siedząc na sofie mam wysokość uszu 80cm-1m od podłogi i kierując właśnie te surround pod kątem 110* w dół wychodzi mi ok 100-1200cm między uszami a głośnikami , będzie to praktycznie działać czy tylko teoretycznie ?😂

Napisano
10 minut temu, Gray napisał:

Teoretycznie powinny być od 50-80cm nad uszam

Bzdura. 

10 minut temu, Gray napisał:

kierując właśnie te surround pod kątem 110* w dół wychodzi mi ok 100-1200cm

Glośnik surround to nie Atmos i tyle. Poza tym pisz po polsku, bo ciężko to rozszyfrować. 

Krótko mówiąc - jak chcesz Atmos to głośniki warstwy dolnej montujesz na wysokości uszu (a nie surround na 2.5 metra).