Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
3 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał:

Dobrze że nie masz (albo nie chcesz mieć) świadomości jakiego przekroju są "żyły robocze" w czajnikach elektrycznych (średnio mające moc w okolicach 2000-2500 W) 🫣 

Patrząc na "świat audio" i ich kable, to prawdziwe audiofilskie "węże" powinny być raczej w czajnikach 😇

Co prawda Jeszcze nie widziałem czajnika gniazdem IEC, choć po tym moim wpisie.... kto wie? 🤭

@BlaBla tak wiec to nie musi być tylko ten wymieniony przez @DiBatonio.

Nie martw się mam świadomość.

A czajniki z gniazdem IEC owszem są, posiadam taki Brewista.

8 godzin temu, cymes napisał:

Tylko Ricable ? On idzie w konkretnym kierunku. Do źródła to bym Stratusa nie podłączał, raczej Primusa

Nie tylko, ale te które można by zaproponować nie mieszczą się w budżecie 😝

Jeśli chodzi o kable zasilające WW nie wyobrażam sobie układać takiej taśmy na odcinku 3m, geometria tych kabli ciekawa, co może wpływać na całkiem ciekawe parametry RLC, brzmieniowo pewno też.

Ale WW to nie moja bajka. 😉

Napisano
3 godziny temu, cymes napisał:

Wystarczy 1-1,5mm, tylko że to nie ma nic wspólnego z światem audio. 🤦‍♂️

Jak nie jak tak 😜

1 godzinę temu, DiBatonio napisał:

A czajniki z gniazdem IEC owszem są, posiadam taki Brewista.

A czyli jednak są... 😆

Napisano

Mam 2 Ricable ( Dedalus i Magnus) oraz WW Aurora. Zdecydowanie do wzmaków i końcówek mocy polecam Ricable. Ich wtyczki zarówno Schuko jak I IEC siedzą w gwiazdach jak diabli. W WW z obu stron są luźne. Do źródeł WW może być .

Napisano (edytowany)

Tak niestety bywa, że ten sam kabel/wtyczka (IEC) inaczej się wpina do różnych urządzeń to znaczy, że to w urzadzeniach są wszelkiej maści gniazda z którymi różnie się wpinają wtyki IEC.

Zresztą z wtykami też tak jest niestety.

Jedynie wtyki Oyaide zawsze zachowują się tak samo w różnych urządzeniach,  jest takie charakterystyczne stawianie oporu po czym jakby klik i wtyk wsuwa się pewnie i pewnie siedzi w gniazdku. Z innymi wtykami bywa raz tak raz siak, niektóre wchodzą luźno czasem za luźno inne znów dziwnie jakby z oporem, ale po wpięciu się kiwają na boki itd.itp.

Ale z gniazdami schuko też tak jest, w gniazdko ścienne Furutecha lekko się wpinały wtyki, moim zdaniem za lekko-ryzyko wysuniecia wtyku przy niewielkiej sile ruszenia kablem, zaś  gniazdo Oyaide jest tak zbudowane, że wtyk trzyma się pewnie i głęboko trzymane jest za korpus. Ba nawet ciężko się wpina, bo styki gniazda mają sprężyny które mocno zaciskaja styki na bolcach wtyku. Połączenie pewne i mocne, bez ryzyka przypadkowego wysuniecia wtyku.

Ile producentów tyle możliwości jak widać 😉

Edytowano przez DiBatonio