Marcin Czosnek Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Cześć, Urządzam nowe pomieszczenie (od zera, włacznie z kablami w ścianie itp.). Mam pytanie co do zestawu, ale też rozmieszczenia. Czy do takiego pomieszczenia, wystarczyłyby kolumny podstawkowe, wieszane na ścianach? np: https://www.tophifi.pl/kino-domowe/zestawy-kina-domowego/zestaw-kina-domowego-yamaha-rx-a2a-indiana-line-diva-3-3-7.html 20m2 ale dosyć wysoko, ponad 5 metrów. Jeśli chodzi o rozstaw, to czy te kolumny surround są umieszczone ok? na wysokości kanapy, jakies 60cm ponad słuchaczem? Jeśli chodzi o kolumny "wysokie", moją uwagę zwrócił taki gotowy zestaw od Teufel: https://teufelaudio.pl/ultima-40-surround-denon-x2800h-dab-51-set-107002907 Czy w tej cenie ma to sens, albo czy można lepiej w tej kwocie? Zwracam też uwagę na tanie zestawy Polk Audio, albo Wilson Raptor (nie wiem czy 7 czy 5 lepiej). do tego sub pewnie od Magnata. No i jaki amplituner wtedy dobierać. Znacie w Poznaniu i okolicy miejsca gdzie można posłuchac jakichś tanich zestawów? Z reguły w sklepach stoją konfiguracje premium. fiolet - głośniki, żółty - ekran, czerwona - kanapa Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Głośniki surround na wysokości uszu. Powinny być ciut bardziej za słuchaczem w Twoim przypadku. Jak robisz system od zera i masz pomieszczenie to od razu puść kable w suficie pod głośniki Atmos w przyszłości i wybierz odpowiedni amplituner. Odpisz, cytując
Marcin Czosnek Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 1 minutę temu, PanKlor napisał: Głośniki surround na wysokości uszu. Powinny być ciut bardziej za słuchaczem w Twoim przypadku. Jak robisz system od zera i masz pomieszczenie to od razu puść kable w suficie pod głośniki Atmos w przyszłości i wybierz odpowiedni amplituner. dzieki za rady, gdzies tu na forum widziałem informacje ze kiedy kino jest tylko 5.1 to surroundy powinny byc 2 -3 stopy powyżej uszu jednak i w kącie 90°. Atmosów nie bede dokładał, bo az tak wymagający nie jestem, plus sufit jest dwuspadowy na wysokości ponad 5 metrów. Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 minutę temu, Marcin Czosnek napisał: dzieki za rady, gdzies tu na forum widziałem informacje ze kiedy kino jest tylko 5.1 to surroundy powinny byc 2 -3 stopy powyżej uszu jednak i w kącie 90°. To było dawno temu zanim na dobre rozgosciły się na rynku koedki obiektowe. 2 minuty temu, Marcin Czosnek napisał: Atmosów nie bede dokładał, bo az tak wymagający nie jestem, plus sufit jest dwuspadowy na wysokości ponad 5 metrów. To akurat nie przekreśla zrobienia 5.1.2/4. Odpisz, cytując
Butler Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Wiadomo, kwestia stylu... Moim zdaniem w wysokim pomieszczeniu świetnie by wyglądała wisząca szyna oświetleniowa na której by się zamontowało np. Cambridge Minx. Odpisz, cytując
Marcin Czosnek Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, PanKlor napisał: To było dawno temu zanim na dobre rozgosciły się na rynku koedki obiektowe. To akurat nie przekreśla zrobienia 5.1.2/4. Dałbyś jakiś przykład pary takich głośników + amplitunera który to obsłuży? Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 19 minut temu Napisano 19 minut temu Zarówno Denon jak i Yamaha które wybrałeś obsłuża 2 głośniki Atmos. Czyli systemy 5.1.2. Jak chcesz więcej tj. 4 głośniki nad głową to trzeba szukać amplitunerów które dekodują więcej niż 7 kanałów (czyi zazwyczaj 9, 11, 13 etc.). Głośniki jak wspomniał wyżej Butler możesz zerknąć na Cambridge Minx 22. Odpisz, cytując
Recommended Posts